Στη Γέργερη η βεγγέρα τση Κρήτης

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΕΡΑ ΒΡΥΣΗ

196

Η κρητική βεγγέρα θ’ αναβιώσει στην Πέρα Βρύση της Γέργερης το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 10  το βράδυ. Στην εκδήλωση με τίτλο ‘’Στση Κρήτης την βεγγέρα” που οργανώνουν ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης  Γέργερης και η Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετέχει ο Μιχάλης Φραγκιαδάκης με το συγκρότημά του «Πύλη του ήχου», σε μια  συναυλία όμορφων τραγουδιών και συνθέσεων εκείνου και του αείμνηστου αδελφού του Αντώνη.

Η παρουσίαση της ιστορικής πορείας της βεγγέρας θα γίνει από τον φιλόλογο  Δημήτρη  Σταυρουλάκη και τον  Νίκο  Λουκαδάκη  ερασιτέχνη  ερευνητή, μελετητή του κρητικού λόγου διαχρονικά και λάτρη  της παράδοσης.

Επιμέλεια κειμένων – κρητικού λόγου από την Εύα Καπελλάκη – Κοντού εκπαιδευτικό, αρθρογράφο  και ραδιοφωνική παραγωγό η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει:

‘’Μια προσπάθεια να ενώσουμε το νήμα από εκεί που κόπηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να αναθιβάλουμε τα γενόμενα στην καθημερινότητα της υπαίθρου με λόγο κρητικό, μουσική τση Κρήτης και χορό. Κι όταν  ο κύκλος τσ’ αθιβολής ανοίξει ν’ αρχίσουν τα κεράσματα κι οι μαντινάδες οι όμορφες με τσι καντάδες στα σοκάκια των χωριών τα καλοκαιρινά ζεστά βράδια και στη θαλπωρή του τζακιού, τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Και η βεγγέρα σιγά – σιγά ν’ αποκτήσει ταυτότητα για κάθε τόπο και το μονοπάτι του πολιτισμού να γίνει λεωφόρος, ως το ξέφωτο!

Δεν χρειάστηκε πολύ για να σηκωθούμε από την καρέκλα της παρατεταμένης αναμονής, να συνταιριάξουμε τον λόγο τον ζωντανό τση Κρήτης και να πάμε στην Πέρα Βρύση στο όμορφο χωριό της Γέργερης, για ν’ αναθιβάλουμε ιστορίες όμορφες…

Δεν μπορούμε να μιλάμε για βεγγέρα στην Κρήτη και να μην θυμηθούμε τον μεγάλο μας σοφό παππού Νίκο και αυτά που μας άφησε να συλλογιστούμε με την ησυχία μας…  «Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά».

Μπορούμε λοιπόν με τον λόγο, την μουσική και τον χορό της Κρήτης να μετακινήσουμε βουνά ολόκληρα, εκείνα που στήνουν εμπρός μας χρόνια ολόκληρα οι δυνατοί για να μην βλέπουμε τον γαλανό ουρανό  και την απεραντοσύνη του πελάγου. Το Θεό που κουβαλούμε μέσα μας, το φως που έχει η ψυχή μας το αγνοούμε χρόνια τώρα και ψάχνουμε να το βρούμε σε άλλους τόπους, γιατί ο δικός μας είναι έρημος κι άνυδρος…

Κι όμως, έχουμε το φως αρκεί να το δούμε, έχουμε τα πινέλα μας, αρκεί να θελήσουμε να ζωγραφήσουμε στον μεγάλο καμβά του σύμπαντος τον κόσμο που θέλουμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας.

«Στση Κρήτης την βεγγέρα» στην Πέρα Βρύση της όμορφης Γέργερης το Σάββατο 5 Αυγούστου στις 10.00 το βράδυ αυτό θα τολμήσουμε να κάνουμε με λόγο κρητικό, όμορφο, θαρρείς αλλαργινό και μουσική τσης Κρήτης μας κι όλοι μαζί να πιάσουμε τα χέρια και ν’ ακολουθήσουμε τα βήματα του χορού να ενωθούν χωριά και πολιτείες της Κρήτης σε μια γιορτή πολιτισμού.’’και καταλήγει:

‘’Η συμμετοχή σας στην όμορφη βραδιά το Σάββατο 5 Αυγούστου στην Πέρα Βρύση της Γέργερης στις 10.00 το βράδυ θα ήταν χαρά εσωτερική κι ελπίδα συνάμα για να συμπορευτούμε στα όμορφα μονοπάτια του πολιτισμού, στα καλντερίμια και τα όμορφα σοκάκια της Κρήτης, να γίνουμε μια μεγάλη γειτονιά και τ’ απόβραδο να τα λέμε έξω στην αυλή στις πεζούλες με τσ’ όμορφες κουρελούδες στρωμένες και τις πλατιές καθέκλες τσι ψάθινες με μουσική, για να ξετυλίξουν οι γυναίκες την κόκκινη κλωστή  στην ανέμη τυλιγμένη και ο λόγος να πάρει φωτιά από της ψυχής τη θέρμη, για πιότερη ελευθερία σε καταγάλανο ουρανό!’’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει