ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες

134

Μέτρα έκτακτης στήριξης για τους ευρωπαίους αγρότες ύψους 330 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15.773.591, εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη χώρα μας, ενέκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα αυτά είχαν προταθεί στις 23 Ιουνίου 2023 και την πρόσθετη χρηματική ενίσχυση θα λάβουν αγρότες από το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, τις Κάτω Χώρες, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Οι αγρότες της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας λαμβάνουν χωριστή στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς.

Αυτή η δέσμη μέτρων στήριξης εγκρίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αγρότες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως καταδεικνύεται στην έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών των γεωργικών αγορών της ΕΕ, που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, οι αγρότες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κόστος εισροών που υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ενώ ορισμένες τιμές βασικών γεωργικών προϊόντων εξακολουθούν να μειώνονται.

Επιπλέον, αντιμετώπισαν ποικίλες και δύσκολες καιρικές συνθήκες την άνοιξη, με αποτέλεσμα να προβλέπεται μείωση των αποδόσεων και χαμηλότερη ποιότητα αρκετών βασικών γεωργικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης. Για παράδειγμα, τα λιπάσματα έχουν φθηνύνει λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Επιπλέον, αν και εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στην ΕΕ αρχίζει να σταθεροποιείται.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο πεντάμηνο του 2023

Επανήλθε το θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων το πρώτο πεντάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, το πλεόνασμα ανέρχεται σε 604,462 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 45,681 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου πενταμήνου του 2022 (με κυρίαρχη και πάλι συμμετοχή του τομέα φρούτων και λαχανικών με +898,62 εκατ. ευρώ)

Σημειώνεται ότι το 2022 έκλεισε με έλλειμμα 330,61 εκατ. ευρώ. «Οι εναπομείναντες μήνες του 2023 είναι μεν οι κύριοι μήνες εισαγωγής φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας (και λόγω τουρισμού) εκτιμάται όμως ότι δεν θα εξαλειφτεί το δημιουργηθέν πλεόνασμα παρά το ότι οι  εισαγωγές τον Ιούνιο εκτιμώνται αυξημένες κατά 40% σε σχέση με τον Ιούνιο 2022», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει