Πρώτο κουδούνι με προβλήματα

Μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά

54

Με τους γονείς να καθαρίζουν μέσα στο Σαββατοκύριακο όπως όπως σχολικά κτήρια, για να εμφανίζουν ευπρεπή εικόνα, χτυπάει και φέτος το πρώτο σχολικό κουδούνι που σηματοδοτεί την επιστροφή εκατοντάδων μαθητών στα θρανία. Την ίδια ώρα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ανοικτά με πολλά σχολεία γεγονός που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και δυσφορία από τους γονείς των μαθητών και συνολικότερα τη σχολική κοινότητα.

Ανάμεσα στα σχολεία που βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρότατα προβλήματα είναι το 12ο  Δημοτικό Σχολείο το οποίο είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 2021 και τελικά δεν είναι έτοιμο ως την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους  παρά τις υποσχέσεις που έδινε όλο το καλοκαίρι στους γονείς η Δημοτική Αρχή! Όπως είναι γνωστό, η λύση που έχει προταθεί είναι για δυο εβδομάδες τα παιδιά των τάξεων Γ-Δ- Ε και ΣΤ να διαμοιραστούν σε όμορα σχολεία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή των γονέων που βλέπουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό να τινάζεται στον αέρα!

Αντίστοιχα το Γερωνυμάκειο  ξεκινά σήμερα έχοντας πολλά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το γεγονός ότι στερείται internet, ενώ  σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα του 9ου  Δημοτικού Σχολείου. Παράλληλα πολλά νηπιαγωγεία εμφανίζουν σοβαρές λειτουργικές δυσκολίες καθώς στεγάζονται σε απαράδεκτα κτήρια εντελώς ακατάλληλα για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πολλά παράπονα και για το Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών ένα πεπαλαιωμένο σχολείο, το οποίο λόγω της περιοχής που είναι αναπτυσσόμενη δέχεται κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες αιτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα έχει 129 παιδιά και είναι δηλωμένο 6θεσιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι 7θεσιο και έχει δύο τμήματα στην Α’ τάξη. Στον προαύλιο χώρο έχουν ήδη μπει 3 λυόμενες αίθουσες, και  μετά από μεγάλο αγώνα των γονιών και των δασκάλων αγοράστηκε από το Δ. Ηρακλείου ένα οικόπεδο το 2015 ώστε να κτίσει σχολείο δίπλα στο παλιό, χωρίς ακόμη να υπάρχει καν μελέτη.

Προκειμένου να στεγαστούν φέτος όλα τα τμήματα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αναστασάκης έχει δεσμευτεί από τις 20/7 ότι θα δοθούν 2 ή 3 container που θα μπουν στο νέο οικόπεδο προσωρινά. Παρόλες τις δεσμεύσεις όμως στην ουσία μέχρι σήμερα μόνο το τσιμέντο έχει πέσει…

Γονείς καθάριζαν σχολεία το Σαββατοκύριακο…

Την ώρα που το σχολικό κουδούνι καλεί τους μαθητές να μπουν μέσα στις σχολικές αίθουσες, καλούνται 222 καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης να υπογράψουν τη σύμβαση τους και να αρχίσουν να καθαρίζουν τα 250 σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ηρακλείου.

Το υπουργείο Παιδείας για άλλη μια φορά δείχνει την τεράστια αδυναμία του να συντονίσει τα αυτονόητα που είναι τα παιδιά να μπορούν να μπουν σε καθαρές τάξεις. Έτσι πολλοί γονείς αναγκάστηκαν να μπουν οι ίδιοι στα σχολεία για να τα βρουν τα παιδιά τους καθαρά ή ακόμα και να πληρώσουν από την τσέπη τους συνεργεία για να καθαρίσουν το χώρο, αφού δεν προσελήφθησαν στην ώρα τους οι καθαρίστριες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το υπουργείο, αναγκάζει τη Λότζια να πληρώσει από την τσέπη της «ζεστό χρήμα»  σχεδόν 1 εκ ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες καθαριότητας στα 250 σχολικά συγκροτήματα του Ηρακλείου από το νήπιο ως το Λύκειο, που είναι αδιανόητο να καλυφθούν με τη χρηματοδότηση του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, η δημοτική Αρχή θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει από το υστέρημα των δημοτών, ένα ποσό που ξεπερνά τις 900 χιλιάδες ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων. Όπως έχει αποφασιστεί πρόκειται να προσληφθούν 186 άτομα καθαρίστριες με πλήρη απασχόληση 1.209 ώρες εργασίας ημερησίως, και 36 καθαρίστριες με μερική απασχόληση τριών ωρών με 108 ώρες ημερησίως αφού η πρόταση του υπουργείου να προσληφθούν 263 άτομα τρίωρης απασχόλησης δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν για την καθαριότητα των σχολικών συγκροτημάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος φέτος θα επιβαρυνθεί με 968.070 ευρώ για να καλύψει το επιπλέον προσωπικό που έχει ανάγκη.

Μηνύματα για τη νέα σχολική χρονιά

Σε μήνυμα του για τη νέα σχολική χρονιά ο επικεφαλής του συνδυασμού «Για την Κρήτη μας συνεχίζουμε» Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά αύριο για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Ένα «ταξίδι» στη γνώση με πολλές προσδοκίες και όνειρα σε μια απαιτητική εποχή ξεκινά από αύριο για μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ως συνδυασμός ευχόμαστε καλή αρχή σε όλες τις μαθήτριες, τους μαθητές, καλή δύναμη στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της Κρήτης.

Όλοι έχουμε την υποχρέωση να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας προκειμένου η νέα σχολική χρονιά να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στην κατάκτηση του υψηλού στόχου της μόρφωσης. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική, αποδοτική με επιτυχίες και υγεία».

Αντίστοιχα ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός για την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς, σε μήνυμα του τονίζει, «εύχομαι σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, καλή και δημιουργική πορεία στον χώρο της Γνώσης. Στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, εύχομαι καλή δύναμη και αντοχή για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Στον Δήμο Ηρακλείου, με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, θα σταθούμε δίπλα στους εκπαιδευτικούς, με ουσιαστικές δράσεις για την επίλυση όσων ζητημάτων προκύψουν, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια ώστε να πραγματωθεί άρτια το έργο τους.

Η σκέψη μας είναι, συνάμα, στις περιοχές που δοκιμάστηκαν από την πρόσφατη θεομηνία. Ευχόμαστε όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους και να προσηλωθούν στα καθήκοντά τους.

Προσωπικά, καθώς αυτή είναι η τελευταία σχολική σεζόν που με βρίσκει στη θέση του Δημάρχου,  θα ήθελα επιπλέον να απευθύνω ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Ηρακλείου για την πολυετή συνεργασία μας. Ακόμα και όταν υπήρχαν αντιθέσεις και διαφωνίες, αυτές ήταν γόνιμες, καθώς όλοι είχαμε πάντα τον ίδιο στόχο:

την δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών στην καθημερινότητα των μαθητών και των δασκάλων τους. Εργαστήκαμε σκληρά προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας. Μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες θεωρούμε ότι πετύχαμε πολλά. Όσα για διάφορους λόγους δεν πετύχαμε, ελπίζω ειλικρινά και ολόψυχα η επόμενη δημοτική αρχή να τα πετύχει. Θα είμαστε στην διάθεσή της για να βοηθήσουμε, εφόσον μας ζητηθεί.

Καλή σχολική χρονιά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει