Με την ψήφο των αποδήμων ξεκινά η κυβέρνηση

Σε διαβούλευση από σήμερα το νομοσχέδιο

63

Το προανήγγειλε ο Μητσοτάκης, το επιβεβαίωσε η Κεραμέως και τώρα το υπουργείο Εσωτερικών προχωράει με βήμα ταχύ σε αλλαγή εκλογικού νόμου για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση από σήμερα κιόλας και θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση με τα κόμματα, ενώ στόχος είναι να τεθεί προς ψήφιση πριν από το κλείσιμο της Βουλής για το καλοκαίρι.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπουργοί και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έστηναν πηγαδάκια δίπλα στην έξοδο από τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε από τους τελευταίους, έχοντας δεχθεί τα συγχαρητήρια, «πείραξε» για μια ακόμα φορά τον βουλευτή της ΝΔ και υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος προηγείτο λέγοντας ότι «ο Σπανάκης ανοίγει τον δρόμο» και αποχώρησε προς το γραφείο του, χωρίς περαιτέρω σχόλια. Η δουλειά είχε γίνει.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τριήμερη και μάλλον χαμηλών τόνων κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Μητσοτάκης είχε φροντίσει να επιχειρήσει μια πολιτική ρελάνς: να επαναφέρει τη διάταξη της ΝΔ για παροχή δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς χωρίς προϋποθέσεις, από τον τόπο κατοικίας τους.

Το 2021, όταν είχε κατατεθεί η σχετική ρύθμιση, είχε υπερψηφιστεί από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση με 190 βουλευτές, πλην όμως δεν είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων για να περάσει. Σήμερα, τα τρία κόμματα αθροίζουν 202 ψήφους, ενώ διάθεση υπερψήφισης έδειξε και η Πλεύση Ελευθερίας δια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία διαθέτει 8 βουλευτές.

Με το ΚΚΕ παγίως να μην υπερψηφίζει, η «μπάλα» τώρα περνά και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται σε εσωκομματική περιδίνηση, ενώ μένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν και τα δύο μικρότερα δεξιότερα κόμματα, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος σημαίνει δουλειά και αποκατάσταση στρεβλώσεων.

Ο ίδιος, παράλληλα, επέμεινε για μια ακόμα φορά στο αφήγημα του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», ενώ επανέφερε και τον όρο που προεκλογικά είχε χρησιμοποιήσει για μια «νέα Νέα Δημοκρατία». Ένα κόμμα, δηλαδή, που είναι πολυσυλλεκτικό και χωράει και πιο δεξιόστροφα και κεντρογενή στελέχη, τα οποία ενώνονται σε έναν κοινό προσανατολισμό για τη χώρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει