Την επόμενη ημέρα προσπαθούν να κοιτάξουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και να αποκωδικοποιήσουν τα πρώτα μηνύματα των όσων διαδραματίστηκαν μέσα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, το μπλοκ των λεγόμενων προεδρικών ηττήθηκε κατά κράτος, αφού κερδισμένοι φάνηκαν να βγαίνουν οι Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσα από μια άτυπη συμφωνία της «ομπρέλας», η οποία εδώ και καιρό αντιπολιτεύονταν τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε αντίθεση με τους Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα κι εκπρόσωπος του «προεδρικού μπλοκ» φάνηκε να χάνει κατά κράτος, πιθανότητα διότι εντός του κόμματος θεωρείται αρκετά τοξικός. Μετά από τις απομακρύνσεις μάλιστα Τεμπονέρα, Πολάκη και Σπίρτζη, ο Νίκος Παππάς έμεινε στην ουσία χωρίς συμμάχους κι αναζητά τώρα μια χρυσή τομή, που θα μπορέσει να συνδεθεί με την πολιτική του επιβίωση εντός του κόμματος.
Αυτή η εξέλιξη βέβαια, συνδέεται με το γεγονός ότι, ενώ κανένας δεν φάνηκε να αμφισβητεί ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα μετά την ήττα των εκλογών, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίσω από την πλάτη του, εξέφραζαν τη δυσφορία τους για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε … προεδρικό, για την προσάρτηση αρκετών στελεχών από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη στρατηγική του να εναλλάσσει τους συμβούλους του σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, αν και βρισκόταν στο στενό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του είχε αναθέσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και ο ίδιος διέθετε ένα δίκτυο πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, την έδρα της οποίας πήρε ο Γιώργος Καραμέρος – ένα στέλεχος μικρότερης εμβέλειας.
Ο Χρ. Σπίρτζης, λένε οι πληροφορίες, θεώρησε αρχικά για αυτό υπεύθυνη τη Ρένα Δούρου, με την οποία είχε συμμαχία ετών, αλλά πιστεύει ότι σε αυτές τις εκλογές τον «πούλησε».
Την «Ομπρέλα» γνώριζε ότι θα την είχε απέναντί του, αλλά θεωρούσε το δικό του στρατόπεδο πιο ισχυρό. Παρ’ όλα αυτά, μετά την αποχώρηση του Α. Τσίπρα από την ηγεσία, οι ισορροπίες φαίνεται ότι αλλάζουν ξανά. Άλλωστε, χωρίς τον πρόεδρο, δεν υπάρχουν προεδρικοί. Οι νέοι προεδρικοί θα αποκτήσουν υπόσταση μετά την εκλογή της επόμενης ηγεσίας.
Ο Χρήστος Σπίρτζης γνώριζε ότι, από τη στιγμή που δεν εξελέγη βουλευτής και ο Τσίπρας παραιτήθηκε, δεν θα είχε στο εξής καμία ισχύ μέσα στο κόμμα και γι’ αυτό παραιτήθηκε και από την Πολιτική Γραμματεία. Ο μόνος λόγος για να διατηρήσει τα κομματικά καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί θα ήταν εάν επιθυμούσε να του χρεώσουν την επερχόμενη ήττα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τώρα θα τη χρεωθεί ο νέος πρόεδρος, τον οποίο η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής βιάζεται, όπως φάνηκε, να εκλέξει.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι αντικειμενικά με την παραίτησή του ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, εν τούτοις θεωρεί τουλάχιστον συνυπεύθυνους όσους συμμετείχαν στα ανώτερα κομματικά κλιμάκια. Δηλαδή και κάποιους από αυτούς που σήμερα θέλουν να τον διαδεχθούν. Ο ίδιος πιστεύει ότι τον άφησαν να σηκώνει μόνος του το βάρος των εκλογών και κανείς δεν αντεπεξήλθε με επιτυχία στα καθήκοντα που του είχε αναθέσει.
Υπάρχουν προεδρικοί που πιστεύουν ότι η «Ομπρέλα» ήθελε να χάσει ο Αλέξης Τσίπρας τις εκλογές, για να οδηγηθεί στην παραίτηση και να πάρουν το κόμμα. Τα στελέχη της «Ομπρέλας», όμως, απαντούν ότι αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας. Οι τελευταίοι των «προεδρικών», πάντως, επιμένουν πως τα στελέχη της «Ομπρέλας» παρέσυραν τον Αλέξη Τσίπρα στη στρατηγική της απλής αναλογικής, που αποδείχθηκε στρατηγική της ήττας.