Τα παιδιά μαθαίνουν τι σημαίνει «συναίνεση» στη σεξουαλική ζωή

55

Μετά το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά σειρά έχει ο Άγιος Νικόλαος στις 16 Σεπτεμβρίου για την υλοποίηση του ιδιαίτερα σημαντικού προγράμματος που αφορά στην ενημέρωση των παιδιών για το τι σημαίνει «Συναίνεση» στην σεξουαλική ζωή.

Πρόκειται για δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά 9-12 ετών.

Μαθαίνω ότι κατά την εφηβεία, η ιδιωτικότητα για το σώμα κάποιου και ο ιδιωτικός χώρος γίνονται πιο σημαντικά και για τα αγόρια και για τα κορίτσια, ιδίως η πρόσβαση σε τουαλέτες για τα κορίτσια.

Nα καθορίσουν την ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή.

Nα  αναγνωρίσουν ότι η ανεπιθύμητη σεξουαλική προσοχή και προς τα αγόρια και προς τα κορίτσια είναι παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και του δικαιώματος του ατόμου να αποφασίζει για το σώμα του.

Nα επικοινωνήσουν ανοιχτά το θέμα διατήρησης της ιδιωτικότητας και για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητης σεξουαλικής προσοχής.

Τα εργαστήρια γίνονται με τη συγγραφέα Μαργαρίτα Γερούκη, την εκπαιδευτικό Δέσποινα Μαυράκη και την εκπαιδευτικό Έλενα Βιταλάκη.

Λιγότερα περιστατικά κακοποίησης

Η κ. Γερούκη μιλώντας στην «Π» έχει εξηγήσει ότι το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής διδάσκεται εδώ και χρόνια στις ευρωπαϊκές χώρες και υπογραμμίζει ότι τα παιδιά μέσω της γνώσης μπορούν να διδαχθούν πολλά προστατεύοντας παράλληλα τον εαυτό τους.

«Θα είχαμε για παράδειγμα πολύ λιγότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, για τα οποία διαβάζουμε πολύ συχνά στην Κρήτη, γιατί τα ίδια τα παιδιά θα ήξεραν τι επιτρέπεται και τι όχι στο άγγιγμα και θα ενημέρωναν κάποιον από το περιβάλλον τους, ακόμη κι αν ο δράστης ήταν ο γονιός τους», υπογράμμισε η ίδια.

Η εκπαιδευτικός προσθέτει ότι ευθύνη έχουν εκπαιδευτικοί και γονείς για την σωστή ενημέρωση των παιδιών τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει