Ομιλία του Σητειακού ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Φραγκούλη

18

‘’Μοριακή Βιολογία: Νέα Θρησκεία ή Μύθος;’’ είναι ο τίτλος του θέματος που θ’ αναπτύξει ο καθηγητής -ακαδημαϊκός  Εμμανουήλ Φραγκούλης, σήμερα Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 στον Δημοτικό Κήπο Σητείας.

Οι εξελίξεις στον τομέα της Μοριακής Βιολογίας είναι καταιγιστικές και προμηνύουν δραματικές αλλαγές στη ζωή μας. Τα ερωτήματα καίρια.

Θα αυξηθεί ο μέσος όρο ζωής; Πόσο θα αλλάξει η ζωή μας αν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για τις ασθένειες που θα μας προσβάλουν;

Μπορούν να υπάρξουν εξατομικευμένες θεραπείες που θα αντικαταστήσουν τα συνήθη φάρμακα ελαττώνοντας τις παρενέργειες τους;

Κι όλες αυτές οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας θα οδηγήσουν σε άμβλυνση ή σε όξυνση των ήδη ακραίων ανισοτήτων;

O καθηγητής Εμμανουήλ Φραγκούλης γεννήθηκε στη Σητεία το 1947.

Έλαβε το πτυχίο του στις Φυσικές Επιστήμες το 1972 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και αμέσως εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσιολογικής Χημείας του Πανεπιστημίου του Marburg, με τον καθηγητή P.Karlson. Δύο έτη αργότερα, έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Φυσικών Επιστημών Dr.rer.nat από το Πανεπιστήμιο του Marburg με διάκριση.

Το Νοέμβριο του 1982 εκλέχθηκε λέκτορας Βιοχημείας της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1992 εκλέχθηκε καθηγητής Βιοχημείας.

Επί σειρά ετών εκλεγόταν Διευθυντής του Τομέα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, ενώ διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας για τα έτη 1992-1994 και 2009-2011.Υπήρξε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κατά την περίοδο 1996-1999, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης (2001-2004), αναπληρωτής Πρόεδρος και πρόεδρος της FEBS (2009-2011).

Δραστηριοποιείται επίσης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου για το Διαβήτη. Το 2009 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει