Πού επιχειρούν οι πυροσβέστες που έφυγαν από την Κρήτη

15

Στα δύο έχουν μοιραστεί οι δυνάμεις των πυροσβεστών που αναχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης από το Ηράκλειο για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των φωτιών που κατακαίνε την Αττική και τη Βοιωτία. Στελέχη της 3ης ΕΜΟΔΕ Κρήτης βρίσκονταν χθες σε επιφυλακή με απόφαση του αρχηγού στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στην Αθήνα και ο σχεδιασμός προέβλεπε τη συμμετοχή τους σε περίπτωση που χρειαστεί στο βουνό της Πάρνηθας, λόγω και της εξειδίκευσής τους.

Η δεύτερη ομάδα ρίχτηκε από νωρίς στη μάχη με τις φλόγες που δεν έλεγαν να σβήσουν σε περιοχές της Βοιωτίας. Πυροσβέστης ο οποίος μίλησε στην «Π» τόνισε ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτή που φαντάζονταν ότι θα συναντήσουν φθάνοντας στα σημεία όπου επιχειρούσαν. Αν και όπως είπε συνάδελφοί του έδιναν μάχη με τις φλόγες όλο το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν καλύτερη όταν η ομάδα από την Κρήτη έφτασε εκεί.

Αυτό που έχουν συναντήσει οι πυροσβέστες είναι περιοχές τις οποίες οι κάτοικοί τους έχουν εγκαταλείψει, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από τους καπνούς. Ένα μεγάλο μέρος έχει καεί αλλά υπάρχουν συνεχώς αναζωπυρώσεις, ενώ ακούγονταν και κάποιες εκρήξεις. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά έχει κάψει ένα μεγάλο τμήμα του δάσους της περιοχής.

Στην Βοιωτία επιχειρούν 16 πυροσβέστες από το νησί όπου έχουν πάει εκεί με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Άλλα τέσσερα οχήματα με τον ίδιο αριθμό πυροσβεστικών υπαλλήλων έχει πάει στο μέτωπο της φωτιάς στον Αυλώνα, ενώ σε ετοιμότητα, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι δασοκομάντος που ανέμεναν μέχρι χθες το απόγευμα εντολές για να επιχειρήσουν στην Πάρνηθα.

Υπενθυμίζεται ότι από το νησί ταξίδεψαν οχτώ υδροφόρα οχήματα και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού με 35 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Επίσης δύο ομάδες της 3ης ΕΜΟΔΕ με 17 υπαλλήλους και ένα όχημα μεταφοράς προσωπικού. Συνολικά 53 πυροσβέστες από το νησί έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει