Πριν το δεύτερο κύμα καύσωνα ανακοινώθηκε και τρίτο!

ΣΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΟΛΟΣ Ο ΙΟΥΛΙΟΣ

Προτού καν έρθει το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται να πλήξει ολόκληρη τη χώρα τις επόμενες ημέρες, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στην Ελλάδα και από την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα πρόγνωσης του καιρού, το συγκεκριμένο και παρατεταμένο κύμα καύσωνα, αποτελεί συνέχεια της θερμικής εισβολής με την κωδική ονομασία «Κλέων» και θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, έως τουλάχιστον το τέλος του Ιουλίου.

Ειδικότερα, στη δεύτερη φάση του το κύμα καύσωνα, θα αρχίσει να εξελίσσεται από σήμερα και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 23 Ιουλίου.

Σε αυτή τη φάση και έως την Κυριακή αναμένονται σταδιακή, αλλά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας έως και 43 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων – πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών.

Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής 24 – 28 Ιουλίου, αναμένεται αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Στη συνέχεια και τουλάχιστον ως το τέλος Ιουλίου, αναμένονται επίσης πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία οι άνεμοι θα αρχίσουν να εξασθενούν από σήμερα και η θερμοκρασία θα ανεβαίνει.

Από αύριο Παρασκευή 21/7 έως και την Κυριακή 23/7 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24/7 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου

γ. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από αύριο Παρασκευή 21/7 έως και την Κυριακή 23/7 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24/7 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει