Τέλος στην αμπάγια των μαθητριών

22

Φορώντας αμπάγια πήγαν στο σχολείο τη Δευτέρα (04/09) σχεδόν 300 μαθήτριες στη Γαλλία  -το μακρύ θρησκευτικό ένδυμα που καλύπτει όλο το σώμα των μουσουλμάνων γυναικών που το φορούν- το οποίο απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Η πλειονότητα των ανήλικων μαθητριών συμφώνησαν να αλλάξουν τα ρούχα τους προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδο στο σχολείο. Έτσι κατάφεραν να παρακολουθήσουν τα  μαθήματά τους.

Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και τελικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής στα σπίτια τους, χάνοντας τα πρώτα μαθήματα της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια -κυρίως ηλικίας άνω των 15 ετών- εμφανίστηκαν στο σχολείο φορώντας αμπάγια, που απαγορεύθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για την οποία είχε μεσολαβήσει περίοδος συζητήσεων με τους εκπαιδευτικούς και προσωπικό των ιδρυμάτων.

Στα επόμενα σχέδια βρίσκεται ο διάλογος με τις οικογένειες των μαθητριών. Αν οι προσπάθειες συνεννόησης αποτύχουν, τα κορίτσια κινδυνεύουν με αποκλεισμό από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αναφέρει το BBC.

Με σχολική στολή τα παιδιά

…Αλλά και ο Μακρόν υποστήριξε τις πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο 34χρονος υπουργός Παιδείας, Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο Γάλλος υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα απαγορεύεται κατά τη νέα σχολική χρονιά να φοράνε οι μαθήτριες την ισλαμική αμπάγια, υποστηρίζοντας ότι το ένδυμα παραβιάζει τους αυστηρούς διεθνείς νόμους της Γαλλίας για την εκπαίδευση.

Ο Μακρόν συμφώνησε με τον Ατάλ, επισημαίνοντας ότι «δεν θα πρέπει να μπορεί κανείς να αναγνωρίζει τη θρησκεία των μαθητών απλώς κοιτάζοντάς τους».

Οι θρησκευτικές μαντήλες και τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο έχουν ήδη απαγορευτεί δημόσια, ως μια αντιδημοφιλής πολιτική μεταξύ του αυξανόμενου μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας.

Η κίνηση του γαλλικού Υπουργείου Παιδείας αυτή έρχεται μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με τη χρήση της αμπάγια στα σχολεία, καθώς έχει ήδη απαγορευτεί στις γυναίκες να φορούν την ισλαμική μαντήλα. Η γαλλική Δεξιά και Ακροδεξιά είχαν ήδη ασκήσει πιέσεις για την απαγόρευση της αμπάγια, η οποία, σύμφωνα με την Αριστερά, καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες.  Την ίδια ώρα, ο Ατάλ τόνισε ότι «οι μαθητές θα έπρεπε να φορούν σχολική στολή», προσθέτοντας ότι θα ανακοινώσει το σχετικό πιλοτικό πρόγραμμα το φθινόπωρο. Ο Μακρόν έσπευσε να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για σωστή κίνηση του Γάλλου υπουργού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει