ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Ο ξεχωριστός Μίλτος Τεντόγλου

157

Απόλυτος κυρίαρχος του μήκους έγινε παγκοσμίως ο 25χρονος Μίλτος Τεντόγλου! Με το νέο χρυσό (που ήταν το 12ο μετάλλιό του συνολικά) είναι πλέον πρωταθλητής και στις πέντε μεγάλες διοργανώσεις.

Κερδίζοντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στη Βουδαπέστη, ο Έλληνας αθλητής έφτασε πλέον τα 12 μετάλλια συνολικά στην καριέρα του (σ.σ. 10 χρυσά και 2 ασημένια). Μόνο που αυτό το χρυσό ουσιαστικά κατακτήθηκε πριν από 13 μήνες. Στο προηγούμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Γουάνγκ στο τελευταίο άλμα «έκλεψε» την μπουκιά από το στόμα του Έλληνα πρωταθλητή.

Σε έναν αγώνα στον οποίο όλα τα άλματα του Τεντόγλου ήταν μεγαλύτερα από των 12 του τελικού με εξαίρεση το τελευταίο του Κινέζου, ο σπουδαίος άλτης δεν κατάφερε να πάρει το χρυσό. Εκείνο το βράδυ ο απόλυτος κυρίαρχος του μήκους έθεσε τον επόμενο στόχο του, που δεν ήταν άλλος από το να βρεθεί στην κορυφή ένα χρόνο αργότερα στη Βουδαπέστη.

O τεράστιος άλτης του Γιώργου Πομάσκι είχε δηλώσει παλαιότερα, “τρώω πίεση για πρωϊνό”. Η πορεία του στη συνέχεια έχει αποδείξει την ακολουθία του λόγου με τις πράξεις. Ακόμα και όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου, ακύρωσε πέρυσι  μια κορυφαία επίδοσή του για το χρώμα στα παπούτσια του, εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, ο κορυφαίος αθλητής του μήκους στον κόσμο έκανε τις τέσσερις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο και στα τέσσερα άλματά του στο μίτινγκ στο Λιεβέν.

Και ο Τεντόγλου που δεν κοιτάζει το dress code (στη βράβευσή του ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατά τη διάρκεια της τελετής των βραβείων της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο ανοιχτό θέατρο Μάνος Κατράκης του Creta Maris Beach Resort, παρουσιάστηκε με αθλητικά παπούτσια) αλλά την ουσία και το πώς να διατηρηθεί στην κορυφή του παγκόσμιου στίβου, πρόσθεσε ακόμα δύο παράσημα στη στολή του με την προχθεσινή επιτυχία του.

Το πρώτο από αυτά είναι σε παγκόσμιο επίπεδο αφού μπήκε στη λίστα των αθλητών που έχουν κατακτήσει τουλάχιστον δύο μετάλλια στο μήκος σε παγκόσμιο ανοικτού στίβου. Το δεύτερο παράσημο στη στολή του είναι πως έγινε μόλις ο έκτος Έλληνας αθλητής που κατακτά τουλάχιστον δύο μετάλλια σε Παγκόσμιο ανοικτού στίβου. Αυτά σε αγωνιστικούς αριθμούς.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι τεράστιος αθλητής. Όχι μόνο γιατί σαρώνει σε όλες τις διοργανώσεις με τις επιδόσεις του, αλλά γιατί είναι παράδειγμα αθλητικής παιδείας. Μια από τις πολλές φορές που το έχει δείξει ήταν τότε που ασπάστηκε την (ταπεινή εθελόντρια-εργάτρια στο σκάμμα εκείνη τη μέρα) Χάικε Ντρέσλερ, αποδίδοντας τη δέουσα τιμή σε ένα θρύλο του αθλήματος.

Προχθές, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε μόλις ολοκληρώσει τις προσπάθειές του, πετώντας στα 8.52μ. Με αυτή την επίδοση ήταν αγκαλιά με το χρυσό μετάλλιο, ωστόσο, ο Γέιν Πίνοκ είχε ακόμα ένα άλμα για να προσπαθήσει να τον ξεπεράσει ξανά και να πάρει εκείνος την πρωτιά.

Ο Τεντόγλου, προς τιμήν του, χειροκρότησε ρυθμικά τον Τζαμαϊκανό αθλητή, την ώρα που έπαιρνε φόρα για την τελευταία του προσπάθεια, σε μία εικόνα που συγκλονίζει. Έχει όμως και χιουμορ. Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην ΕΡΤ, ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο τι συζητούσε νωρίτερα με Ιάπωνα δημοσιογράφο.

Τότε ο Μίλτος Τεντόγλου, με το δικό του μοναδικό στυλ, έδωσε μια απάντηση που σίγουρα δεν περίμεναμε παρότι ξέραμε ότι θα ήταν απρόβλεπτη: «Του μιλούσα ιαπωνικά, του έλεγα ό,τι να ‘ναι», είπε χαρακτηριστικά ο πρωταθλητής και χαμογέλασε, ενώ το σίγουρο είναι ότι η επική του ατάκα δεν θα ξεχαστεί. Γενικά ο Τεντόγλου δεν θα ξεχαστεί…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει