Στη Λότζια η μελέτη για την επούλωση των πληγών σε 11 δρόμους

Στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου παραδόθηκε η μελέτη μέσα από την οποία σχεδιάζει να δώσει λύση στα καθημερινά αδιέξοδα του πολίτη, που προσπαθεί να κινηθεί πάνω σε κατεστραμμένα πεζοδρόμια, σε δρόμους με κακοτεχνίες και σε δημόσιες υπηρεσίες με προβλήματα προσβασιμότητας.
Η μελέτη αφορά σε έντεκα αστικούς δρόμους εκτός του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης, οι οποίοι ανασχεδιάζονται μέσα στο πλαίσιο των σύγχρονων αναγκών με σκοπό να δοθεί λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα της πρόσβασης που αποτελεί κρίσιμο δείκτη της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τις οδούς Ελευθέρνης, Ισαύρων, Μάχης Κρήτης, Πυράνθου, Λεβήνου, Αναγεννήσεως – Κατσούλη – Καποδιστρίου, Ατλαντίδος, Γερωνυμάκη (από λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως έως Δημοκρατίας, Οδυσσέως (Πόρος) Κλεάνθη -Σκεπετζή, Παπαναστασίου ( από ΒΟΑΚ έως Κνωσού).
Βαθιά πληγή για το Ηράκλειο τα προβλήματα πρόσβασης
Όπως είναι γνωστό, σήμερα σε όλο το αστικό τμήμα του Δήμου Ηρακλείου, παρά τα έργα που έχουν γίνει με ράμπες που έχουν κατασκευαστεί και αναβαθμίσεις πρόσβασης στα δημόσια κτήρια, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστια προβλήματα στην κίνηση στους δρόμους.
Σε ολόκληρη την πόλη υπάρχουν αναρίθμητα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση οι συνάνθρωποί μας που κινούνται με καροτσάκι, ενώ την ίδια στιγμή η κατασκευή των δρόμων είναι εξαιρετικά προβληματική είτε λόγω της στενότητας, είτε λόγω της κακής ποιότητας της ασφάλτου και των κατασκευαστικών κακοτεχνιών που δημιουργούν τεράστια ζητήματα στην κίνηση των πολιτών.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη, η ολοκλήρωση της μελέτης αποτελεί συνέχεια της υλοποίησης του σχεδιασμού μας με στόχο να καταστήσουμε το Ηράκλειο μια πόλη φιλική και προσβάσιμη για όλους. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να το πετύχουμε, ωστόσο ήδη έχει σημειωθεί πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι πετύχουμε ελεύθερη και ανεμπόδιστη κίνηση για όλους και ειδικά για τους συμπολίτες μας που είναι Άτομα με Αναπηρία.
Ο ίδιος εξηγεί ότι στο σχεδιασμό της μελέτης, ο στόχος που έχει τεθεί είναι να προσδιοριστούν τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών ώστε να σχηματιστούν προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές ώστε με αυτό τον τρόπο να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.
Η μελέτη αξιολόγησε την υφιστάμενη κατάσταση των υπαίθριων δημόσιων χώρων, των κοινόχρηστων χώρων των δημοσίων κτηρίων όπως και των κτηρίων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα του πολίτη σε αυτές.
Όπως σημειώνει ο κ. Αναστασάκης, «η φιλοσοφία της παρέμβασης είναι η δημιουργία εκατοντάδων ραμπών σε όλη το αστικό κομμάτι του Δήμου κατά μήκος συγκεκριμένων διαδρομών ώστε να φτιαχτεί ένα δίκτυο από προσβάσιμες διαδρομές που θα ξέρει κάθε ένας ότι αν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή θα φτάσει μέχρι το σημείο στο οποίο θέλει να καταλήξει στο κέντρο ή τη γειτονιά με ένα εύκολο και ασφαλή τρόπο.
Ήδη έχουμε υλοποιήσει εκατοντάδες ραμπες στις αναπλάσεις μας μπαίνουν οδεύσεις τυφλών και γενικά μέσω των πεζοδρομήσεων κατακτήσαμε τουλάχιστον το κέντρο να είναι φιλικό προς όλους, τα μίνι μπας έχουν ράμπες, που χρησιμοποιούνται όταν πρέπει να ανέβει ένα αμαξίδιο, ενώ σημειακά έχουμε δουλέψει και για ορισμένους χώρους και κτήρια όπως την Ανδρόγεω, για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμα μέσα από ράμπες. Αυτό θα συνεχιστεί σε όλα τα δίκτυα του Δήμου».
Τι προβλέπει η μελέτη
Με βάση τη δρομολογούμενη μελέτη το ελάχιστο πλάτος του νέου πεζοδρομίου θα είναι 2.05 μ. στα οποία περιλαμβάνονται 0,2μ. για αρχιτεκτονικές προεξοχές, 1.50 μ. για ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών και 0,35μ. για την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και την κατασκευή κράσπεδου.
Απαραίτητο ελάχιστο πλάτος της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών ορίζεται το 1,50μ. διάσταση που απαιτείται κατ΄ελάχιστο για την άνετη διασταύρωση του πεζού με το χρήστη ή οδηγό αμαξιδίου οπιασδήποτε μορφής. Ο οδηγός όδευσης τυφλών κατασκευάζεται σε απόσταση 0,50 μ.κατ΄ελάχιστον από τη ρυμοτομική γραμμή εντός της ελεύθερης ζώνης όδευσης με πλάτος 0,30-0,40μ.