5 ομιλίες κάτι σαν…ντιμπέιτ των υποψηφίων

ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

28

Αιχμές, καρφιά με χαρακτηριστικά ντιμπέιτ και απαντήσεις περιείχαν οι ομιλίες των υποψηφίων αρχηγών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα πως είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα: «Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου.

Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εν τέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε πυρά  για το εσωτερικό του κόμματος και όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση. Επίσης, δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών». Από την άλλη  ο Νίκος Παππάς απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει η πρώην υπουργός.

Ο Στέφανος Τζουμάκας είπε πως «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».

Αιχμές άφησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την αρχή της ομιλίας του: «Είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».

	   ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
  ομιλίες κάτι σαν…ντιμπέιτ των υποψηφίων 
Αχτσιόγλου: «Η πολιτική δεν είναι παιχνίδι»

Έτσι, κατά την πρώτη ομιλία, η Έφη Αχτσιόγλου ξεσήκωσε το χειροκρότημα όταν υπερασπίστηκε τον Στέφανο Κασσελάκη έναντι των ομοφοβικών επιθέσεων που δέχεται μετά την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς του διαμηνύοντας, «θα μας βρουν απέναντι, ένα σώμα». Ο 35χρονος υποψήφιος ανταπέδωσε στο άνοιγμα της ομιλίας του, ευχαριστώντας την και σημειώνοντας πως την εκτιμά και ως γυναίκα πολιτικό και ως μητέρα.

Πάντως, η κ. Αχτσιόγλου άφησε κάποιες αιχμές προς την πλευρά του εν λόγω συνυποψηφίου της. Αφενός με την αναδρομή της στο 2007, την ανάμνηση της πρώτης της ομιλίας τότε σε κομματικό ακροατήριο ως φοιτήτρια στο πλαίσιο της μάχης υπέρ του άρθρου 16 που σηματοδότησε την κινηματική αφετηρία της γενιάς της. Κοινώς, το μήνυμα εδώ είναι πως είναι και νέα αλλά και παλιά, έχει μια ολόκληρη διαδρομή στο κόμμα, το γνωρίζει απ’ έξω κι ανακατωτά κι έχει διαμορφώσει τη δική της άποψη για το πού πρέπει να πάει.

Επίσης, προς το κλείσιμο της ομιλίας της έστειλε το αυστηρό μήνυμα πως η πολιτική είναι κάτι πολύ σοβαρό γιατί επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, επομένως η «πολιτική δεν είναι παιχνίδι». Κάτι που εκλήφθηκε ως μήνυμα στον 35χρονο συνυποψήφιο με τον υπαινιγμό πως αντιμετωπίζει την τρέχουσα εκλογική διαδικασία με ελαφρότητα.

Η πιο αιχμηρή αναφορά πάντως της Έφης Αχτσιόγλου ήταν κατά του Παύλου Πολάκη, με δεδομένα όσα είχαν προηγηθεί μέσα στον Αύγουστο και πιο πριν την αναφορά του περί καλλιστείων στην ΚΕ του Ιουλίου: «Δεν θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου.

Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή εν τέλει προσπάθεια να  με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις  στο κόμμα μας, ως φωνή του «συστήματος» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση».

	   ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
  ομιλίες κάτι σαν…ντιμπέιτ των υποψηφίων 
Κασσελάκης: Η «αριστερή ορθοδοξία»

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη άφησε κι εκείνος την αιχμή προς την Έφη Αχτσιόγλου, αντιτείνοντας το κόμμα μελών, στο κόμμα δομών και κανόνων (η ίδια πάντως υπερσπίστηκε την πρότασή της λέγοντας ότι οι δομές στην πράξη υπηρετούν τα μέλη). Ειδικότερα, ο 35χρονος επιχειρηματίας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει θέμα κανόνων – έχει θέμα εσωτερικής δημοκρατίας». Και πρόσθεσε: «η μεγαλύτερη τομή που θα κάνω ως

Πρόεδρος θα είναι η άμεση επαφή με τα μέλη μας, με τις Ομάδες Μελών, οι οποίες θα γίνουν άμεσα εργοστάσια παραγωγής πολιτικής και αναμεταδότες πολιτικής σκέψης».

Κυρίως πάντως έδειξε να στρέφει τα βέλη του στην λεγόμενη «κομματική γραφειοκρατία», τους «μηχανισμούς» κλπ.

Ουκ ολίγες οι σχετικές αναφορές:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών, και θα γίνει το κόμμα της κοινωνίας παντού».

-«Έχει καταντήσει να είναι στίγμα το να είσαι Συριζαίος, αλλά σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό θα αλλάξει άμεσα».

-«Ξεκινάμε τώρα ενάντια στους μηχανισμούς, δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανέναν.

– «Είδα από πρώτο χέρι ποιοι του στάθηκαν (σ.σ. του Αλέξη Τσίπρα). Και είδα ποιοι αντιδρούσαν στο άνοιγμα στην κοινωνία, θεωρώντας το “δεξιά απόκλιση”. Δεξιά απόκλιση θεωρούν οι ίδιοι σήμερα και τη δική μου υποψηφιότητα».

– «Αριστερή – ριζοσπαστική απόκλιση δεν είναι ό,τι εξυπηρετεί την ορθοδοξία της αριστεράς, αλλά ό,τι μπορεί να νικήσει τη δεξιά».

Παππάς: Κόμμα των μελών, όχι των δομών

Οι αιχμές του Νίκου Παππά προς την Έφη Αχτσιόγλου κινήθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια των όσων ήδη έχει πει μέχρι στιγμής.

Από το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ότι αναδιπλώνεται  (αιχμή που περιλαμβάνει βέβαια και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και εγκαταλείπει τη στρατηγική της διεύρυνσης και της απεύθυνσης στο κέντρο με στόχο την έκφραση της κοινωνικής πλειοψηφίας, έως το ότι «είμαστε κόμμα των μελών, δεν είμαστε κόμμα των δομών. Δομές έχουμε». Άφησε πάντως και μια αιχμή, βασικά προς Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο, πως όλοι μαζί κυβερνήσαμε επομένως υπάρχει «συλλογική ευθύνη» και άρα κανείς δεν βαρύνεται με μεγαλύτερη κυβερνητική φθορά από τους υπόλοιπους.

Ο Στέφανος Τζουμάκας κινήθηκε ως επί το πλείστον να αναδείξει γενικότερα τις αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, από το ότι δεν είναι πολιτικός και λαϊκός, μέχρι το ότι δεν αφήνει χώρο στις οργανώσεις του να παράξουν πολιτική, όπως θα έπρεπε να κάνει όλο το κόμμα. Οι δηλώσεις στα κανάλια, είπε, είναι αστική πολιτική.

	   ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
  ομιλίες κάτι σαν…ντιμπέιτ των υποψηφίων

Ο Τσακαλώτος και το καρφί

Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άφησε αιχμές για την ποιότητα του εσωκομματικού διαλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φωτογραφίζοντας κατά βάση τον Παύλο Πολάκη και τους «σκληροπυρηνικούς» προεδρικούς της Κίνησης Μελών). Έκανε επίσης μια αναφορά ότι οι πολιτικές έχουν και ιδεολογικό πρόσημο, ασκώντας κριτική στη λογική ότι δεν πρέπει να μπαίνουν ταμπέλες, και δείχνοντας να «απαντά» στην πλευρά Αχτσιόγλου.

Η αιχμή πάντως για την οποία χειροκροτήθηκε ήταν η αναφορά του στην επιλογή του να λογοδοτεί στο κόμμα και σε όλα τα όργανά του στηλιτεύοντας τα περί «αδιαμεσολάβητης σχέσης» με το λαό. Αναφορά που στρέφεται προς τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος υιοθέτησε τα περί «αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με το λαό», αλλά ταυτόχρονα συνιστά κριτική στο αρχηγοκεντρικό μοντέλο του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν ιδιαιτέρως χαρακτηριστική η συγκεκριμένη αναφορά:

«Κατεβαίνω, με την προσδοκία να είμαι ο πρόεδρος “πρώτος ανάμεσα σε ίσους”». Και πρόσθεσε: «δεν επιδιώκω να έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό γενικώς, εγώ θα δίνω λόγο και στο Συνέδριο, θα δίνω λόγο και στην Κεντρική Επιτροπή, θα δίνω λόγο και στην Πολιτική Γραμματεία, μακριά από μας άνθρωποι που μιλάνε απευθείας με το λαό και δεν δίνουν λόγο πουθενά».

Καταγγελίες για… τις υπογραφές

Παρατράγουδα και καταγγελίες κατά Κασσελάκη. Η πρόεδρος του συνεδρίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενημέρωσε για δύο διορθώσεις που υπήρξαν αναφορικά με τη λίστα των 30 υπογραφών που κατέθεσε ο τελευταίος. Συγκεκριμένα, στη θέση της Κλειώς Αγγουράκη υπογράφει ο Γιάννης Βουλγαράκης και στη θέση της Γεωργίας Ρανέλα, η Άννα Κωνσταντινίδου.

	   ΚΑΡΦΙΑ ΚΑΙ ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 
  ομιλίες κάτι σαν…ντιμπέιτ των υποψηφίων 
Ο Τάκης Κατσαρός σε ανάρτησή του κατήγγειλε πως επρόκειτο για πλαστογραφία στηλιτεύοντας παράλληλα το γεγονός ότι δεν τιμωρήθηκε. «Δείχνεις τι τρύπιος παράς είσαι. Αλλά, δεν φταις μόνο εσύ, αλλά κι αυτοί που ανέχτηκαν την απάτη σου και εφηύραν τρόπο να αντικαταστήσουν με “αυθεντικά” τα πλαστά νομίσματα στη “δεσμίδα” σου. Κι αυτό είναι εξίσου επικίνδυνο» έγραψε για να προσθέσει τα εξής: «Ποια μπορούσε να είναι η τιμωρία σου; Όχι ο αποκλεισμός σου, όχι.

Αυτό στη μεταδημοκρατία που ζούμε έως και δώρο θα ήταν για τύπους σαν κι εσένα. Γιατί, θα ξεκούμπωνες τη λιλά γραβατούλα σου, θα τραβούσες το βιντεάκι σου  και θα μίλαγες για πολιτικό αποκλεισμό. Τιμωρία θα ήταν ο δημόσιος εξευτελισμός σου, είτε ζητώντας σου να ανέβεις στο βήμα και να ζητήσεις συγνώμη είτε με μια δήλωση αποδοκιμασίας της πράξης σου από το Προεδρείο του Συνεδρίου».

«”Πάμε  μπροστά (;). Προχωράμε (;)”, διαβεβαιώνουν οι υποψήφιοι. Οι τέσσερις αυθεντικοί και η “κάλπικη λίρα”» καταλήγει ο κ. Κατσαρός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει