Μνήμη Κωνσταντίνου Ν. Σεμερτζάκη

966
του Κωνσταντίνου Ι. Ανδρουλιδάκη

Πριν από λίγες μέρες μας άφησε για πάντα ένας εξαιρετικός νέος: ο Κωνσταντίνος Ν. Σεμερτζάκης (1984-2023), δικηγόρος, αριστούχος διδάκτωρ της Νομικής. Ας αφιερώσομε λίγα λόγια στη μνήμη του.

Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε έναν εξαιρετικό νέο άνθρωπο: έναν επιστήμονα με λαμπρές σπουδές, έναν ακέραιο άνθρωπο με θαυμάσιο χαρακτήρα. Εκείνα που τον ξεχώριζαν ήταν η σοβαρότητα, η επιμέλεια, η υπευθυνότητα, ο σεβασμός προς τον άλλο, η ταπεινοφροσύνη, η φιλαλήθεια, αλλά πάνω απ’ όλα η καλοσύνη.

Μας κατέπλησσε με το εύρος και το βάθος της παιδείας του: νομική κατάρτιση, λογοτεχνία, φιλολογία, ιστορία, φιλοσοφία. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω από τις μεταπτυχιακές σπουδές του και έπειτα.

Η διδακτορική διατριβή του -με ένα κεντρικό θέμα της Φιλοσοφίας του Δικαίου: «Κανονιστική συνοχή και δικαιώματα»- είναι η καλύτερη που έχω μελετήσει ποτέ. Ο επόπτης του έλεγε ότι είναι δύο πραγματείες σε μία! Στα γραπτά του δεν σημείωσα ποτέ κανένα γλωσσικό σφάλμα – πράγμα σπανιότατο, πιστέψτε με.

Η παρουσίαση και υποστήριξη της διδακτορικής διατριβής του ενώπιον της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών – περιώνυμης για τις υψηλότατες απαιτήσεις, το απαράμιλλο επίπεδο και την αυστηρότητά της- ήταν η καλύτερη στην οποία έχω συμμετάσχει ποτέ. Οι καθηγητές του τον επαίνεσαν διθυραμβικά και τον προέτρεψαν να συνεχίσει την έρευνά του στο εξωτερικό. Είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσε  λαμπρή ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Η άτεγκτη Μοίρα το θέλησε διαφορετικά.

Ο Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου της  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αναρτήσει την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου συνήλθε εκτάκτως σήμερα, ύστερα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Κωνσταντίνου Ν. Σεμερτζάκη, Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Δικαίου, λαμπρού επιστήμονα, ακέραιου ανθρώπου και διακεκριμένου συνεργάτη του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας του Δικαίου, Πολιτικής Φιλοσοφίας και Ηθικής.

Πριν από λίγες μέρες μας άφησε για πάντα ένας εξαιρετικός νέος: ο Κωνσταντίνος Ν. Σεμερτζάκης (1984-2023)Όλες οι δημοσιεύσεις του στο γνωστικό αντικείμενο της Φιλοσοφίας του Δικαίου ήταν εξαιρετικές και η διδακτορική διατριβή του, την οποία υποστήριξε το έτος 2022, ήδη αναγνωρίζεται ως μια σπουδαία συμβολή στη σύγχρονη προβληματική της ορθολογικότητας και τη θεωρία του δικαιώματος.

Η αδόκητη απώλεια για την ελληνική φιλοσοφική και νομική κοινότητα είναι μεγάλη και το κενό δυσαναπλήρωτο. Ο Τομέας εκφράζει τα ολόψυχα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος και αποφασίζει να κατατεθεί στεφάνι επί της σορού του και να δημοσιευθεί η παρούσα στον ιστότοπο της Σχολής».

Οι καθηγητές του μου ανέθεσαν να μεταφέρω στην οικογένειά του τη βαθιά οδύνη, τα θερμότατα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους.

Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του.

Κωστή, αντίο, καλό σου ταξίδι!

Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου, Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023

* Ο Κωνσταντίνος Ι. Ανδρουλιδάκης είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Μπορεί επίσης να σας αρέσει