Θετικό κλίμα, μικρές προσδοκίες

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

87

Σε θετικό κλίμα χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα έγινε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε «μια ειλικρινής συζήτηση σε θετικό κλίμα και οι δύο ηγέτες έθεσαν το πλαίσιο για τη συνέχεια».

«Πρέπει να χτίσουμε πάνω στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών με την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τόνισε ακόμα ότι η συνάντηση έδειξε την διάθεση για επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και άνοιξε έναν δίαυλο και έναν οδικό χάρτη για το πως θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες.

Πρόθεσή μας είναι να συναντηθούμε σε ένα επίπεδο ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του χρόνου. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα αλλά δείχνει την διάθεση της επαναπροσέγγισης από μια θετική σκοπιά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την έναρξη της συνάντησης του, ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε την ύπαρξη νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις δύο χώρες με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει πως «αντιλαμβάνομαι πως οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν ήδη μιλήσει και έχουν μία πολύ καλή επαφή και συνεργασία».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην αρχή της συνάντησης των δύο ηγετών ήταν παρών και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος και συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επανεκλογή του. Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Καλίν για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε λίγο νωρίτερα στο Twitter πως η συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν «επωφελής και για τις δύο χώρες».

Η συνάντηση θεωρείται ως απόπειρα επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων, με καταλύτη την Ουάσιγκτον, από την οποία καλλιεργούνται συνθήκες προώθησης πολιτικού διακανονισμού σε ανώτατο επίπεδο προκειμένου Ελλάδα και Τουρκία να κινηθούν σε ένα νέο πλαίσιο, εντός του οποίου περιλαμβάνονται νέες ισορροπίες στα εξοπλιστικά στο Αιγαίο, διαπραγματεύσεις για επίλυση διαφορών και σε κάθε περίπτωση εμπέδωση της ατμόσφαιρας νηνεμίας σε αυτή την κρίσιμη για το ΝΑΤΟ περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης Μπάιντεν

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το CNN, όλα τα βλέμματα στις ΗΠΑ ήταν στραμμένα στη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν, ενώ-όπως τονίζεται-μένει να φανεί εάν η συνάντηση των δύο ηγετών θα οδηγήσει στο να κατευναστούν οι αντιρρήσεις του Ρόμπερτ Μενέντεζ σε ό,τι αφορά την έγκριση της πώλησης F-16 στην Αγκυρα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει το CNN, αναμένει ότι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα δεσμευτούν στη διατήρηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο και ότι θα καταφέρουν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αμοιβαίο σεβασμό του εναέριου χώρου, μετά από έναν χρόνο πρωτοφανών τουρκικών παραβιάσεων, δήλωσε ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ με γνώση του θέματος καθώς και ένας περιφερειακός διπλωμάτης.

Μητσοτάκης: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης»

Τονίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε χθες την ελπίδα να πραγματοποιηθεί ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επιμένοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι καταδικασμένες να ζουν σε περιβάλλον έντασης.

«Μπορούμε – είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός – δυο ηγέτες με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει στην επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», συμπληρώνοντας πως «έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, που θα είναι προς όφελος και των δύο λαών μας».

Συνάντηση Μητσοτάκη και με Μακρόν

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες μίλησαν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών ελληνογαλλικών σχέσεων. Ακόμη, αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει