3 καλλιτέχνιδες εκθέτουν «Εν από τη Μεγάλη Μητέρα στην Παναγία»

6

«Εν από τη Μεγάλη Μητέρα στην Παναγία», είναι ο τίτλος της θεματικής έκθεσης έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και κεραμικής της Καδιανής Βελιγραντάκη, Aida Seranaj   Τερέζας  Βαλάνη  που φιλοξενείται από σήμερα έως 11 Αυγούστου, στον χώρο  του Συλλόγου Γυναικών Βριτόμαρτυς (πλατεία Αγ. Βασιλείου), στο Κουτουλουφάρι.

Η έκθεση αποτελείται από μία σειρά 40 ζωγραφικών έργων και κεραμικών γλυπτών. Τα έργα ζωγραφικής και αγιογραφίας είναι δουλεμένα κυρίως με τις τεχνικές του λαδιού, ακρυλικών, ακουαρέλας και σκόνες αγιογραφίας σε χαρτί, καμβά ή ξύλο με θέμα το αρχετυπικό πρότυπο της ιερής μητέρας και την εξέλιξη του. Απο τη μινωϊκή εποχή έως τη χριστιανική και τη Μεγάλη Μητέρα θεά έως τη σεβάσμια μορφή της Παναγίας.

Έχοντας ένα ισχυρό ιστορικό παρελθόν, αυτό του μινωικού πολιτισμού, το νησί μας αποτέλεσε τη βάση ώστε μέσα απο το λατρευτικό πρότυπο της Μητέρας Γής να αναπτυχθεί μια πολύπλευρη και ακμάζουσα κοινωνία που άφησε το στίγμα της και έδωσε την πολιτισμική συνέχεια στον πολιτισμό της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα.

Σε συνέχεια του μινωικού και ελληνικού πολιτισμού το ιερό σύμβολο της Πνευματικής Μητέρας που γεννά (όπως η φύση) και αναθρέφει τα παιδιά της, που προστατεύει και καθοδηγεί, παρέμεινε και ενισχύθηκε απο τη καθάρια, αμόλυντη μορφή της Παναγίας, της Αγίας Μητέρας όλων των ανθρώπων.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από μία σειρά εκδηλώσεων όπως  ύμνοι και τραγούδια για τη Μεγάλη Μητέρα και την Παναγία με τη φιλική συμμετοχή των χορωδών: Αθανασάκη Ερασμίας, Λαρετζάκη Άννας, Παρλαμά Καλλιόπης, Παπαδάκη Ελευθερίας και την επιμέλεια του Νίκου Αντωνακάκη στις 4/8, ημέρα των εγκαινίων.

Ομιλία απο την ψυχολόγο και εικαστικό Τερέζα Βαλαβάνη στις 11/8 με θέμα: «Εν από τη Μεγάλη Μητέρα στην Παναγία».

Η έκθεση συντελείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Βριτόμαρτυς και την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει