Ελλάδα – Αίγυπτος: Δεν τις ενώνει μόνο το καλώδιο

Τι είπαν Μητσοτάκης και Αλ. Σίσι στο Ελ Αλαμέιν

45

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Ελ Αλαμέιν όπου βρίσκεται το θερινό προεδρικό μέγαρο, με στόχο την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών. Στην ατζέντα είναι τα ενεργειακά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή καθώς και το μεταναστευτικό.

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως με την επίσκεψή του στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει ότι οι δυο χώρες είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό συζητήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της ΕΕ.

Ακόμα εξετάστηκε η ενθάρρυνση της νόμιμης μετανάστευσης από την Αίγυπτο καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές, ενώ ως επιστέγασμα όλων των παραπάνω αποτελεί, όπως είπε, η απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Όπως γνωρίζετε με τον Πρόεδρο Sisi έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα θέματα της συνεργασίας μας, να κάνουμε μία εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Να επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά.

Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα project το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό.

Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευες. Και βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν την σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας.

Βέβαια, με την ευκαιρία της επίσκεψης ήθελα να αναφερθώ εδώ στο Ελ Αλαμέιν, όπου οι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους στην έρημο της Αιγύπτου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Ήταν το ελάχιστο το οποίο μπορούσα να κάνω γι’ αυτούς που βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα στον κοινό αγώνα για την ελευθερία.

Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον Πρόεδρο Sisi, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι δύο κυβερνήσεις είναι ότι εκτός από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών συμμετέχουν και ο Αιγύπτιοι υπουργοί Πετρελαίου-Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα μεγάλα σχέδια που υπάρχουν στην Αίγυπτο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ στην ατζέντα είναι και η στρατιωτική συνεργασία. Επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσουν τις δύο αντιπροσωπείες, όπως και η κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο ρόλος της Αιγύπτου είναι κομβικός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει