Ομάδα πρωτοβουλίας για την αναγέννηση της Παγκρητίου Ενώσεως

Με βασικές προϋποθέσεις το ενιαίο ψηφοδέλτιο και την εκκαθάριση του αρχείου

98

Την ανασυγκρότηση της Παγκρητίου Ενώσεως ζητά μια ομάδα επιφανών Κρητικών που θεωρούν ότι η ένωση έχει χάσει τους ουσιαστικούς σκοπούς της.

Στην ομάδα πρωτοβουλίας επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Κώστας Ξυλούρης, ενώ συμμετέχουν μια σειρά προσωπικοτήτων που στο παρελθόν είχαν σημαντικές θέσεις ευθύνης.

«Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι διανύουμε μια πρωτόγνωρη εποχή πολλαπλών και παρατεταμένων κρίσεων, σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό. Κρίσεις που ανέδειξαν εκτός όλων των άλλων και μια γενικευμένη αποδόμηση θεσμών και κυρίως αξιών» αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετικό κείμενο που υπογράφουν μέλη της Ένωσης και προστίθεται:

«Τούτη η γενικευμένη κρίση αξιών δεν μπορούσε παρά να έχει αντίκτυπο και στο δικό μας σπίτι, την Παγκρήτιο Ένωση.

Οι καταστατικοί και ουσιαστικοί σκοποί της Ένωσής μας έχουν μείνει κενό γράμμα και το ιστορικό μας σωματείο έχει μετατραπεί και τεμαχιστεί σε κομματικά βιλαέτια και φέουδα για την εξυπηρέτηση σκοπών ξένων προς τον Κρητικό Λαό και την Κουλτούρα μας.

Για το λόγο αυτό, είναι ανάγκη η Παγκρήτιος Ένωση να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της σημερινής παρακμής και να υπηρετήσει τις ιδρυτικές αρχές της:

 • Tην προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων της Κρήτης.
 • Τη συμβολή στην ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου.
 • Το ενεργό ενδιαφέρον για τα γενικά εθνικά θέματα.
 • Τη συμβολή στη διατήρηση και ανάπτυξη της Κρητικής Λαϊκής και πνευματικής παράδοσης. Την παροχή κοινωνικής πρόνοιας σε μέλη του Σωματείου, και σε Κρήτες που έχουν ανάγκη.
 • Την κατάρτιση και προώθηση προς υλοποίηση μελετών και προγραμμάτων

επιμόρφωσης των μελών και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων ανάπτυξής της.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά και για την ολική επαναφορά της Ένωσής μας, είναι απαραίτητες δύο προϋποθέσεις:

 1. A) H ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ που θα σπάσει τις κομματικές εξαρτήσεις και
 2. B) H ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ που θα δώσει ξανά νόημα στις Δημοκρατικές Διαδικασίες.

«Η σημερινή Διοίκηση της ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ αγνόησε και δεν δεσμεύτηκε να βάλει προτεραιότητες στις παραπάνω εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις, γεγονός που μας αναγκάζει να προβούμε στην παρούσα διακήρυξη» τονίζεται επίσης στο σχετικό κείμενο όπου και προστίθεται:

«Βασική μας αρχή είναι να στηρίξουμε κάθε θετική προσπάθεια της καινούργιας διοίκησης και θα σταθούμε αδιαπραγμάτευτα απέναντι σε κάθε τι που παρεκκλίνει στις ανωτέρω αρχές. Φιλοδοξούμε μέσα απ’ αυτή την προσπάθεια να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους με προσωπικότητα, αξίες και ικανότητες, που θα αποτελέσουν την νέα ηγετική ομάδα που θα διεκδικήσει την ηγεσία της Παγκρητίου στις εκλογές του 2026. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να δώσουμε πίσω στον Κρητικό του Λεκανοπεδίου τη φωνή του. Η συμμετοχή των Κρητικών αποτελεί τη μόνη σίγουρη και ασφαλή εγγύηση για την Παγκρήτια Ένωση που έχουμε ανάγκη, με την μεγάλη πλειοψηφία που απέχει, σιωπά ή ασφυκτιά στο ήδη υπάρχον πλαίσιο.

Ο Κώστας Ξυλούρης επικεφαλής στην ομάδα πρωτοβουλίας για την αναγέννηση της Παγκρητίου Ενώσεως
Ο Κώστας Ξυλούρης επικεφαλής στην ομάδα πρωτοβουλίας
για την αναγέννηση της Παγκρητίου Ενώσεως

Για μια Ένωση που θα εξασφαλίζει την διαφάνεια, την συλλογικότητα και την ηθική στην λειτουργία μας.

Αυτή η συμφωνία δεν αντέχει κομματικά καπελώματα, μικροσυμφέροντα, ιδιοτέλεια και γνωριμίες κολλητών. Βασικός μας πυλώνας ήταν και είναι η αγάπη μας για τον τόπο μας.

Με μόνο μας εφόδιο αυτή και τη στήριξη των συμπατριωτών μας θα ξανακερδίσουμε την Ένωσή μας, το σπίτι μας πίσω. Ένα σπίτι δημοκρατικό, ανοικτό, δημιουργικό, δυναμικό και φιλόξενο για όλους. Όπως η Κρήτη μας».

Αναφέρεται ότι η Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Παγκρήτιο απαρτίζεται από τους:

 • Ξυλούρης Κώστας (Καντρόκωστας). Επίτιμος Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης, πρώην Πρόεδρος Παγκρήτιας Ένωσης.
 • Κανελλάκης Κώστας. Πρώην Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής.
 • Κρασανάκης Μάκης. Πρώην Γενικός Γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης, πρώην Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών και φίλων Κρήτης Αγίας Παρασκευής.
 • Μαρκουλάκη Κατερίνα. Πρόεδρος Παλαιοχωριτών Αθήνας, πρώην Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ηλιούπολης, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης.
 • Νταουντάκης Φώτης. Πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Ζωγράφου.
 • Περράκης Γιάννης. Ιδρυτής και Πρόεδρος Ιστορικού Λαογραφικού

Οικομουσείου Αιγάλεω, πρώην Κοσμήτορας Παγκρήτιας Ένωσης.

 • Σηφάκης Κωστής. Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου.
 • Φωτάκης Μανώλης. Πρώην Γενικός Γραμματέας Παγκρήτιας Ένωσης.
Μπορεί επίσης να σας αρέσει