Εν αναμονή εξελίξεων

66
Του Γεωργίου Νικ. Σχορετσανίτη*

Ο απλός πολίτης έχει καλό μνημονικό και θυμάται καλά όσα διημείφθησαν την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης της Ν.Δ. και κυρίως τον αποτελεσματικό, σε μεγάλο βαθμό,  τρόπο αντιμετώπισής τους, όσο κι’ αν προσπαθούσε να μας πείσει για το αντίθετο η απροσάρμοστη αντιπολίτευση.  Οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο αντιμετωπίστηκαν αρκούντως ικανοποιητικά.

Η επελαύνουσα πανδημία του κορονοϊού, λίγο μετά, ενεργοποίησε τον κατάλληλο μηχανισμό και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας δρομολογήθηκε μια σοβαρή ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων και του προγράμματος των εμβολιαζόμενων πολιτών, την ίδια  ακριβώς στιγμή που σοβαρές χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν μπορούσαν να διανοηθούν κάτι τέτοιο, σύμφωνα με δική τους πάντοτε μεταγενέστερη ομολογία.

Στο εσωτερικό της Ε.Ε., λόγω της πανδημίας κάποιοι δημοσιονομικοί κανόνες, έμειναν ανενεργείς δίνοντας την ευκαιρία στη κυβέρνηση να διανείμει κάποια χρηματικά ποσά ώστε να ανακουφιστούν αρκετοί αναξιοπαθούντες πολίτες.

Όμως, στη δεύτερη τετραετία κάποια πράγματα ατόνησαν επικίνδυνα. Το τελευταίο επεισόδιο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής πολλών. Το αφήγημα του επιτελικού κράτους καταβαραθρώθηκε σε δραματικό πλέον βαθμό.  Πού βρίσκεται η περιβόητη σοβαρότητα μιας χώρας; Εμείς είχαμε  ψευδαισθήσεις, έως τώρα, ή τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη;

Πώς συμπεριφέρθηκε ένας κρατικός μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πολιτών; Είναι δυνατόν ακόμα σήμερα να ασχολούμαστε με το ερώτημα τί αστυνομία θέλουμε;

Και για να πάω το ερώτημα ένα βήμα παρακάτω, είναι δυνατόν με κάθε αστυνομική και επιβεβλημένη  ‘συμπεριφορά’ απέναντι σε παρανομούντες και κακοποιούς, για την οποία,  άλλωστε, είναι υποχρεωμένος να δράσει ο αστυνομικός ως εκ του επαγγέλματός του, να τίθεται σε διαθεσιμότητα;

Δεν γνωρίζουν τα υψηλόβαθμα στελέχη  της κυβέρνησης ότι  έτσι απλώς οδηγούν τους αστυνομικούς, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και να βρίσκονται,  στην απόκτηση και στην εμπέδωση της γνωστής δημοσιοϋπαλληλικής  νοοτροπίας;

Δεν έχουν ακόμα πεισθεί περί αυτού ή μήπως έχουν απέραντη ατολμία να εφαρμόσουν τους  ισχύοντες  νόμους; Είναι δυνατόν ο κάθε αστυνομικός να οδηγείται σε ένορκη διοικητική εξέταση επειδή απλώς προσπάθησε να προφυλάξει τον εαυτό του, ακριβώς για να μην βρεθεί στα δίχτυα της γραφειοκρατίας κατηγορούμενος; Γιατί αυτό γίνεται σε συνεχή βάση!

Η συμπεριφορά των αστυνομικών, απέναντι στους πολίτες και κυρίως στους παρανομούντες, γίνεται γρήγορα γνωστή τόσο στο εσωτερικό όσο και στους ευρισκόμενους έξωθεν της χώρας.

Ας μην έχουν απορία και εκπλήσσονται τα κυβερνητικά στελέχη, τότε, για την συμπεριφορά της Βόρειας Μακεδονίας απέναντί μας, ούτε της Αλβανίας με τα τελευταία επεισόδια με τον δήμαρχο Φρέντι Μπελέρη, στη  Χειμάρρα, ούτε με τα επεισόδια των Τουρκοκυπρίων και Τούρκων στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο. Κάτι λάθος γίνεται σε πολλαπλά επίπεδα στη χώρα μας!

Αυτή η κατάσταση, φυσικά, δεν μπορεί πια να συνεχιστεί! Ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό! Το σημερινό ελληνικό κράτος μάλλον πάσχει σε πολλά επίπεδα, δεξιά και αριστερά, στην εσωτερική  και την εξωτερική του πολιτική!

Τα όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα οδηγήσουν κάποια στιγμή   σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι δεν υφίσταται αντιπολίτευση με τις  πανεύκολες και επιπόλαιες καταγγελίες και διαμαρτυρίες της, απλώς για το τυπικό θεαθήναι!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά εμένα ολοένα και περισσότερο, όλα  μου θυμίζουν εκείνο το «Καλόγερε, τί καρτερείς κλεισμένος μες στο Κούγκι/Πέντε νομάτοι σου ‘μειναν κι᾿ εκείνοι λαβωμένοι!». Κι’ αναφέρομαι καταφανώς στη λειτουργία του  Μεγάρου  Μαξίμου!

Όσον αφορά την αστυνομία, με την οποία ξεκίνησε το παρόν κείμενο, ας την αφήσουν ήσυχη, γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά της, όπως το έχει αποδείξει πολλάκις! Αν και θα πρότεινα σε πολλούς με υπουργικές θέσεις να  ζήσουν για λίγο σε όποια χώρα επιθυμούν για να γνωρίσουν την καθημερινή της συμπεριφορά, κάπου αλλού!

Αλλά φυσικά το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η απόκτηση σοβαρότητας και πλήρης αναδιάταξη κάποιων πραγμάτων. Ο πρωθυπουργός για την ώρα φαίνεται πως ασχολείται περισσότερο για την προσωπική  του ευρωπαϊκή προοπτική, παρά με τα οξυμμένα προβλήματα του τόπου.

Η κυβέρνηση, όμως ή θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ή χωρίς καμιά αμφιβολία θα εξατμισθεί κατά τα ειωθότα. Κι αυτό θα είναι το ευνοϊκότερο γι’ αυτή  σενάριο, γιατί συνεχίζοντας έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εξαφανισθεί από το προσκήνιο λόγω μιας άλλης μεγάλης συμφοράς!

 

* Ο Γιώργος Σχορετσανίτης είναι διευθυντής Χειρουργικής-συγγραφέας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει