ΔΕΥΑΗ: Εισαγγελική παρέμβαση για τα «στεγνά» ντεπόζιτα

255

Εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε μετά το τσουνάμι των αντιδράσεων δεκάδων δημοτών που βλέπουν τις βρύσες τους να στερεύουν εν μέσω αλλεπάλληλων επιθέσεων του καύσωνα που έχει κάνει τη ζωή τους κόλαση. Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την μεγάλη δοκιμασία που έζησαν το προηγούμενο καλοκαίρι οι κάτοικοι του Μασταμπά που έμειναν σχεδόν δύο εβδομάδες χωρίς νερό, γεγονός που ανάγκασε για πρώτη φορά στην ιστορία της τη ΔΕΥΑΗ να δρομολογήσει την αποζημίωσή τους.

Παρά το γεγονός ότι προχωρά το μεγαλύτερο ιστορικά έργο αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης του Ηρακλείου, τα προβλήματα είναι αδιάκοπα αφού η κατανάλωση του νερού έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω του καύσωνα την ίδια ώρα που οι ζημιές και οι βλάβες διαδέχονται η μια την άλλη.

Κάτω από αυτές της συνθήκες είναι σφοδρές οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Ηλιούπολης και της ευρύτερης περιοχής των Μεσαμπελιών που ζουν ένα πραγματικό εφιάλτη λόγω των προβλημάτων του δικτύου του νερού σε μια χρονική συγκυρία που η υπερκατανάλωση «χτυπάει κόκκινο» λόγω της αφόρητης ζέστης και του καύσωνα.

Στο μεταξύ το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι ποσότητες νερού που παίρνει το Ηράκλειο από το  φράγμα Αποσελέμη, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη δυσκολίας των προβλημάτων, αφού η ζήτηση είναι στα ύψη και το σύστημα των αγωγών της Τυλίσου και της Κέρης είναι παλαιωμένο και δεν μπορεί να αντέξει μεγαλύτερες πιέσεις για να ενισχυθεί η ποσότητα νερού που έρχεται στην πόλη.

Ο προέδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης
Ο προέδρος της ΔΕΥΑΗ Γ. Βουρεξάκης

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, έχουν δοθεί εξηγήσεις στον Εισαγγελέα και με έγγραφες αποδείξεις για τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των προβλημάτων υδροδότησης στο Ηράκλειο.

Ειδικότερα το πρόβλημα με την περιοχή της Ηλιούπολης, ξεκινά από το γεγονός ότι δυστυχώς σταμάτησε η διαδικασία αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης, επειδή ο εργολάβος που είχε αναλάβει το έργο δήλωσε αδυναμία να το ολοκληρώσει.

Μετά από δικαστικές περιπέτειες κηρύχθηκε έκπτωτος αφού είχε κατασκευάσει μόλις το 30% του έργου που είχε αναλάβει και το υπόλοιπο 70% δεν μπορούσε να εκτελεστεί με τα δεσμευμένα χρήματα της εργολαβίας.

Έτσι η ΔΕΥΑΗ προσπάθησε να καλύψει το αναγκαίο ποσό από άλλες πηγές, και στη συνέχεια δημοπράτησε ξανά το έργο.

Ο ανάδοχος έχει αναδειχτεί και αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Ο κ. Βουρεξάκης τονίζει ότι με το έργο αυτό θα καλυφθεί ολόκληρη η περιοχή της Ηλιούπολης που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά επειδή το δίκτυο είναι φραγμένο και σαθρό με ότι αυτό συνεπάγεται.

Παράλληλα εξηγεί ό,τι φέτος είναι ένα αντικειμενικά από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και λόγω του φράγματος Αποσελέμη από το οποίο δεν έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε την αυξημένη ζήτηση του νερού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει