Καλύτερη και από το 2019 η φετινή κίνηση στο λιμάνι του Ηρακλείου

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου / Περισσότεροι οι επιβάτες που διακινήθηκαν με τα πλοία της γραμμής και τα κρουαζιερόπλοια μέχρι τον Αύγουστο

25

Χρονιά ρεκόρ για το λιμάνι του Ηρακλείου από πλευράς επιβατικής κίνησης αναδεικνύεται το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Ακόμη και σε σύγκριση   με το 2019, που αποτελεί πλέον χρονιά ορόσημο, λόγω και της επέλασης στη συνέχεια της πανδημίας, η φετινή χρονιά προηγείται σε νούμερα αφιχθέντων αλλά και αναχωρούντων με τα πλοία της γραμμής αλλά και με τα κρουαζιερόπλοια.

Το 2023 μπορεί να συγκριθεί μόνο με το 2009 από μια εκτίμηση στελεχών του Λ.Σ. στο Ηράκλειο, οπότε και οι αφιχθέντες ήταν κατά περίπου 200 χιλιάδες περισσότεροι από φέτος.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν και παρουσιάζει η «Π», οι επιβάτες που διακινήθηκαν στο λιμάνι της πόλης τόσο στην ακτοπλοΐα, όσο και στην κρουαζιέρα ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο από την αρχή του χρόνου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου.

Μάλιστα, μόνο τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο, που καταγράφεται παραδοσιακά η μεγαλύτερη κίνηση επιβατών, στο λιμάνι διακινήθηκαν 313. 729 επιβάτες σε σύνολο 355 δρομολογίων μόνο στην ακτοπλοΐα. Βάσει των στοιχείων οι επιβιβασθέντες, τα άτομα δηλαδή  που αναχώρησαν υπερβαίνουν τις 162 χιλιάδες, ενώ περισσότερα από 150 χιλιάδες άτομα ήρθαν στο Ηράκλειο με τα πλοία της γραμμής. Αναφορικά με τις κρουαζιέρες τον ίδιο μήνα, έφτασαν στο λιμάνι 25 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 48.710 επιβάτες.

Πολύ καλή είναι όμως και η εικόνα που καταγράφηκε τον Ιούλιο, οπότε και περισσότερα από 230 χιλιάδες άτομα διακινήθηκαν με τα πλοία της γραμμής, ενώ με κρουαζιερόπλοια οι αφίξεις έφτασαν τις 50 χιλιάδες.

Ικανοποιητικός ως προς τα νούμερα των αφίξεων ήταν και ο Ιούνιος, καθώς διακινήθηκαν 152 χιλιάδες άτομα με τα πλοία της γραμμής και 47 χιλιάδες άτομα με τα κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στο ηρακλειώτικο λιμάνι. Ο Μάιος ήταν εξίσου ικανοποιητικός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα άλλων ετών. Συγκεκριμένα διακινήθηκαν με τα πλοία της γραμμής 11 χιλιάδες άτομα και 38 χιλιάδες άτομα με τα κρουαζιερόπλοια που είχαν ως προορισμό τους την πόλη.

Καλύτερα από το 2019

Οι δύο χρονιές, δηλαδή η φετινή και το 2019 ήταν οι καλύτερες των τελευταίων ετών, ωστόσο το ’23 προκύπτει ότι διακινήθηκαν 15 χιλιάδες επιβάτες περισσότεροι από το ’19. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κίνηση από την κρουαζιέρα, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται και στη κίνηση της  ακτοπλοΐας.

Και παρά τον μεγάλο αριθμό επιβατών που έφτασαν ή αναχώρησαν ακτοπλοϊκώς από το Ηράκλειο ο σχεδιασμός των μέτρων αστυνόμευσης και τάξης και η επιφυλακή που ήταν όλο αυτό το διάστημα το στελεχιακό δυναμικό του Λιμεναρχείου Ηρακλείου οδήγησαν σε μια ομαλή διακίνηση τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά την αποχώρηση του κόσμου.

Σημειώνεται επίσης ότι από την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου ολοκληρώθηκαν τα ημερήσια δρομολόγια και των δύο εταιρειών και πλέον εκτός από τις καθημερινές αναχωρήσεις των πλοίων της γραμμής εξακολουθούν να συνεχίζουν  τα δρομολόγια με τρία ταχύπλοα που εκτελούν δρομολόγια για τις Κυκλάδες με μεγάλες πληρότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει