Ο Μητσοτάκης «άδειασε» τον Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία

Στην κατάργηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας προχωρά η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η Πανεπιστημιακή Αστυνομία επί της ουσίας καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.
«Απο 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.
Ήδη από προχθές, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.
Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στη φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».
Επί της ουσίας ο υπουργός ρίχνει την «καυτή πατάτα» ξανά στους πρυτάνεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι ο υπουργός είπε για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία (ΟΠΠΙ) είχε ιδρυθεί με το νόμο 4777/2021 και ήταν ένα μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης για την «ακώλυτη παροχή της ανώτατης εκπαίδευσης, η προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, η διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η προστασία του προσωπικού και της περιουσίας των ΑΕΙ».
Το 2022 το ΣτΕ με δύο αποφάσεις του είχε κρίνει ότι είναι σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές οι διατάξεις του νόμου 4777/2021 που προβλέπει τη σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σιγά – σιγά το συγκεκριμένο σώμα δεν έκανε ουσιαστικά τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε, απαξιώθηκε και πλέον ενσωματώνεται στις τάξεις της ΕΛΑΣ. Πολλοί μιλούσαν εδώ και μήνες για ένα αποτυχημένο σχέδιο, καθώς δεν μπορούσε να λειτουργήσει αστυνομία εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

«Όχι» Μητσοτάκη για την έφιππη αστυνομία
Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε τη δημιουργία έφιππης αστυνομίας από το 2024, αλλά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση αυτή, ο πρωθυπουργός το αρνήθηκε.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «προτάθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία και η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».
Εκπαίδευση
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε αδικήματα μικρής εγκληματικότητας ατιμώρητα» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με τον θάνατο ενός 20χρονου από πυρά αστυνομικού στη Λάρισα, ο οποίος αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας.
Ο υπουργός ενημέρωσε πως έχει δώσει διαταγή για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς για να αποφευχθούν φαινόμενα αυθαιρεσίας.
«Προφανώς καμία χρήση βίας από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. δεν γίνεται αποδεκτή. Έχω δώσει διαταγή και θα ανακοινωθεί σήμερα για επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού εντός του 2023 για το πρωτόκολλο εμπλοκής» είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες της ΕΛ.ΑΣ για το πώς πρέπει να γίνεται η εμπλοκή των αστυνομικών σε κάθε περίπτωση και στις καταδιώξεις. Άρα πρέπει να είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί μας στο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο, ώστε να μην ξαναζήσουμε ένα τέτοιο περιστατικό» ανέφερε.
Για το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο διευκρίνισε πως δεν το συνδέει καθόλου με την απώλεια ανθρώπινης ζωής, όπως είπε «απ’ ό,τι φαίνεται-θα το δούμε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης -ο συγκεκριμένος (20χρονος Σύρος) είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος, απολύθηκε γρήγορα με όρους, επανασυνελήφθη τον Ιούνιο και αντί να επιστρέψει στη φυλακή ξαναφέθηκε ελεύθερος. Τώρα ουσιαστικά θα ήταν το τρίτο αδίκημά του».
«Είναι κρίσιμο να αυστηροποιήσουμε τον κώδικα, δεν μπορεί κάποιος κατά συρροή να διαπράττει αδικήματα και διαρκώς να βρίσκεται στον δρόμο», τόνισε. «Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μπορούμε να αφήνουμε ατιμώρητα ειδικά φαινόμενα μικρής εγκληματικότητας. Δημιουργείται κλίμα ατιμωρησίας» συμπλήρωσε.
«Για να αποφευχθούν φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας θα προχωρήσουν οι κάμερες στους αστυνομικούς» ενημέρωσε.
«Θέλουμε και τη συνεργασία των ανεξάρτητων αρχών, να μην τεθούν εμπόδια στη χρήση αυτών των καμερών.
Αυτές είναι εκεί για να προστατεύσουν τον πολίτη, στην όποια περίπτωση κρατικής αυθαιρεσίας, αλλά και για να καταγράφουν με κάποιον ισχυρά αποτρεπτικό τρόπο το οποιοδήποτε αδίκημα μπορεί να τελείται, για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιος συμμετείχε ή όχι σε μια παράνομη δράση. Είτε είναι αστυνομικός που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του και δεν ακολούθησε το πρωτόκολλο εμπλοκής, είτε είναι ένας πολίτης ο οποίος παρανόμησε», κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα.