Χέρι χέρι φορείς και αυτοδιοίκηση για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Ξεκινούν με κοινή επιστολή στα αρμόδια υπουργεία

40

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον καταστροφικό σεισμό του Αρκαλοχωρίου συγκροτούν τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στο βαθμό του δυνατού στα όσα γίνονται από πλευράς κεντρικού κράτους.

Στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, αποφασίστηκε ότι αν κι έχουν γίνει μέχρι τώρα ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση, αυτές δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να σταλεί μια κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας, όπου και θα καταγράφονται όλα τα προβλήματα, αλλά και θα προτείνονται μια σειρά από λύσεις.

Σε σχέση με την ανοικοδόμηση του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος οι εκπρόσωποι των φορέων προτείνουν την απλοποίηση των διαδικασιών με νομοθετική ρύθμιση, για την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας με ευθύνη ιδιωτών μηχανικών μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών e-άδειες του ΤΕΕ, τόσο για τα πράσινα όσο και για τα κίτρινα κτήρια, που δεν φέρουν όμως βλάβες στον φέροντα οργανισμό.

Αναφορικά με τα πράσινα κτήρια, το πλαφόν προσδιορίζεται στις 8.000 ευρώ και αναφορικά με τα κίτρινα κτήρια, το πλαφόν προσδιορίζεται στις 12.000 ευρώ.

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αρκαλοχωρίου από αυτοδιοίκηση και φορείς
Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Αρκαλοχωρίου από αυτοδιοίκηση και φορείς

Αυτοδιοίκηση και φορείς προτείνουν παράλληλα την αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς επίσης και την παράταση της αναστολής για την καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Αυτοδιοίκηση και φορείς προτείνουν επίσης την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Δ.ΥΠ.Α.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και των φορέων και  την πραγματοποίηση επαφών με αρμόδιους Φορείς και Υπουργεία, προκειμένου την ευόδωση  των ανωτέρω αιτημάτων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης κος Συριγωνάκης, ο πΠρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης κος Κουράκης, ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κος Μερκουλίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κος Αλιφιεράκης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου κος Ταβερναράκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Ανατ. Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου κος Οικονομάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου κος Λεκάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κος Βοργιάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου κος Μπορμπαντωνάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας κος Γκαντάτσιος και η κα Αγγελάκη, πρόεδρος του Εμπορικού  – Βιοτεχνικού  και Παραγωγικού  Συλλόγου Θραψανού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει