Ο ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΤΗΝ «Π»: «Ως κόμμα οφείλουμε να έχουμε καθαρή ταυτότητα»

12

«Οφείλουμε να έχουμε συγκροτημένο προγραμματικό λόγο, σχέδιο και οργάνωση μέσα από έναν γόνιμο διάλογο με την κοινωνία» αναφέρει με συνέντευξή του στην «Π» ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος μιλά εφ’ όλης της ύλης, αναφέρεται στη «συστημική αντίληψη» Μητσοτάκη, όπου τα πάντα στο Κράτος αποτελούν πεδίο τοποθέτησης δικών του ανθρώπων, ενώ παρουσιάζει τις θέσεις του για την Υγεία, την Πράσινη Μετάβαση και τον Πολιτισμό.

Ο πρώην υπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες, σε παραλήψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ανάγκη η παράταξή του να γίνει πρώτο κόμμα ξανά.

Ερ.: Ποιά είναι η θέση σας για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για τις πολιτικές πράσινης μετάβασης που υιοθετούνται κι ως ένα βαθμό επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Απ.: Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί να είναι πράσινη, αν δεν είναι πρώτα κόκκινη. Και τι θέλω να πω: Αν δεν αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της κοινωνίας, αν δεν επαναδιαπραγματευτούμε τις σχέσεις εργαζόμενων, εργοδοτών κι αν δεν αλλάξουμε το πρόσημο, δεν πρόκειται να υπάρξει ενεργειακή μετάβαση. Οφείλουμε μια πράσινη μετάβαση από κάτω προς τα πάνω κι όχι από πάνω προς τα κάτω.

Αν δεν αλλάξει η αντίληψη της κοινωνίας κι αν δεν υπάρχει στήριξή της στην κατεύθυνση αυτή, δεν πρόκειται να επιτευχθεί καμία πράσινη ανάπτυξη. Είχα την ευκαιρία στα Χανιά να συναντηθώ με ομάδες παραγωγών, με ενεργούς πολίτες και μικρές ομάδες, όπου και διαπίστωσα αυτό που ισχυριζόμαστε εμείς εδώ και καιρό. Χωρίς δίκτυα, συνεργασίες, χωρίς μια κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία και χωρίς υποστήριξη από τα κάτω, το όραμα της πράσινης ανάπτυξης θα μείνει όραμα.

Ερ.: Στο Ρέθυμνο ασχοληθήκατε αρκετά με το ζήτημα της Δημόσιας Υγείας μεταξύ άλλων. Ποια είναι η άποψη σας για τη Δημόσια Υγεία και για την κατάσταση στην Κρήτη;

Απ.: Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη σε επίπεδο δημόσιας υγείας χαρακτηρίζει ολόκληρη τη χώρα και την παρατηρώ όπου κι αν ταξιδεύω στην Ελλάδα. Από την Πρέβεζα και την Καρδίτσα ως το Ρέθυμνο και την Κρήτη, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Ο

πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην πρόθεσή του να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία, αλλά διαπιστώνουμε πως στην ουσία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το κάνει αυτό. Εμείς ζητάμε κατ’ αρχάς αύξηση των δαπανών για την Υγεία, για να φθάσουμε στο μέσο όρο της Ευρώπης, όχι για να πάμε πολύ μακριά, διότι ακόμα και σε αυτό είμαστε πίσω. Εκτός αυτού υπάρχει και το ποιοτικό κομμάτι.

Μετακινήσεις γιατρών κι εργαζόμενων από ένα νοσοκομείο σε ένα άλλο ή από ένα Κέντρο Υγείας σε μία ΤΟΜΥ και πάει λέγοντας, έχουν γίνει πολιτική στόχευση. Και το να μεταφερθεί ένας γιατρός για δύο ή πέντε ημέρες σε μια έκτακτη ανάγκη, μπορεί να θεωρηθεί αναγκαίο ή, ως ένα βαθμό, λογικό.

Το να έχουμε όμως μόνιμες μετακινήσεις και μόνιμες λύσεις εκ περιτροπής δείχνει απλά πως η Νέα Δημοκρατία, δεν θέλει ένα υγειές δημόσιο Σύστημα Υγείας και πως την ενδιαφέρει να υπάρχουν προβλήματα. Η κυβέρνηση μάλιστα δεν ενδιαφέρεται ούτε για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ούτε και για την πρόληψη, που εντάσσεται επίσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος Μητσοτάκη να το βλέπουμε παντού.

Ο πολιτισμός

Ερ.: Στο Ηράκλειο θα ασχοληθείτε εκτενέστερα με το ζήτημα του Πολιτισμού. Ποιά είναι η άποψη σας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης έως τώρα στο κομμάτι του πολιτισμού;

Απ.: Ο πρωθυπουργός φρόντισε και τον πολιτισμό να τον εντάξει μέσα στο σύστημα Μητσοτάκη. Και να δημιουργήσει ένα ακόμα πεδίο τοποθέτησης ανθρώπων της επιλογής του, όπως για παράδειγμα ο κ. Γρυσπολάκης, που είναι γνωστή η παντελής άγνοιά του στον συγκεκριμένο τομέα. Ξέρετε όμως; Διαχρονικά τα τελευταία χρόνια, η σύγκληση της Αριστεράς με την Κεντροαριστερά και τον κεντρώο χώρο, αφενός μεγάλωσε τις ανισότητες και αφετέρου απομάκρυνε τον κόσμο από τον Πολιτισμό.

Κι εμείς, τολμώ να πω, είχαμε ένα έλλειμα στο κομμάτι του Πολιτισμού, που οφείλουμε να το καλύψουμε και να επαναδιαπραγματευτούμε τη σχέση μας με τον Πολιτισμό. Διότι δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι σήμερα η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη αντιλαμβάνονται τον Πολιτισμό ως ένα πεδίο τοποθέτησης δικών τους ανθρώπων και ελέγχου.

Ξέρετε, ο διάσημος οικονομολόγος Τζων Κέινς στο τέλος της καριέρας του έγινε επικεφαλής του Βρετανικού Arts Council. Ο οποίος κι έλεγε πως, αν και τεχνοκράτης, ο ρόλος του Κράτους στον Πολιτισμό δεν είναι ούτε να λογοκρίνει ούτε και να δίνει γραμμή. Ο ρόλος του Κράτους οφείλει να δίνει στον πολιτισμό χώρο, αυτοπεποίθηση και κουράγιο.

Ερ.: Λίγο πριν την εκλογή προέδρου στην παράταξή σας θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ξανά ο δεύτερος πόλος που θα διεκδικήσει να μπει σε κυβερνητική τροχιά;

Απ.: Ασφαλώς και μπορεί αν έχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και καθημερινή αντιπολίτευση, που ευτυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάς δίνει καθημερινά πατήματα για αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Εμείς ως κόμμα οφείλου-

με να έχουμε καθαρή ταυτότητα, έναν σωστό σχεδιασμό, να έχουμε αναφορές που θα είναι ανανεωμένες και θα ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή και να έχουμε συγκροτημένο προγραμματικό λόγο. Σε ό,τι με αφορά, από τη θητεία μου στο υπουργείο Οικονομικών ακόμα, πιστεύω ότι έχω αποδείξει ότι σε αυτή τη λογική κινούμαι και προσπαθώ μέσα από πολλή δουλειά, συνεργασίες και δράση να παράξω μετρήσιμα αποτελέσματα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί πρώτος ξανά»

Ερ.: Πώς κρίνετε τους άλλους υποψήφιούς σας και πώς κρίνετε τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ ως τώρα;

Απ.: Κατ’ αρχάς θεωρώ πως οι πολλοί υποψήφιοι θεωρητικά φέρνουν και πολλούς ψηφοφόρους, οπότε όσο περισσότεροι ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές τόσο το καλύτερο για την παράταξη και τη χώρα. Η μαζική και μεγάλη συμμετοχή παράλληλα θα είναι μια πολύ καλή αρχή για το έκτακτο συνέδριο μας. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να κρίνω τους συνυποψήφιούς μου, διότι είναι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεργαστεί και θα συνεργαστώ την επόμενη ημέρα, ανεξάρτητα από το αν είμαι εγώ πρόεδρος ή κάποιος άλλος. Δεν τίθεται ζήτημα διαχωρισμών αλλά συγκλήσεων.

Σ’ αυτή τη λογική έχω προτείνει και αντί του debate που ασχολείται με τους διαχωρισμούς και την επικοινωνία, να υιοθετήσουμε ένα σύστημα συνεντεύξεων όπου θα παρουσιάζονται απόψεις και προγραμματικές θέσεις.

Αναφορικά με τα αντανακλαστικά μας τώρα: Νομίζω είναι σε καλή κατεύθυνση. Στην αρχή, μετά την απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα, που ολοκλήρωσε επιτυχημένα έναν κύκλο δεκαπέντε συνολικά ετών, υπήρξε ο φόβος της αποσύνθεσης ή της διάλυσης του εγχειρήματος. Δείξαμε όμως αντανακλαστικά. Κινούμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση και πιστεύω πως αν δουλέψουμε όλοι μαζί με σχέδιο και όραμα, μέσα από μια γόνιμη συζήτηση με την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί πρώτος ξανά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει