Αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Κρήτη

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

72

Το υπουργείο Υγείας  την άνοιξη σήμανε λήξη συναγερμού για τον κοροναϊό και προχώρησε σε κατάργηση των μέτρων που αφορούν  στα τεστ, στην καραντίνα και στις άδειες για τους νοσούντες εργαζόμενους.

Στα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι καταργείται  και η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε νοσοκομεία, καθώς και η υποχρεωτική διενέργεια rapid test για τη λοίμωξη Covid από τους εργαζόμενους που δεν είχαν εμβολιαστεί, ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κοροναϊού.

H χρήση μάσκας προβλέπεται μόνο για το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου (ασθενείς ογκολογικοί, ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι και ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), καθώς και για τους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επίσης, η υποχρεωτική διενέργεια rapid test εξακολουθεί να ισχύει πλέον μόνο για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Αναφορικά με το επισκεπτήριο, η υποχρεωτική χρήση μάσκας ορίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό της εκάστοτε δημόσιας ή ιδιωτικής δομής υγείας.

Αυτά όσον αφορά στα πρωτόκολλα για την Covid, που όπως έχει γράψει η «Π», βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο στο νησί μας. Σήμερα στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα 10-11 ασθενείς ενώ υπάρχει και ένας διασωληνωμένος ασθενής στην ΜΕΘ που ήρθε με αεροδιακομιδή απο την Σαντορίνη, σύμφωνα με τον διευθυντή της παθολογικής κλινικής καθηγητή Διαμαντή Κοφτερίδη.

Η αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών μας τώρα το καλοκαίρι, τα ταξίδια που κάνουμε αλλά και το γεγονός ότι φιλοξενούμε στο νησί χιλιάδες τουρίστες, ευνοούν την έξαρση του κοροναϊού, ο οποίος ποτέ δεν έφυγε όπως τονίζουν οι γιατροί επισημαίνοντας ότι πρέπει να μάθουμε να συνεχίσουμε να ζούμε μαζί του. Ωστόσο το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη ότι αυτή η μικρή αύξηση των τελευταίων εβδομάδων, δεν συνοδεύεται απο σοβαρά σύμπτώματα και επιπλέον οι ασθενείς έχουν στην διάθεση τους τα αντιικά φάρμακα, που προστατεύουν απο την βαριά νόσηση τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπορεί τα μέτρα προστασίας να μην είναι πλέον υποχρεωτικά, αλλά ο καθηγητής τονίζει ότι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα καλό είναι να συνεχίσουν να προσέχουν. Αυτό σημαίνει μάσκες και αποστάσεις όταν βρισκόμαστε με πολύ κόσμο και συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών.

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής 
Διαμαντής Κοφτερίδης
Ο διευθυντής της Παθολογικής
Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Διαμαντής Κοφτερίδης

Αν κάποιος νοσήσει, συστήνετε η απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες, δεν είναι όμως υποχρεωτική και δεν προβλέπονται πρόστιμο ή άλλες κυρώσεις.

Η σύσταση δίνεται προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της λοίμωξης Covid, ιδιαίτερα αν έχουμε στο σπίτι άτομα τρίτης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν από κοροναϊό.

Ο ασθενής μπορεί να πάρει άδεια ειδικού σκοπού, όπως συνέβαινε στο παρελθόν;

Η απάντηση είναι «όχι». Η άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή η «αυτόματη» άδεια που ενεργοποιούνταν με τη διάγνωση σε φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο, δεν ισχύει πλέον.

Όταν παραμένει κάποιος στο σπίτι, θα πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Εάν η εργασία του έχει τέτοια φύση που δεν το επιτρέπει ή τα συμπτώματα είναι βαριά και δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επισκεφθεί γιατρό και να πάρει κανονική αναρρωτική άδεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει