Στον δρόμο για το ακροατήριο η υπόθεση με το κύκλωμα τοκογλυφίας 

«Θα ξεφουσκώσει» ποινικά, υποστηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης 

75

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το ακροατήριο στην υπόθεση του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να απειλούσε και να εκβίαζε Ηρακλειώτες, ακόμα και γνωστούς επιχειρηματίες, με στυγνούς τοκογλυφικούς όρους. Μετά από ένα χρόνο, οι συνήγοροι των κατηγορουμένων καλούνται αυτές τις ημέρες να υπογράψουν το πέρας της κύριας ανάκρισης. Εκτιμάται ότι η υπόθεση θα προσδιοριστεί προς εκδίκαση στις αρχές του φθινοπώρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην τρέχουσα  εβδομάδα απολογήθηκε και ο τελευταίος κατηγορούμενος, ένας 28χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος δεν είχε συλληφθεί στη διάρκεια της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης τον Ιούνιο του 2022.

Όπως έγινε γνωστό, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα. Έχει ενδιαφέρον να διευκρινιστεί ότι ο 28χρονος  φέρεται να ήταν σε «πόλεμο» την περίοδο εκείνη με το κεντρικό πρόσωπο αυτής της δικογραφίας, έναν 47χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος και στον οποίο αποδίδεται η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Τον 47χρονο πλαισιώνουν στην κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δύο 31χρονοι Αλβανοί, οι οποίοι επίσης είναι στη φυλακή. Πίσω από τα κάγκελα βρίσκεται και ένας 46χρονος Ηρακλειώτης, ο οποίος φέρεται να είχε αναπτύξει τοκογλυφική δράση ανεξάρτητη από την ομάδα του 47χρονου. Σε αυτόν  φέρεται να αποδίδεται ότι είχε προσεγγίσει μετά από 40ημερο μνημόσυνο συγγενικό πρόσωπο  αυτόχειρα προκειμένου να ζητήσει την εξόφληση χρέους.

Συνολικά οι  κατηγορούμενοι στη δικογραφία είναι  11, στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης είχαν συλληφθεί οχτώ και από αυτούς οι τέσσερις είχαν προφυλακιστεί.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε έγιναν αρκετές ενστάσεις και προσφυγές από συνηγόρους υπεράσπισης, χωρίς όμως να γίνουν δεκτές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των  κατηγορουμένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την  κατηγορία της  νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, παραμένουν «μπλοκαρισμένα». Το ίδιο και οι λογαριασμοί στενών συγγενικών τους προσώπων.

Αυτοκτονίες, αρπαγές, ψυχολογική εξόντωση, οικονομική εξαθλίωση, εκποίηση ακίνητων- φιλέτων, αδικαιολόγητος πλουτισμός, επενδύσεις σε επιχειρήσεις και πολυτελείς κατοικίες  και ένας «εσωτερικός πόλεμος» με απειλές για «συμβόλαια θανάτου» μέσα από τις φυλακές,  συνθέτουν σε γενικές γραμμές τη «σκοτεινή»  δικογραφία του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος. Με βάση τα όσα περιγράφονται στις εκατοντάδες σελίδες της ογκώδους δικογραφίας, ο δανεισμός από πρόσωπα που σήμερα βρίσκονται στο κάδρο των κατηγορουμένων ισοδυναμούσε με «καταδίκη» για όσους  έπεφταν στην ανάγκη τους.  Ήταν σαν να έσκαβαν με τα χέρια τους τον τάφο τους.

Ανά περίπτωση οι μηνιαίοι τόκοι εκτινάσσονταν, ανάλογα με το κεφάλαιο, σε χιλιάδες ευρώ, λες και ήταν… στραγάλια. Οι εμπλεκόμενοι, όπως τουλάχιστον τους αποδίδεται, χωρίς κανένα δισταγμό έκαναν αφαίμαξη. Αποστράγγιση.

Υπήρξαν περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν είχαν να περάσουν, αφού κατέβαλλαν όπως ήταν τον μισθό τους, όπως υποστηρίζεται. Πουλούσαν ωμό «νταβατζιλίκι» στις ζωές και στις περιουσίες τους. Έστηναν σκηνικά εκφοβισμού ακόμα και με τη χρήση όπλων. Έκλαιγαν οι άνθρωποι. Κάποιοι εμφανίστηκαν τόσο ταραγμένοι ενώπιον των αστυνομικών, που ήταν αδύνατον να καταθέσουν.

Παλιοί επιχειρηματίες, νεότεροι επιχειρηματίες, γνωστοί επιχειρηματίες, άνθρωποι που επένδυσαν εν μέσω πανδημίας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, με πάθη, εξαρτήσεις ή  σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι υποστηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Συνήγοροι υπεράσπι- σης  υποστηρίζουν ότι η υπόθεση ποινικά θα «ξεφουσκώσει» στο ακροατήριο. Για μία  δύσκολη υπόθεση,  με επισφαλείς προανακριτικές αξιολογήσεις,  κάνει λόγο ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης, συνήγορος υπεράσπισης του 47χρονου που φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

«Είναι μία υπόθεση αρκετά δύσκολη, πολύπλοκη και με επισφαλείς προανακριτικές αξιολογήσεις, οι οποίες θα κριθούν στο δικαστήριο.

Θα είναι σίγουρα μία δίκη που θα κρατήσει αρκετές συνεδριάσεις εξαιτίας του πλούσιου και ποικίλου αποδεικτικού υλικού. Κάποιες κατηγορίες, κατά τη γνώμη μου, σίγουρα δεν στοιχειοθετούνται, αλλά αυτό είναι στην κρίση του δικαστηρίου…».

Ο δικηγόρος Ελευθέριος Κάρτσωνας, ο οποίος υπερασπίζεται τον έναν εκ των δύο προφυλακισμένων Αλβανών με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, δήλωσε από την πλευρά του:

«Η υπερτροφική παρουσίαση της  επίμαχης υπόθεσης κατά τη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης δεν επιβεβαιώθηκε από την ενδελεχή ανακριτική διαδικασία, αλλά αντιθέτως διαψεύστηκε.

Η  δε βαρύτητα  των ασκηθεισών ποινικών διώξεων τελεί σε προφανή δυσαναλογία με το ισχνό και πολλαπλώς  πάσχον νομικά αποδεικτικό υλικό.

Ο εντολέας μας, ο οποίος και έχει διάγει υποδειγματική προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική διαδρομή και τυγχάνει αθώος, στερείται την προσωπική του ελευθερία χωρίς στέρεο αποδεικτικό έρεισμα, γεγονός δικαιοπολιτικά προβληματικό. Είμαστε βέβαιοι ότι κατά την επικείμενη εκδίκαση της υπόθεσης και τη διεξαγωγή μιας δίκαιης ποινικής δίκης θα κατακτηθεί η ουσιαστική αλήθεια και θα λάβει χώρα ο αναγκαίος και επιβεβλημένος διαχωρισμός μεταξύ των κατηγορουμένων».

Ο δικηγόρος Κώστας Παπαμαστοράκης υπερασπίζεται τον έτερο 31χρονο Αλβανό, ο οποίος επίσης κατηγορείται για εγκληματική οργάνωση, αλλά και τον αδερφό του, ο οποίος είχε αφεθεί ελεύθερος. «Υπερασπίζομαι δύο αδέρφια, υπηκόους Αλβανίας, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο μεγαλύτερος αδερφός έχει και τις βαρύτερες κατηγορίες. Δύο παιδιά ορφανά, που από  πολύ νωρίς έζησαν δύσκολα κατά τα πρώτα χρόνια της διαμονής τους στη χώρα μας.

Κατάφεραν όμως να ενταχθούν πλήρως, να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια και να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά.

Η προσπάθειά τους στην κοινωνική καταξίωση και αποδοχή (θεωρώ μιας και τους γνωρίζω αρκετά χρόνια), είναι μια από τις βασικές αιτίες που τους έφερε στη θέση των κατηγορουμένων.

Είμαι βέβαιος ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης θα προκύψει ότι ουδεμία σχέση έχουν με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος, Κώστας Κοκοσάλης, συνήγορος  του 28χρονου Ηρακλειώτη, ο οποίος απολογήθηκε μόλις προχθές, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο εντολέας του θα αθωωθεί πανηγυρικά, υποστηρίζοντας ότι ουδεμία σχέση έχει με τις αποδιδόμενες κατηγορίες και γι’ αυτό το λόγο άλλωστε αφέθηκε, όπως είπε, ελεύθερος, αφού προηγουμένως έδωσε όλες τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει