Δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης για την τύχη του Τρανταλλίδειου

Ξεκινά ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Λότζια και το Νομικό Πρόσωπο του «Δημοτικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου» που θα κρίνει την τύχη του Τρανταλλίδειου, ενός ιστορικού κτηρίου στην καρδιά της πόλης που κυριολεκτικά καταρρέει όρθιο, καθώς βρίσκεται στον αέρα κάθε προσπάθεια αξιοποίησης του. Αυτή τη φορά η αναθεωρημένη πρόταση του Δήμου Ηρακλείου για την αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου που βρίσκεται μια ανάσα από τη Λότζια προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση του με μηνιαίο μίσθωμα 6.724 ευρώ.
Η πρόταση κατατίθεται στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει γίνει, στην οποία η Λότζια αρχικά κατέθεσε μια πρόταση με χαμηλό μίσθωμα με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Συγκεκριμένα η αρχική πρόταση εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου που αφορούσε στη μακροχρόνια μίσθωση προέβλεπε μεταξύ άλλων, το κόστος κατασκευής να καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου, το μίσθωμα για την περίοδο κατασκευής του κτηρίου που υπολογίστηκε στα 6 χρόνια να είναι 100 ευρώ το μήνα και το μίσθωμα για την περίοδο που το κτήριο θα τεθεί σε λειτουργία να γίνει ετήσια αύξηση ενοικίου σε ποσοστό 1,50%.
Ωστόσο η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου απέρριψε την πρόταση με αποτέλεσμα ο Δήμος να καταθέσει νέα πρόταση την οποία και καλείται να διαπραγματευτεί.
Η πρόταση προβλέπει ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα αναλάβει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 100% μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, για να αποκαταστήσει το ιστορικό κτήριο το οποίο εκτιμάται ότι για να αντιστηριχθεί και να καταστεί λειτουργικό θα χρειαστούν έξι χρόνια στη διάρκεια των οποίων θα πληρώνει μίσθωμα 500 ευρώ το μήνα. Αφού κατασκευαστεί το ιστορικό κτήριο και αρχίσει η λειτουργία του θα ξεκινήσει με μίσθωμα 6.150 το μήνα και με ετήσια αύξηση ενοικίου σε ποσοστό 1,50%.
Το μίσθωμα κατά το 7ο έτος ενοικίασης του κτηρίου θα είναι 6.724,67 ευρώ. Στόχος του Δήμου είναι να πετύχει την έγκριση της αναθεωρημένης οικονομικής πρότασης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επιτέλους ανάμεσα στις δύο πλευρές και να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάσταση ενός ιστορικού κτηρίου, που απειλείται με κατάρρευση αν δεν προχωρήσει η αποκατάσταση του.
Πρόκειται για μια πολυδάπανη παρέμβαση που σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, το κόστος ανακατασκευής έχει προσδιορισθεί στο ποσό των 2.257.974,28 ευρώ και η προεκτίμηση της αμοιβής των μελετών έχει προσδιορισθεί 984.815,30 ευρώ.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός αποκατάστασης
Όπως είναι γνωστό το κληροδότημα Τρανταλλίδη, είναι το παλαιό οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο, που βρίσκεται στα ερείπια του ενετικού ναυαρχείου. Όμως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κληροδότημα δεν περιορίζεται μόνο στον κτηριακό σκελετό του ιεροδιδασκαλείου που έχει απομείνει όρθιος, αλλά προεκτείνεται και καλύπτει και το κτίσμα της πρώην κλινικής Λύτινα, που αποτελεί επίσης μέρος του κληροδοτήματος που εντάσσεται στη διαδικασία της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αποκατάσταση του.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Λότζια, η κλινική Λύτινα προβλέπεται να στεγάσει στον τρίτο όροφό της το εργαστήριο συντήρησης των έργων τέχνης του Δήμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δομή η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συντηρηθούν τα σπουδαία έργα τέχνης που έχει στη διάθεση του ο Δήμος Ηρακλείου τα οποία περισυλλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή και φροντίδα αφού εντοπίστηκαν σε μια απαράδεκτη κατάσταση.
Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου έχει στη διάθεσή του 960 πίνακες ζωγραφικής του Δήμου Ηρακλείου, που φέρουν τη σφραγίδα του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Φασιανού, του Γαΐτη του Βασιλείου και του Σπυρόπουλου, οι οποίοι μάλιστα έχουν ψηφιοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία του με το ΙΤΕ. Στο δεύτερο όροφο θα μπορούν να οργανωθούν περιοδικές εκθέσεις και να στεγαστούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών της Βικελαίας και να λειτουργήσει ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων έργων του Δήμου ή αξιόλογων καλλιτεχνών.
Ουσιαστικά στο χώρο αυτό σχεδιάζεται να γίνει επέκταση των δραστηριοτήτων της Βικελαίας και να στεγαστούν στο συγκεκριμένο χώρο τα αρχεία της Βιβλιοθήκης τα οποία σήμερα δεν είναι προσβάσιμα, στους μελετητές ακριβώς λόγω της έλλειψης χώρου. Στο κτήριο του ναυαρχείου θα μπορούν να οργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις και άλλες πολλές δράσεις πολιτισμού.
Ωστόσο, σε πρώτη φάση προτεραιοποιείται η αποκατάσταση της κλινικής Λύτινα, ώστε να οδηγηθούμε ταχύτερα σε ένα πιο άμεσο αποτέλεσμα, διότι το κληροδότημα του ναυαρχείου είναι πιο σύνθετο ως προς τη διαχείριση του, αφού θα χρειαστεί ειδική μελέτη την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.