Το έχουν πια παρακάνει

91

Διαβάζω   στην «Καθημερινή» της Κυριακής και το ρεπορτάζ της συναδέλφου Ευγενίας Τζώρτζη:

«Εσοδα από τόκους άνω των 3 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 6μηνο του 2022 κατέγραψαν οι τρεις συστημικές τράπεζες –Εθνική, Πειραιώς και Eurobank– το πρώτο 6μηνο του έτους, εκτινάσσοντας παράλληλα και την οργανική κερδοφορία σε επίπεδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Η εκτίναξη των επιτοκιακών εσόδων υποβοηθήθηκε από τη διεύρυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου, αλλά κυρίως είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιτοκίων, που από αρνητικό επίπεδο έναν ακριβώς χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 3,6% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και έκτοτε συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με μικρότερο ρυθμό.

Η κερδοφορία των τριών συστημικών τραπεζών –αυτή την εβδομάδα ανακοινώνει αποτελέσματα και η Alpha Bank– ενισχύθηκε επίσης από την αύξηση των προμηθειών που «παράγουν» οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, ενώ μικρή συμμετοχή στο θετικό τελικό αποτέλεσμα είχαν τα χρηματοοικονομικά κέρδη, που κατά το α’ εξάμηνο του έτους ήταν περιορισμένα».

Και τα επιτόκια καταθέσεων; Τα επιτόκια χορηγήσεων; Η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά; Ακούσατε τίποτα γι’ αυτά;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει