Δεν τον έσωσε ούτε η αυτοσχέδια κιβωτός του…

24

Ο 77χρονος αγνοούμενος από την Πάλτση που ανασύρθηκε νεκρός στα Ελληνικά της Εύβοιας  έχει όνομα: είναι ο Γιάννης Ταμίας.

Ο άνθρωπος που με το μεράκι και το ταλέντο του είχε κατασκευάσει στην αυλή του σπιτιού του, στην ποταμιά της Πάλτσης, μια εναέρια κιβωτό: ένα ολόκληρο πλοίο δύο τόνων, με τις καμπίνες του και τα όλα του, το οποίο είχε κρεμάσει από τους τεράστιους πλατάνους στον κήπο του και το οποίο αιωρείτο ψηλά, στα τέσσερα μέτρα, αλλά με ειδική σκάλα μπορούσες να το επισκεφθείς.

Τη Δευτέρα 4/9  η Πυροσβεστική αλλά και οι γείτονές του του ζήτησαν να απομακρυνθεί. Είπε σε όλους πως αυτό αποκλείεται διότι θέλει να βάλει πλαστικά κάτω από τις πόρτες για να μην μπει νερό στο σπίτι. «Θα με σώσει η Κιβωτός μου. Εχει ξαναγίνει. Θα μπω μέσα στο πλοίο».

Μάταια η γυναίκα του, η κυρία Αριστέα, η οποία βρισκόταν στο σπίτι τους στον Βόλο, προσπάθησε να τον μεταπείσει λέγοντάς του πως στο σπίτι τους δήθεν είχαν μπει νερά και να έρθει αμέσως. «Ακόμα μόνο 30 εκατοστά έχει ανέβει το νερό εδώ», της έλεγε. «Δεν είναι πρόβλημα. Θα μπω στο καράβι». Τη Δευτέρα είχε πιει καφέ με φίλους στην παραλία της Πάλτσης.

Την Τρίτη η Πάλτση θύμιζε σκηνικό πολέμου. Ανεβασμένοι σε ένα πιο ψηλό σημείο στην παραλία, οι κάτοικοι το πρώτο που είδαν ήταν την κιβωτό του κύριου Γιάννη να παρασύρεται από τον χείμαρρο εν ριπή οφθαλμού και να χάνεται στη θάλασσα. Αμέσως μετά είδαν τον ίδιο τον κύριο Ταμία ξαπλωμένο σε κάτι που θύμιζε στρώμα να παρασύρεται κι αυτός με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη θάλασσα. Ηταν η τελευταία φορά που τον είδαν.

Λυκόσκυλα της ΕΜΑΚ, ντόπιοι, διασώστες και φίλοι έψαχναν να τον βρουν. Μάταια. Προχθές Κυριακή εντοπίστηκε στην Εύβοια.

Ο Νώε και η Κιβωτός του χάθηκαν στη θάλασσα. Το σπίτι του δεν υπάρχει πια. Η ποταμιά όπως την ξέρουμε δεν υπάρχει πια. Τα μισά και παραπάνω σπίτια δίπλα στη μυθική αυτή ποταμιά της Πάλτσης, που αυτή τη στιγμή μοιάζει με ποταμό λάσπης, δεν υπάρχουν πια, ενώ μέσα στην παραλία διακρίνει κανείς μια νησίδα με μπάζα από ό,τι απέμεινε από αυτά.

Είχε ήδη εντοπιστεί νεκρή, τις προηγούμενες μέρες, μια ηλικιωμένη κυρία, η 87χρονη Κατερίνα Φιλιανάκη, που ζούσε σε ένα σπίτι κοντά σε αυτό του κύριου Γιάννη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει