«Βήματα προς τα μπρος!»

57

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης.

«Ως δύο ηγέτες που κέρδισαν τις εκλογές, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς μια θετική κατεύθυνση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τα πιο σημαντικά θέματα που τους ρώτησα ειδικά είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τη Δυτική Θράκη. Από εδώ και πέρα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε, θέλουμε να ξεπεράσουμε το θέμα που σχετίζεται με τους μουφτήδες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες για τη νέα συνάντηση των δύο ηγετών στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο. «Αυτή τη στιγμή θα γίνουν οι προκαταρκτικές ετοιμασίες, κυρίως με τις αμοιβαίες συναντήσεις των πρεσβευτών μας για το θέμα. Οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις προκαταρκτικές προετοιμασίες. Στη συνέχεια θα συναντηθούμε ως ηγέτες και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν», είπε.

 

Το υπόβαθρο και οι επιθυμίες

…Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες με γνωστό ιστορικό υπόβαθρο. «Δεν θέλουμε αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί έτσι, δεν το θέλουμε», ανέφερε.

Ο Ερντογάν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την απελευθέρωση των θεωρήσεων στην Ε.Ε. «Η προσδοκία μας είναι να λάβουμε απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι τα συζητήσαμε λεπτομερώς με τους ηγέτες όλων των κρατών – μελών που συνάντησα στο Βίλνιους. Είχαμε τις συναντήσεις και θέλουμε να γίνουν θετικά βήματα προς την Τουρκία, η οποία επί 52 χρόνια περιμένει στην πόρτα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει