Μια συναυλία-αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και τον βαθύφωνο Νίκο Ζαχαρίου

ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΗΤΗΣ

50

Mια συναυλία αφιερωμένη σε δύο από τους πιο εμβληματικούς λυρικούς τραγουδιστές, στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, πραγματοποιεί το  Λυρικό Θέατρο Κρήτης,αύριο Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023, στις 9 το βράδυ, Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», στο πλαίσιο του φεστιβάλ – «Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί».

Η συναυλία οργανώνεται  με αφορμή το “Έτος Μαρία Κάλλας” και την επέτειο των 100 ετών από την γέννηση  της  Μαρίας Κάλλας και του  Νίκου Ζαχαρίου.

Ο Νίκος Ζαχαρίου γεννήθηκε πρώτος στην Ελλάδα. Η Μαρία Κάλλας εννέα μήνες μετά, στην μακρινή Νέα Υόρκη. Οι δρόμοι τους συναντήθηκαν γρήγορα και τους συνέδεσε μια μακρόχρονη επαγγελματική συνεργασία και μεγάλη φιλία. Για τη Μαρία Κάλλας δε χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Πρόκειται ίσως για τη διασημότερη ερμηνεύτρια στην ιστορία της όπερας.

Ο Νίκος Ζαχαρίου
Ο Νίκος Ζαχαρίου

Ο Νίκος Ζαχαρίου υπήρξε ένας από τους εμβληματικότερους βαθύφωνους του 20ου αιώνα, με 20ετή θητεία στη Σκάλα του Μιλάνου και λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία. Η Μαρία Κάλλας και ο Νίκος Ζαχαρίου συνεργάστηκαν σε δεκατέσσερις όπερες, τόσο στη Σκάλα, όσο και σε άλλες σκηνές όπερας ανά τον κόσμο, όπως την Κόβεντ Γκάρντεν, την όπερα του Ντάλας κ.α. Επίσης, ηχογράφησαν μαζί εννέα όπερες.

Η σχέση των δύο καλλιτεχνών ήταν εξαιρετική και συνδέονταν με βαθιά φιλία. Ο Νίκος Ζαχαρίου πάντα μιλούσε με τα θερμότερα λόγια για τη μεγάλη ντίβα. Γεύτηκε μαζί της τόσες επιτυχίες σε όλο τον κόσμο και ήταν από εκείνους που με πραγματική ειλικρίνεια και υπερηφάνεια τη στήριζε.

Σε συνέντευξή του λέει χαρακτηριστικά πως ήταν δίπλα της σαν θριαμβεύανε στο Μιλάνο, στο Βερολίνο και στη Βιέννη με την Lucia υπό την διεύθυνση του Karajan. Λέει επίσης «Ήμουν εκεί για να ακουμπήσω στο κρεβάτι την εύθραυστη Amina της ή για να συνοδεύσω στην πυρά την υπερμεγέθη Νόρμα της. Ήμουν μαζί της, όταν η Ελλάδα προσέφερε στον μουσικό κόσμο την ξεχασμένη Μήδεια του Cherubini…».

Καλλιτέχνες & Συντελεστές: Nataša Jovović (Σοπράνο), Κατερίνα Κρασσά (Σοπράνο), Μάνος Χριστοφακάκης (Βαθύφωνος)

Σπύρος Σουλαδάκης (πιάνο), Μαρία Τσόγια-Ραζάκοβα (πρώτο βιολί), Γεώργιος Χλιαβώρας (δεύτερο βιολί), Μισούλη Άλκηστις (βιόλα)

Κωστής Σπυριδάκης, τσέλο

Μετάφραση/Υποτιτλισμός: Ζωή Καραμπέκιου

Ηχοληψία/Φωτισμοί: Δημήτρης Χατζάκης

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ:

https://www.heraklion.gr/culture/crete51/crete51.html

(Ώρα προσέλευσης 20:30) || Είσοδος Ελεύθερη (χωρίς προσκλήσεις).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει