Ημερίδα για τις γεύσεις του Ηρακλείου από το χθες στο σήμερα

Ημερίδα με θέμα «Γεύσεις του Ηρακλείου από το χθες στο σήμερα»,  θα πραγματοποιηθεί την   Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 από τις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου (Μέγαρο Αχτάρικα, 2ος Όροφος).

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Α.Ο.Τ.Α. Ηράκλειο Μ.Α.Ε, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ «Μέρες Γαστρονομίας 2023/Heraklion Gastronomy Days 2023.

Στόχος της ημερίδας είναι να ενισχύσει και να συμβάλλει στην ανάδειξη της γαστρονομίας του Ηρακλείου ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως προϊόν με εμπορική αξία μέσω της προβολής των επιχειρήσεων γαστρονομικού περιεχομένου (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, παντοπωλεία, καφεκοπτεία,  καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων) που  δραστηριοποιούνταν  στο κέντρο της πόλης κατά το πρόσφατο παρελθόν έως και σήμερα.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα γίνει παρουσίαση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού, επιχειρηματιών κ.λπ.

 Πρόγραμμα Ημερίδας

11:00-11:20    Προσέλευση – εγγραφές

11:20-11:40 Χαιρετισμοί.

11:40-12:10 Δημήτρης Χ. Σάββας, Προϊστάμενος Βικελαίας – Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ηρακλείου, με θέμα «Παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και μαγέρικα του Μεγάλου Κάστρου. Γεύσεις μιας άλλης εποχής».

12:10-12:40    Καραχρήστος Γιάννης, Κύριος Ερευνητής (Ερευνητής Β’  Βαθμίδας), Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Αμπέλι και ελιά στο Ηράκλειο: Μαρτυρίες και τεκμήρια μιας συμπληρωματικής σχέσης».

12:40-14:00 Βιωματικές μαρτυρίες επιχειρηματιών του παλιού Ηρακλείου

–  Μάνος Αποστολάκης (Ο Φούρνος του Χατζή).

–  Μαραυγάκη Γωγώ (Ταβέρνα Το Βουρβουλάδικο).

–  Κιούλπαλη Βασιλική (Κιούλπαλη)

–  Γεωργαλής Γιάννης (Ταβέρνα Γιακουμής).

–  Κωνσταντινίδη Δέσποινα (Μπουγάτσα ΚΙΡΚΟΡ).

–  Δεμενεόπουλος Γιώργος (Λουκουμάδες Δεμενεόπουλος)

14:00   Συζήτηση-Κλείσιμο Ημερίδαςσυντονιστής Ημερίδας: Γιώργος Απλαδάς, Λέκτορας Τουρισμού Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου  (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει