Συρρίκνωση και κλυδωνισμοί

67

Τα στοιχεία για την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, τη γερμανική, είναι ανησυχητικά: τα περίφημα γερμανικά πλεονάσματα συρρικνώνονται με γρήγορο ρυθμό, γερμανικές βιομηχανίες ξενιτεύονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο κατασκευαστικός τομέας είναι σε σοβαρή πτώση.

Όλα αυτά δεν είναι οι τρέχουσες συνεπαγωγές της ύφεσης στην οποία έχει ήδη περιέλθει η γερμανική οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στο πρώτο του 2023, αλλά επίμονες τάσεις των τελευταίων χρόνων. Και όπως πάντα, όταν «νοσεί» ο leader, νοσεί όλο το γκρουπ: το europroject, με «πετράδι του στέμματος» το ευρώ και την ευρωζώνη, είναι σε δυσμενή θέση και χάνει διαρκώς έδαφος στον διεθνή οικονομικό (και γεωπολιτικό) ανταγωνισμό.

Και ποια είναι η αντίδραση; Η γερμανική κυβέρνηση κηρύσσει την επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία και την πανευρωπαϊκή λιτότητα, δίνοντας η ίδια το «καλό παράδειγμα» με γενναίες περικοπές στον γερμανικό προϋπολογισμό και αρνείται πεισματικά κάθε πρόταση για ευρωπαϊκό σχέδιο χρηματοδότησης του υπ’ αριθμόν ένα ευρωπαϊκού πρότζεκτ, της «πράσινης» μετάβασης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει