Άρωμα Κρήτης στην 55η Ολυμπιάδα Χημείας

ΜΕΝΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΒΡΑΒΕΙΑ EINAI ΧΗΜΙΚΟΣ ΤΟΥ 3ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

389

Άρωμα Κρήτης είχε η 55η Ολυμπιάδα Χημείας που πραγματοποιήθηκε στη Ζυρίχη της Ελβετίας τον Ιούλιο.

Η χώρα μας κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια και μία εύφημο μνεία ενώ στην ελληνική αποστολή συμμετείχε ως μέντορας, ο  κ. Γεώργιος Μελιδωνέας   χημικός MSc-εκπαιδευτικός στο 3οΓενικό Λύκειο Ηρακλείου.

Yπάρχουν   δύο μέντορες, εξηγεί ο   μιλώντας στην «Π»,   ο κ. Μελιδωνέας  -ο ένας είναι από  την τριτοβάθμια εκπαίδευση και  συγκεκριμένα από  το Πανεπιστήμιο Αθηνών κι ο άλλος είναι συνήθως καθηγητής σχολείου από την Δευτεροβάθμια. Θα    πρέπει όμως  να  έχει εμπλακεί και με τα προηγούμενα  στάδια του διαγωνισμού για να μπορεί να συμμετέχει στην Ολυμπιάδα.

«Εγώ που είχα αυτό το ρόλο ήμουν στην Αθήνα για όλο το διάστημα της προετοιμασίας των μαθητών, δηλ. από τα μέσα Ιουνίου μετά τις Πανελλαδικές.

Στη συνέχεια ο   μέντορας συνοδεύει   τα παιδιά στην Ολυμπιάδα, η οποία είναι μια εντυπωσιακή διοργάνωση με τη συμμετοχή πολλών χωρών, με  την  συμμετοχή της Κίνας να ξεχωρίζει».

Μπορούμε να πούμε ότι είναι οι καλύτεροι μαθητές στη Χημεία από κάθε χώρα. Μάλιστα από μεγάλες χώρες όπως η Κίνα με τα δισεκατομμύρια πληθυσμού, φανταστείτε ότι για να ξεχωρίσουν αυτά τα τέσσερα παιδιά, πρέπει να είναι κάτι το ιδιαιτέρως εξαιρετικό.

Μάλιστα  και οι τέσσερις μαθητές της μακρινής αυτής χώρας πήραν χρυσό μετάλλιο».

Πολύ σύντομη η προετοιμασία για τους Έλληνες μαθητές

Η χώρα μας για τον χρόνο που είχε η τετράδα των μαθητών να προετοιμαστεί, πήγε αρκετά καλά με την σοδειά των μεταλλίων που έφερε πίσω στην Ελλάδα.

«Φανταστείτε-αναφέρει ο κ.Μελιδωνέας- ότι τα παιδιά αυτά μόλις τελειώνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις  και αντί να ξεκουραστούν, τρέχουν στο τμήμα Χημείας στην Αθήνα για να συνεχίσουν την προετοιμασία τους για την Ολυμπιαδα. Οπότε είναι πολύ κουρασμένα, αλλά για την σύντομη προετοιμασία του ενάμιση μήνα πήγαμε πολύ καλά».

Μεγάλα τα οφέλη της συμμετοχής

Ο κ Μελιδωνέας τονίζει πόσο δύσκολο είναι να οργανωθεί  μια Ολυμπιάδα Χημείας αφού συμμετείχαν 90 χώρες.

Ο κ Μελιδωνέας
Ο κ Μελιδωνέας

«Είναι όμως-όπως υπογραμμίζει-ένα πανηγύρι της χημείας και των θετικών επιστημών όπου συναντώνται καθηγητές και μαθητές από όλο τον κόσμο. Γίνεται αλληλεπίδραση,γνωρίζεις ανθρώπους από άλλες χώρες, υπάρχει άμιλλα μεταξύ των αποστολών. Αυτό είναι πολύ καλό για τα παιδιά γιατί πολλά απ΄αυτά μπορεί να μην έχουν ταξιδέψει ξανά στο εξωτερικό.

Όταν φτάνουμε στο αεροδρόμιο αποχωριζόμαστε από τους μαθητές τους οποίους παραλαμβάνει κάποιος  υπεύθυνος της Ολυμπιάδας. Τα παιδιά στο ξενοδοχείο μένουν  μαζί με άλλες αποστολές. Η δική μας ήταν κοντά με τους Βούλγαρους και τους Γάλλους. Μ’ εμάς για λόγους δεοντολογίας έρχονται σ’επαφή μόνο μετά την εξέταση».

Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι έχει πολλή κούραση αλλά αξίζει τον κόπο.

«Δεν είναι όμως μόνο -καταλήγει-η φετινή επιτυχία. Η  χώρα μας κατακτά σερί μετάλλια από το 2017. Δυνατότητες υπάρχουν αρκεί να είμαστε σωστά οργανωμένοι και προετοιμασμένοι. Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να βελτιώσουμε».

Η Ένωση Ελλήνων  Χημικών

Αρκετά είναι τα βήματα μέχρι την επιλογή της τετράδας των μαθητών που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ολυμπιάδα Χημείας.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (Ε.Ε.Χ) όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος διοργάνωσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον 36ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Χημείας (ΠΜΔΧ). Μέσω δύο φάσεων (19/3 και 7/5/2023) επιλέχθηκαν 11 μαθητές και μαθήτριες.

Οι μαθητές αυτοί εκπαιδεύτηκαν και προετοιμάστηκαν για την Ολυμπιάδα Χημείας από το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ. Η εκπαίδευση στο Τμήμα Χημείας έγινε σε 2 φάσεις. Μεταξύ των φάσεων, πραγματοποιήθηκε η τελική εξέταση, η οποία οδήγησε στην επιλογή τεσσάρων μαθητών, οι οποίοι εκπροσώπησαν την χώρα μας στην 55η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών με ανακοίνωση της δίνει θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές που πλαισίωσαν την Ελληνική Ολυμπιακή ομάδα, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία της χώρας.

Πρόκειται για τους μαθητές:

  • Κομίνης Οδυσσέας (χάλκινο μετάλλιο): 3ο Γενικό Λύκειο Υμητού.
  • Κουνδουράκης Κωνσταντίνος (χάλκινο μετάλλιο): Ελληνική Παιδεία Ηρακλείου Αττικής.
  • Γεωργελές Δημήτριος (χάλκινο μετάλλιο): 2ο ΓΕΛ Ξάνθης.
  • Μυλωνόπουλος Στέφανος (εύφημο μνεία): Μουσικό Σχολείο Σερρών.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει