ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΕΒΡΟΣ, ΒΟΙΩΤΙΑ, ΕΥΒΟΙΑ: Απώλειες στα πύρινα μέτωπα

1

Κόλαση φωτιάς ανά την Επικράτεια και ενώ επικρατούσαν και χθες  ακραίες καιρικές συνθήκες και θυελλώδεις άνεμοι. Μαίνεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης με την ένταση των ανέμων να μην υποχωρεί καθόλου και αυτό να αποτελεί έναν βασικό λόγο που το πύρινο μέτωπο είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ συνολικά έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.

Το πιο δύσκολο πύρινο μέτωπο ήταν αυτό που εξελίσσόταν στην Νίψα πάνω από την Εγνατία Οδό, ακολουθούσε το μέτωπο από την κάτω πλευρά της Εγνατίας στο Δωρικό και το άλλο μέτωπο που κινούνταν από Λουτρά προς Μοναστηράκι.

Η φωτιά έχει αφήσει πίσω της καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ ειδικά στο μέτωπο της Νίψας επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην ανοίξει περισσότερο η έκταση του μετώπου και κατευθυνθεί προς το δάσος.

Στην περιοχή τραυματίστηκαν συνολικά επτά πυροσβέστες και ένας εθελοντής. Στο σημείο επιχειρούσαν 214 άντρες της Πυροσβεστικής με 59 οχήματα και 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα ΟΤΑ και ο Ελληνικός Στρατός.

Ένας νεκρός από τη φωτιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας

Χθες ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε αγροτοδασική έκταση και ελαιώνες στην περιοχή Πρόδρομος Βοιωτίας.

Η φωτιά, αν και πολύ κοντά στα σπίτια του Προδρόμου, εντοπιζόταν στα νότια του χωριού και κινούνταν προς την Παραλία Σαράντη, όπου ζητήθηκε η εκκένωση των κατοίκων και των παραθεριστών προς τη Θίσβη.

Δυστυχώς ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Πρόδρομο, όταν πήγε στη στάνη του για να σώσει τα ζώα του και από τις αναθυμιάσεις έχασε τις αισθήσεις του.

Σε εξέλιξη βρίσκόταν μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει στην θέση Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, όπου από σκουπιδότοπο η φωτιά πέρασε σε χορτολιβαδική έκταση και λόγω των δυνατών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων στα Νότια Ψαχνά και να κινηθούν προς τα Ψαχνά.

Παράλληλα με το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στην Αλεξανδρούπολη, ξέσπασε νέα φωτιά χθες μέσα στο δάσος της Δαδιάς, όπου έσπευσαν και επιχειρούσαν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Νέα φωτιά ξέσπασε επίσης σε αγροτοδασική έκταση στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης.

Φωτιά ξέσπασε και στην Αττική, σε έκταση με ξηρά χόρτα στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο.

Πυρκαγιά βρισκόταν σε εξέλιξη στο Διαλεκτό Καβάλας σε δασική έκταση, ενω καίγονταν και ελαιώνες μαζί με καλλιέργειες.

Δύο πυροσβέστες μάλιστα εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και τραυματίστηκαν έχοντας υποστεί εγκαύματα ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα.

Τεράστιες καμένες εκτάσεις

Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

Η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει