Κοχιαδάκης: Μάλλον ο υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει πόσο οριακά είμαστε στην Κρήτη

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ / Τι μέτρα προτείνει ο κοσμήτορας για ένα ελκυστικό ΕΣΥ

181

Αγωνιά η Ιατρική Σχολή για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης και ο κοσμήτορας Γιώργος Κοχιαδάκης μιλά στην «Π» και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, για να επιστρέψουν οι γιατροί που παραιτούνται μαζικά,στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο ίδιος λέει ότι μάλλον ο υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει την πραγματική, οριακή εικόνα της υγείας στο νησί, ίσως γιατί του παρουσιάζεται απο την τοπική διοίκηση «ωραιοποιημένη».

Μόνο τα επείγοντα χειρουργεία στο Βενιζέλειο

Η λειτουργία των νοσοκομείων, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει συνεχώς.

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση στο Βενιζέλειο, που από χθες λειτουργεί μόλις δύο χειρουργικές αίθουσες την ημέρα, μόνο για τα επείγοντα, γιατί δεν επαρκούν οι αναισθησιολόγοι μετά την παραίτηση ενός ακόμη γιατρού αυτής της ειδικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι τελεσίγραφο στη διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης και του Βενιζελείου έστειλε ο χειρουργικός τομέας  του νοσοκομείου που αποφάσισε να σταματήσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία, συμπεριλαμβανομένων και των επεμβάσεων που αφορούν καρκίνους, αν  δεν βρεθούν 2 αναισθησιολόγοι για να καλύψουν επείγουσες ανάγκες του τμήματος, οι οποίοι δεν βρέθηκαν.

Οι χειρουργοί πήραν αυτή την απόφαση μετά από έκτακτη συνέλευση και όπως είχαν προαναγγείλει άρχισαν ήδη να την εφαρμόζουν.

Να επαναλάβουμε ότι το Βενιζέλειο, ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που επί δεκαετίες βρισκόταν στην «πρώτη γραμμή» για την περίθαλψη των Κρητικών, έχει μετατραπεί σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο με πάρα πολλά προβλήματα και τμήματα και κλινικές που καταρρέουν.

Το ίδιο ισχύει για το σύνολο σχεδόν των νοσοκομείων του νησιού, ενώ το Πανεπιστημιακό, που επίσης έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, αφού εκεί καταλήγουν περιστατικά απο όλη την Κρήτη και τα γύρω νησιά.

«Έχουν αφήσει την υγεία στην Κρήτη στην τύχη της» είχε δηλώσει πρόσφατα  στην «Π» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης.

Οι υπουργοί αυτοσχεδιάζουν χωρίς στρατηγική

«Η Ιατρική Σχολή αγωνιά για την υγεία στο νησί» λέει τώρα στην «Πατρίδα» ο κοσμήτορας Γιώργος Κοχιαδάκης υπογραμμίζοντας ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι υπουργοί αυτοσχεδιάζουν, χωρίς να υπάρχει στρατηγική, προγραμματισμός και  σχέδιο.

«Αλλάζει ο υπουργός, ακόμη και στην ίδια κυβέρνηση, αλλάζει και ο σχεδιασμός. Η υγεία είναι πάνω από κυβερνήσεις και κόμματα, έπρεπε να υπάρχει μια διακομματική επιτροπή και να μην λαμβάνονται αποφάσεις βιαστικά, χωρίς πρόγραμμα» σημείωσε.

Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Κοχιαδάκης: Μάλλον ο υπουργός Υγείας δεν γνωρίζει πόσο οριακά είμαστε στην Κρήτη

Τι λέει για ιδιωτικό και δημόσιο

Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα είπε ο κ.Κοχιαδάκης, αναφέροντας ότι χρειάζονται:

– Άμεση προκήρυξη  θέσεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Όπως ανέφερε, η δυνατότητα ιδιωτικής εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών που νομοθετήθηκε, χωρίς προς το παρόν να έχει εφαρμοσθεί, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, θα επιδεινώσει το υπάρχον οξύ πρόβλημα.

Επιπλέον, θα δημιουργήσει προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ήδη πιέζεται με τις υπερβολικές και αυθαίρετες επιστροφές εισοδήματος (rebate και clawback).

-Οι άγονες θέσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ (αυτές που έχουν προκηρυχθεί τουλάχιστον μια φορά στο παρελθόν και δεν υπήρξε υποψηφιότητα) όπως και οι θέσεις με επείγουσα ανάγκη μπορεί να μετατραπούν σε θέσεις μελών ΔΕΠ, αντίστοιχης ειδικότητος.

Η εμπειρία έχει δείξει οτι οι θέσεις ΔΕΠ προσελκύουν περισσότερους υποψήφιους τόσο απο άλλα μέρη όσο και απο το εξωτερικό.

-Ακόμη, όπως λέει ο κοσμήτορας, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα σε όσους γιατρούς ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν, να παραμείνουν στην υπηρεσία μετά τη συνταξιοδότησή τους και για όσο χρόνο η θέση, παρά την προκήρυξη με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, παραμένει κενή.

-Δυνατότητα άμεσης πρόσληψης γιατρών και προσωπικού  με βραχυχρόνιες συμβάσεις και με τη μορφή της αποζημίωσης εργασίας με μπλοκάκι.

-Άμεση αύξηση του εισοδήματος των γιατρών, με αύξηση μισθών και αύξηση της αποζημίωσης των εφημεριών με αυτοτελή φορολόγηση.

Σήμερα η κάθε ώρα εφημερίας,  ή οποία είναι υπερωριακή απασχόληση, αποζημιώνεται μετά τη φορολόγηση με 1,5-2 ευρώ, όταν η αντίστοιχη ώρα υπερωριακής απασχόλησης  σε άλλους κλάδους εργαζομένων είναι πολλαπλάσια.

«Για τα ιδιαίτερα του γιου μου πληρώνω 25-40 ευρώ, δεν είναι δυνατόν ο γιατρός να αμείβεται με 2 ευρώ την ώρα»

-Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, με σκοπό  τόσο την αύξηση των εισοδημάτων του προσωπικού, όσο και τη μείωση της λίστας των  χειρουργείων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

-Ακόμη, μετακίνηση όσων ειδικών γιατρών υπηρετούν στη πρωτοβάθμια Υγεία ( πλην της ειδικότητος του Γενικού Ιατρού) στα νοσοκομεία της περιοχής τους και για όσο χρόνο υπάρχουν οι αυξημένες ανάγκες.

Μάλλον ο υπουργός δεν γνωρίζει πόσο οριακά είμαστε στην Κρήτη

Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Κοχιαδάκης
Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής Γιώργος Κοχιαδάκης

Στο ερώτημα αν έχει συζητήσει αυτές τις προτάσεις με τη διοίκηση της ΔΥΠΕ Κρήτης, είπε ότι από τότε που επισκέφθηκε το νησί ο υπουργός Υγείας κ. Χρυσοχοΐδης προσπαθεί να κλείσει ραντεβού με τον δυπεάρχη, αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχει καταφέρει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ίσως η διοίκηση της 7ης Υπε Κρήτης παρουσιάζει μια ωραιοποιημένη κατάσταση στο Υπουργείο Υγείας και πιθανόν ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει