Ο Δήμος αποκτά ωδείο με μια ευγενική δωρεά

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

152

Μια σπουδαία και εξαιρετικά ευγενική δωρεά στο Δήμο Ηρακλείου ανοίγει το δρόμο για να αποκτήσει ιδιόκτητο ωδείο στην καρδιά της παλιάς πόλης, σε ένα από τα πιο όμορφα ακίνητα του ιστορικού ιστού.

Η δωρεά γίνεται από τη Μαρία Λυριτζάκη ανιψιά του πρώην δημάρχου Ηρακλείου Κρασαδάκη, η οποία ζει στη Βόννη της Γερμανίας και εξέφρασε την επιθυμία της να αγοραστεί ένα ακίνητο, να επισκευαστεί με δικές της δαπάνες και στη συνέχεια να δωρηθεί στο Δήμο Ηρακλείου.

Μετά από μια μακρά αναζήτηση επιλέχθηκε ένα εξαιρετικό κτήριο με εμβαδόν 254τμ ( με ρυμοτομούμενο τμήμα 8,23 τ.μ.) το οποίο συνορεύει νότια και ανατολικά με την οδό Θεσσαλονίκης.

Εντός του οικοπέδου βρίσκεται ένα αξιόλογο διώροφο κεραμοσκεπές κτίσμα, συνολικού εμβαδού περίπου 300 τ.μ. δείγμα στο ισόγειο του οποίου περιλαμβάνεται και η έκταση του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Παύλου (εμβαδού 30,57) που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Τη δωρεά καλείται να αποδεχτεί την ερχόμενη Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή.

Οι όροι της δωρεάς προβλέπουν το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει το ωδείο του Δήμου Ηρακλείου, ή τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου, ή τη Δημοτική Πινακοθήκη, ή να λειτουργήσει ως Εργαστήριο και εκπαιδευτήριο Έργων Τέχνης ιδιοκτησίας του Δήμου ή να στεγάσει δράσεις πολιτισμού.

Επίσης όρος της δωρεάς είναι το κτήριο και ο φορέας που θα στεγάσει ο Δήμος να φέρει το όνομα «Μαρία Λυριτζάκη».

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ο δήμος αποκτά ωδείο με μια ευγενική δωρεάΟ συμβολαιογράφος που θα συντάξει τα συμβόλαια να είναι της επιλογής της, όπως επίσης ο αρχιτέκτονας και ο μηχανικός που θα κάνουν τις σχετικές μελέτες. Αντίστοιχα ζητά να είναι της επιλογής της και  ο εργολάβος που θα εκτελέσει το απαιτούμενο έργο αποκατάστασης του κτηρίου.

Στο ίδιο έγγραφο εκφράζει επίσης την επιθυμία της να ενημερωθεί για την πρώτη δράση που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο μετά τη διαμόρφωσή του και αφού τεθεί σε λειτουργική χρήση. Στην εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής εκτός από την αποδοχή της δωρεάς προτείνεται η πρώτη δομή που θα φιλοξενηθεί στο κτήριο να είναι ωδείο, καθώς αποτελεί ανάγκη η μόνιμη στέγαση του σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο.

Με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης δεν κρύβει τη συγκίνησή του για την εξέλιξη αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, ο Δήμος Ηρακλείου είναι πραγματικά ευγνώμων για τη συγκινητική δωρεά του άξιου και σεβαστού τέκνου του την οποία και αποδέχεται με ικανοποίηση αλλά και συγκίνηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει