«Να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο… για τον δήμο Ηρακλείου»

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π»

258

Για την απόφασή του να διεκδικήσει το Δήμο Ηρακλείου μιλά σήμερα στην «Π» ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου Μιχάλης Καραμαλάκης, ο οποίος περιγράφει το όραμα του για τη Λότζια που όπως τονίζει είναι η δημιουργία ενός Δήμου σύγχρονου, ελκυστικού, λειτουργικού και συνάμα ποιοτικού. Περιγράφει τη βαθιά αγάπη που τρέφει για τον τόπο του και την ανάγκη που πηγάζει μέσα του για να προσφέρει στην κοινωνία, την οποία επιθυμεί να υπηρετήσει από το μετερίζι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι ανοίγει ένα μεγάλο διάλογο με τους πολίτες, με σκοπό να αποτυπώσει τον παλμό της κοινωνίας, ώστε να συγκροτηθεί ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης με την ενεργή συμμετοχή των δημοτών στους οποίους υπογραμμίζει ότι «είμαστε υπόλογοι».

Σε σχέση με τη δραματικά ασφυκτική οικονομική κατάσταση του Δήμου και την αφόρητη υποστελέχωση του, σημειώνει ότι «τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα δεν θα μπουν κάτω από το χαλί».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «όσο ασφυκτικά και κρίσιμα μπορεί να είναι, δεν θα αποτελέσουν ασφαλώς ούτε τροχοπέδη ούτε άλλοθι στη δέσμευσή μας». Όπως ο ίδιος λέει το ζητούμενο είναι «να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

1) Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο με το οποίο δεν θα μπορούσε κάποιος εύκολα να σας συνδέσει. Πως έγινε αυτή η στροφή στη διαδρομή σας, πώς ζυμώθηκε η ιδέα της διεκδίκησης του Δήμου Ηρακλείου και γιατί επιλέξατε να κάνετε αυτό το βήμα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας τομέας απόλυτα συνδεδεμένος με την κοινωνία. Με τον πολίτη τις αγωνίες και τα προβλήματά του. Χρέος όλων μας είναι να συμβάλλουμε, ο καθένας από το μετερίζι του για την ευημερία της κοινωνίας, για τη βελτίωση της καθημερινότητας του καθενός ξεχωριστά.

Υπό αυτή την έννοια και αυτή την κοινωνία υπηρέτησα όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Μία δύσκολη μα συνάμα όμορφη διαδρομή.

Τιμήθηκα με το ανώτατο αξίωμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και θα κουβαλώ πάντα μαζί μου τις καλές αλλά και δύσκολες στιγμές και τις εμπειρίες από τη θητεία μου. Αλλά δεν έπαψα ποτέ να κουβαλώ μέσα μου την ιδιότητα του πολίτη.

Του ενεργού πολίτη. Δεν υπήρξα ποτέ ιδιώτης, με την αρχαία έννοια του όρου. Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι για σχεδόν 30 χρόνια υπηρέτησα ως Διοικητής  αστυνομικών Υπηρεσιών του Ηρακλείου, ερχόμενος καθημερινά αντιμέτωπος με ζητήματα που απασχολούσαν τους δημότες, ζώντας την καθημερινότητά τους και τους προβληματισμούς τους.

Έχω ζήσει και γνωρίζω το Ηράκλειο, καθώς είμαι μόνιμος κάτοικος του  Δήμου από το 1976, κοντά στα 50 χρόνια. Ακόμη και το τελευταίο διάστημα που απουσίασα λόγω της επαγγελματικής μου ανέλιξης στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας, πάντα είχα γνώση για τα ζητήματα του Ηρακλείου και όλης της Κρήτης. Μέσα στο μυαλό του πάντα υπήρχαν δύο λέξεις.

Προσφορά και ευθύνη. Με αυτές πορεύτηκα, με αυτές θα συνεχίσω να πορεύομαι.

Επέλεξα να μπω στο στίβο της πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης, από αγάπη για τον τόπο μου και με μόνο στόχο να προσφέρω στους δημότες.

Ευλογημένος τόπος

2)Τι σημαίνει για σας ο Δήμος Ηρακλείου; Τι σας συγκινεί περισσότερο στο Ηράκλειο και τι σας πικραίνει;

Το Ηράκλειο Κρήτης είναι ένας τόπος ευλογημένος, γεμάτος φως, που κυριαρχεί το φιλότιμο και η λεβεντιά. Ένας τόπος με πολιτισμό, με ιστορία, με φυσικές ομορφιές, με υπέροχους ανθρώπους.

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ «Π»
Μιχ. Καραμαλάκης: “Δεν μας φοβίζουν τα προβλήματα”

Με ιδανικά, αρχές και αξίες. Που τιμούν την παράδοση του τόπου μας. Ένας τόπος έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Ένας εύφορος τόπος που παράγει δεκάδες προϊόντα. Αλλά και ένας τόπος με προβλήματα. Μικρά ή μεγάλα. Που θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε στην επίλυσή τους.

Να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των συμπολιτών μας. Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις της νέας εποχής και της νέας γενιάς καθιστούν επιτακτική την ύπαρξη ενός σχεδίου αναβάθμισης των υποδομών της πόλης μας και των παρεχόμενων Υπηρεσιών στους δημότες και στους επισκέπτες.

Όραμά μου αποτελεί η δημιουργία ενός Δήμου, σύγχρονου, ελκυστικού, λειτουργικού και συνάμα ποιοτικού.

3)Ποια είναι η προοπτική που βλέπετε και έχετε να προτείνετε στους Ηρακλειώτες για το Δήμο; Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδιασμού σας;

Πρόθεση δική μου όσο και των συνεργατών μου είναι η άμεση επαφή με τους συμπολίτες μας. Μία αμφίδρομη σχέση συνεχούς επικοινωνίας και διαλόγου που ασφαλώς θα συνεχιστεί και μετά τις δημοτικές εκλογές.

Θα ζητήσουμε από όλες τις Ηρακλειώτισσες και όλους τους Ηρακλειώτες να μας πουν τι θέλουν αυτοί από το Δήμο τους, από τον Δήμαρχό τους. Να μας περιγράψουν τα προβλήματα και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Να μας πουν πως θέλουν το Δήμο τους.

Θα  συνδιαμορφώσουμε με τους συμπολίτες μας ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης που θα το εφαρμόσουμε με όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου. Ποτέ ερήμην αυτών.

Ποτέ χωρίς αυτούς. Σε αυτούς είμαστε υπόλογοι. Αυτοί είναι η αναφορά μας. Μαζί θα κάνουμε το Ηράκλειο ηγέτιδα πόλη. Σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου τόσο στα οικονομικά, όσο και στο αποδεκατισμένο προσωπικό του.

Ασφυκτική κατάσταση

4)Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στη λειτουργία του Δήμου Ηρακλείου. Από τη μια πλευρά έχουμε μια ασφυκτική κατάσταση στα οικονομικά και από την άλλη έχουμε ένα Δήμο αποδεκατισμένο από προσωπικό λόγω της μαζικής απομάκρυνσης δεκάδων συμβασιούχων… Πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση αυτή;

Ζητώ από τους Ηρακλειώτες να μου δώσουν την ευκαιρία να εργαστώ γι’ αυτούς, για ζητήματα της καθημερινότητας τους για ένα Δήμο με καλύτερες υποδομές και παρεχόμενες υπηρεσίες που θα βελτιώσει τη ζωή τους.

Ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της ηρακλειώτικης κοινωνίας για να επιλύσουμε τα προβλήματα. Όχι για να τα κουκουλώσουμε, όχι για να τα βάλουμε κάτω από το χαλί.  Όσο ασφυκτικά και κρίσιμα μπορεί να είναι, δεν θα αποτελέσουν ασφαλώς ούτε τροχοπέδη ούτε άλλοθι στη δέσμευσή μας. Για ένα καλύτερο Ηράκλειο. Για ένα πιο φωτεινό Ηράκλειο. Για τις Ηρακλειώτισσες και τους Ηρακλειώτες.

Έχουμε ικανά και άξια στελέχη

5)Πώς εξελίσσεται η στελέχωση του συνδυασμού σας; Θεωρείτε ότι υπάρχει προοπτική να συμβρεθείτε με άλλες παρατάξεις σε μια κοινή ομπρέλα και με ποιούς όρους;

Δημιουργούμε ένα ψηφοδέλτιο με άξια και ικανά στελέχη Με γνώση, εμπειρία αλλά και νεανική ορμή. Με αναφορές στην κοινωνία. Με διάθεση για δουλειά και προσφορά. Άνθρωποι που συμπορεύονται μαζί μου, άνθρωποι που μας ενώνει ένα κοινό όραμα. Ένα κοινό στόχο. Να φτιάξουμε το Ηράκλειο που μας αξίζει.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει όλοι να συμβάλλουμε δημιουργικά. Ενωτικά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε αυτό που λέει με το στίχο του ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης. «Να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει