Δύο μυθιστορήματα σε μία βιβλιοπαρουσίαση

76

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στο Ηράκλειο τα μυθιστορήματα «Στη χώρα των αιώνων», του Ζαχαρία Μαθιουδάκη, και «Ανοιξιάτικο δείλι – Κώστας Καρυωτάκης», του Μιχάλη Τζανάκη.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 13Ιουλίου 2023, στις 8 μ.μ., στο Μαρίνα café, στο Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου. Μιλάνε οι συγγραφείς των βιβλίων. Συντονίζει η φιλόλογος Μαρία Ορφανού.

«Ανοιξιάτικο δείλι – Κώστας Καρυωτάκης»

Με λογοτεχνική μαεστρία, ο Μιχάλης Τζανάκης ανασυνθέτει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη στην Πρέβεζα. Ο συγγραφέας, έχοντας πραγματοποιήσει μία σε βάθος ιστορική έρευνα, μας ταξιδεύει στα λογοτεχνικά στέκια της προπολεμικής Αθήνας, στην Πάτρα, αλλά και στο Παρίσι της εποχής, και μας φέρνει κοντά στον ψυχισμό του ποιητή, αλλά και δημοσίου υπαλλήλου Κώστα Καρυωτάκη, αναδεικνύοντας τις αιτίες και τα γεγονότα που τον ώθησαν στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του. Ο ποιητής περνά στην αιωνιότητα και το έργο του συνεχίζει να αγγίζει τη νέα γενιά. Ο συγγραφέας στήνει μια λογοτεχνική γέφυρα που ξεκινά από το σήμερα, για να φτάσει στις 21 Ιουλίου του 1928…

Ο Μιχάλης Τζανάκης σπούδασε φιλολογία και εργάζεται στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ως διοικητικός υπάλληλος. Είναι τακτικός συνεργάτης σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, με δημοσιευμένα άρθρα, χρονογραφήματα, αλλά και κριτικές. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δώδεκα έργα του και έχει διακριθεί σε πολλούς διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος.

«Στη χώρα των αιώνων»

«Ηράκλειο με την αιώνια ενετική γοητεία του, τα Τέρτσα, ένας οικισμός που συνδυάζει την άφατη ομορφιά της κρητικής γης και τη φλόγα της απεναντινής Αφρικής, η Αλεξάνδρεια του Φάρου, του μουσείου, της Βιβλιοθήκης, μα πιο πολύ των Ελλήνων που άφησαν το ανεξίτηλο και αέναο ίχνος τους, μα πάνω απ’ όλα ο αναγνώστης θα βρει σ’ αυτόν τον μυθιστορηματικό «θησαυρό» όλα εκείνα που ψάχνουμε για να μας επαναπροσδιορίσουν ως ανθρώπους!

Η αφοσίωση στον άνθρωπο ανεξαρτήτου καταγωγής, θρησκείας, τάξης, η προσήλωση στον μεγάλο «στόχο», όσο δύσκολος και ανέφικτος κι αν φαίνεται. Ο αληθινός έρωτας κι η αληθινή φιλία στοιχεία που δεν είναι καθόλου δεδομένα στην εποχή μας, πολίτες στη δίνη πολιτικών ανδράποδων που γκρεμίζουν τα οράματα μιας κοινωνίας παραπαίουσας∙ όλα ξεδιπλώνονται στο κείμενο του Ζαχαρία Μαθιουδάκη κατά τρόπο τόσο παραστατικό, όσο ένα κάτοπτρο της ζωής μας», Μιχάλης Τζανάκης.

Ο Ζαχαρίας Μαθιουδάκης γεννήθηκε στο Μεσοχωριό Ηρακλείου Κρήτης, το 1949. Αποφοίτησε από τη Νομική του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και άσκησε για μία δεκαετία το λειτούργημα της Δικηγορίας στο Ηράκλειο.

Τελείωσε τον εργασιακό του βίο ως υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδας. Έγραψε το ιστορικό βιβλίο «Ανώνυμες εταιρείες σε διαλεκτική συνάρτηση με τις τράπεζες – Γενικές αναφορές στο αντίστοιχο δίκαιο της ΕΟΚ», το οποίο εκδόθηκε το 1992. Έχει γράψει πολλά ακόμα ποιήματα που παραμένουν μέχρι σήμερα ανέκδοτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει