4 προτάσεις από την παράταξη “Η Κρήτη μας αλλιώς”

31

Συνολικά τέσσερις προτάσεις καταθέτει η αυτοδιοικητική παράταξη «Η Κρήτη μας αλλιώς» αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Περιφέρειας Κρήτης.

«Τα αντιπλημμυρικά έργα υποτιμούνται, δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς, καθυστερούν, δεν αποτελούν προτεραιότητα, γιατί σε αντίθεση με τους δρόμους και τις γέφυρες είναι έργα που δεν συμβάλλουν στη δημιουργία εντυπώσεων και επομένως θα περάσουν απαρατήρητα και δεν θα φέρουν ψήφους» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε κείμενο της παράταξης με επικεφαλής τον Σπύρο Δανέλλη, ενώ προστίθεται:

«Στον τομέα της πρόληψης και της προστασίας δεν εφαρμόστηκε κάποιο σχέδιο υλοποίησης μελετών και έργων που να λαμβάνουν υπόψη σύγχρονες οικολογικές λογικές αντιμετώπισης των ρεμάτων. Λύσεις που απαιτούν μεγαλύτερο χώρο, προστασία της παρόχθιας βλάστησης και αξιοποίηση της φυσικής διαδρομής του νερού, ενίσχυση του δασικού στοιχείου, αναμόρφωση των εδαφών, αποθήκευση του πλημμυρικού νερού».

Σε σχέση με την περιφέρεια Κρήτης προτείνεται από την παράταξη:

  1. Άμεση θεσμοθέτηση του Γενικού Διαχειριστικού Σχεδίου (Master Plan) Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Κρήτης ως το βασικό εργαλείο προγραμματισμού υλοποίησης των αντίστοιχων μελετών και έργων.
  2. Ολοκλήρωση των μελετών που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και τη διεκδίκηση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης υλοποίησης των αντίστοιχων αντιπλημμυρικών έργων.
  3. Επαναφορά του θέματος υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων του νέου ΒΟΑΚ ως συνοδών έργων στο πλαίσιο της χρηματοδότησής του.

Οι απαραίτητες υδραυλικές μελέτες και τα κατάλληλα έργα προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διέλευση των υδάτων προς τους κατάντη αποδέκτες και τη θάλασσα δεν μπορούν να αποτελούν ευθύνη της Περιφέρειας.

Ανάληψη πρωτοβουλιών προς κάθε κατεύθυνση για την ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού (Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, χρήσεις γης, Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε επίπεδο Δήμων, αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδίου) και την εκπόνηση μελέτης εκτίμησης της φέρουσας ικανότητας του νησιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει