ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΟΦΙΛΙΟΥ: «Μου τη σπάνε οι προβοκατόρικες ερωτήσεις χωρίς λόγο»

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Π»

591

«Όσο υπάρχει ένδεια στην παιδεία, τις πολιτικές αξίες, τον πολιτισμό, οι άνθρωποι θα επιλέγουν τη συντήρηση, την καταστολή και – πολύ χειρότερα – ένα τέρας που όλο κι αρχίζει να μεγαλώνει.  Όπως η ακροδεξιά κι ο φασισμός. Κεκαλυμμένα ή δηλωμένα”.

Αυτό τονίζει η Νατάσσα Μποφίλιου στον απόηχο των εκλογών και λίγες ημέρες πριν την κάθοδό της στο Ηράκλειο για μια και μοναδική συναυλία. Αλλωστε είναι μια καλλιτέχνιδα με έντονη πολιτική και κοινωνική συνείδηση που ποτέ δεν μάσησε τα λόγια της, ειλικρινής, ανοιχτή και σε διάλογο με  το κοινό της.

Εξάλλου στη δική της  “φυλή” για την οποία τραγουδά “ζουν” οι  χαμένοι  ονειροπόλοι, οι ευαίσθητοι τρελοί, οι ερωτευμένοι αλλά  και οι  θυμωμένοι.

“Φέτος περιοδεύουμε” τονίζει μιλώντας στην “Π” “στην Ελλάδα και την Κύπρο με την παράσταση που ετοιμάσαμε για το Vox της Αθήνας το χειμώνα.

Μια παράσταση που η διήγηση μέσα από τα τραγούδια εκφράζει την αναζήτηση της “φυλής” μας για τη θέση της στον κόσμο. Τις αγωνίες μας, τις νίκες μας, όλα όσα αγαπάμε”. Όπως αναφέρει, πλέον απολαμβάνει περισσότερο από ό,τι παλαιότερα τις παραστάσεις και τις συναυλίες, όπως συμβαίνει και με το κοινό.

‘’Είμαστε πιο σίγουροι, πιο ενωμένοι, πιο ελεύθεροι πάνω και κάτω από τη σκηνή. Μέσα στην ασφάλεια της συλλογικότητας που φτιάχνουμε γι’ αυτές τις 2.5 ώρες”.

Μεγάλη ευτυχία

Χρησιμοποιεί τον πληθυντικό γιατί τη συμπληρώνουν οι  δύο συνεργάτες της, ο  Θέμης Καραμουρατίδης και   ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, που όλοι μαζί συνθέτουν μια δημιουργική τριάδα.

“Είμαστε ο ένας για τον άλλο το χέρι που μας πάει παρακάτω, με φροντίδα και ενδιαφέρον” λέει χαρακτηριστικά.

Η ίδια διευκρινίζει γιατί της την  “σπάει” η ερώτηση  “εντάξει, τι σημαίνει έντεχνο;” αναφέροντας: “Μου τη σπάνε οι προβοκατόρικες ερωτήσεις χωρίς λόγο. Συνεννοούμαστε με τη λέξη “έντεχνο”, όσο αυτό το είδος θα απασχολεί ακόμα καλλιτέχνες και κοινό.

Γιατί θα πρέπει να υπερθεματίζουμε; Ποιος ανησυχεί τόσο για μια λέξη;”.

Η Νατάσσα Μποφίλιου μιλά ακόμα στην “Π” για τα “όχι” της καριέρας της, για το ποιες είναι οι δικές της “μέρες φωτός”, για την μετάβαση στα 40 και την Κρήτη.

 

«Εχουμε την τέχνη που μας αξίζει, από όποια γωνία κι αν το δεις»

-Γιατί σας τη “σπάει” η ερώτηση  “εντάξει, τι σημαίνει έντεχνο;”; 

– Μου την σπάνε οι προβοκατόρικες ερωτήσεις χωρίς λόγο. Συνεννοούμαστε με τη λέξη “έντεχνο”, όσο αυτό το είδος θα απασχολεί ακόμα καλλιτέχνες και κοινό.

Γιατί θα πρέπει να υπερθεματίζουμε; Ποιος ανησυχεί τόσο για μια λέξη; Δεν έχουμε άλλα πράγματα πιο σημαντικά από την τιτλοφορία του; Όπως π.χ. να φτιάξουμε και ακούσουμε όμορφα τραγούδια;

-Eίστε μια καλλιτέχνιδα με έντονη πολιτική συνείδηση. Στον απόηχο των εκλογών πώς είδατε το αποτέλεσμα; Υπάρχει μια στροφή  των πολιτών σε συντηρητικές πολιτικές;

-Όσο υπάρχει ένδεια στην παιδεία, τις πολιτικές αξίες, τον πολιτισμό, οι άνθρωποι θα επιλέγουν τη συντήρηση, την καταστολή και – πολύ χειρότερα – ένα τέρας που όλο κι αρχίζει να μεγαλώνει.

Όπως η ακροδεξιά κι ο φασισμός. Κεκαλυμμένα ή δηλωμένα.

Εμείς οι υπόλοιποι που θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι τη ζωή μας, έχει σημασία το τι θα κάνουμε γι αυτό.

Αγώνας, συσπείρωση, ανταρσία στην κοινωνική αδικία. Μέσα από κάθε μονοπάτι που ανοίγεται. Στην κάθε μέρα μας. Στο κάθε βήμα μας.

-Η εποχή μας σηκώνει τραγούδια με πολιτικό ή κοινωνικό στίχο;

Οι εποχές αντικατοπτρίζονται στα τραγούδια και τα τραγούδια αντικατοπτρίζουν τις εποχές.

Σαφώς έχουμε την τέχνη που μας αξίζει, από όποια γωνία κι αν το δεις.

Υπάρχει ο στίχος της ευτέλειας, του σεξισμού, των διακρίσεων, που προάγει μια αξία που βασίζεται στα φράγκα και το φλεξάρισμα και από την άλλη πλευρά υπάρχει κι ένα ρεύμα από ανθρώπους που γράφουν και ακούν το ρεπορτάζ μιας εποχής και νιώθουν την αξία της ανάγκης για έναν άλλο κόσμο.

Κόντρα στη βαρβαρότητα, με βλέμμα στην ομορφιά.

 

«Τις παραστάσεις μας τις απολαμβάνω πολύ περισσότερο από ό,τι παλαιότερα»

-Τι μας ετοιμάζετε για τη συναυλία στο Ηράκλειο;

– Φέτος περιοδεύουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο με την παράσταση που ετοιμάσαμε για το Vox της Αθήνας το χειμώνα.

Μια παράσταση που η διήγηση μέσα από τα τραγούδια εκφράζει την αναζήτηση της “φυλής” μας για τη θέση της στον κόσμο. Τις αγωνίες μας, τις νίκες μας, όλα όσα αγαπάμε.

-Απολαμβάνετε  τις live εμφανίσεις σας  το ίδιο στο πέρασμα του χρόνου;

-Τις παραστάσεις μας τις απολαμβάνω πολύ περισσότερο από ό,τι παλαιότερα – και νομίζω και το κοινό μας.

Είμαστε πιο σίγουροι, πιο ενωμένοι, πιο ελεύθεροι πάνω και κάτω από τη σκηνή. Μέσα στην ασφάλεια της συλλογικότητας που φτιάχνουμε γι’ αυτές τις 2.5 ώρες.

-Κεφάλαιο Θέμης Καραμουρατίδης και Γεράσιμος Ευαγγελάτος. Ποιο είναι το μυστικό που κρατάει την τριάδα δεμένη;

-Η αγάπη, η απόλυτη εμπιστοσύνη, το κοινό όραμα, η έμπνευσή μας από την ίδια μας τη σχέση. Είμαστε ο ένας για τον άλλο το χέρι που μας πάει παρακάτω, με φροντίδα και ενδιαφέρον.

-Σε ποιο επίπεδο έχουν περάσει πλέον οι σχέσεις μετά από τόσες και τόσες συνεργασίες; Έχετε σκεφτεί τον εαυτό σας με άλλους δημιουργούς;

Είμαστε μαζί αλλά είμαστε και μονάδες ελεύθερες να περιηγηθούμε στον κόσμο της μουσικής!

Δεν έχουμε τυπικές δεσμεύσεις πάρα μόνο μία: Να είμαστε πιστοί σ’ αυτά που θέλουμε πραγματικά να κάνουμε. Όπου μας βγάζει αυτή η δέσμευση κατευθυνόμαστε.

Εννοείται πως συνεργαζόμαστε και με άλλους καλλιτέχνες κι έχουμε κάνει τόσα πολλά και οι τρεις μας εκτός ομάδας.

Πράγματα που μας ανανεώνουν και μας κάνουν ευτυχισμένους!

Μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή όμως υπάρχει πάντα και το σπίτι μας. Η βάση μας που είναι η τριάδα μας και όσα ονειρευόμαστε να συνεχίσουμε να χτίζουμε μαζί.

-Πώς λειτουργείτε οι τρεις σε φάσεις δημιουργίας;

-Αργούμε στην εκκίνηση γιατί ψάχνουμε τον λόγο, τις απαντήσεις, το γιατί θέλουμε να πούμε κάτι ακόμα. Αλλά κάπως, ξαφνικά μια μέρα, συντονιζόμαστε στην ίδια αφετηρία και στο ίδιο τέρμα.

Όταν γίνει αυτό, πιάνουμε φωτιά! Γελάμε, χορεύουμε, κλαίμε, πλακωνόμαστε, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε τον δίσκο μας ή την παράσταση έτοιμη και είμαστε τόσο ευτυχισμένοι.

 

«Δεν είναι τα “όχι” ή  τα “ναι” που φτιάχνουν καριέρες»

-Είπατε «όχι» στην πορεία σας, σαν αυτά που χτίζουν καριέρες;

-Είπα στη διαδρομή αυτό που χρειαζόταν να ειπωθεί για να μείνω πίστη στις αξίες και την έκφραση που ήθελα να έχω ως καλλιτέχνης και ως επαγγελματίας. Πολλά “ναι” και πολλά “όχι” δηλαδή. Το εύχομαι και σε όλους όσοι ξεκινούν τώρα. Πίστη στον εαυτό τους και στις βαθιές τους αναζητήσεις. Δεν είναι τα “όχι” ή τα “ναι” που φτιάχνουν καριέρες. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και το πόσο σέβονται την προσωπική τους αλήθεια.

 

«Η επιτυχία με έκανε να ανοίξω τα μάτια και τ’ αυτιά μου, αλλά παράλληλα με χαλάρωσε»

– Τι σας ενοχλεί περισσότερο στην  καθημερινότητά μας;    

μποφιλιου– Η απαξία.

-Η επιτυχία σάς έχει δημιουργήσει αγωνίες;    

-Νομίζω πως η επιτυχία, δηλαδή η ευρεία αποδοχή αυτού που κάνουμε και η μεγαλύτερη ευκολία να το κάνουμε, μου μείωσε τις αγωνίες. Με έκανε να δουλέψω σκληρότερα, να αφιερωθώ περισσότερο, να ανοίξω τα μάτια και τ’ αυτιά μου, αλλά παράλληλα με χαλάρωσε μέσα μου και με έκανε να απολαμβάνω περισσότερο τις στιγμές μέσα στο επάγγελμα. Να τις απολαμβάνω ουσιαστικά! Με έκανε πιο συνειδητή και πιο ασφαλή.

-Πώς είναι “Όι μέρες  του φωτός” για σας; Τι φέρνει φως στη ζωή σας;

– Να είναι καλά οι άνθρωποί μου. Ένας καφές το πρωί, μια κουβέντα με τα φιλαράκια μου, ένα φαγητό κοντά στη θάλασσα με τον άντρα μου. Μια Κυριακή στο πατρικό. Μια ωραία συναυλία.

Όλα αυτά που νοηματοδοτούν την καθημερινότητα και τους αγώνες της.

-Πέρσι τέτοιο καιρό λέγατε ότι συζητάτε πολύ αυτό το 39. Τελικά πώς ήταν η μετάβαση στα 40;

-Ήμουν παρούσα στη μετάβαση και ένιωσα πλήρης και βαθιά ευγνώμων για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μου, που με οδήγησαν 40 χρόνια μέχρι εδώ.

-Γνωρίζετε την Κρήτη πέρα από  τις επισκέψεις σας για επαγγελματικούς λόγους;

-Γνωρίζω την ομορφιά, το φαγητό, τους ανθρώπους της μέσα από τα επαγγελματικά ταξίδια μας. Δυστυχώς όμως δεν την έχω κολυμπήσει οσο θέλω και είναι κάτι που έχω σκοπό να κάνω κάποια στιγμή!

 

 

Το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου, στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ

Η συναυλία θα δοθεί το  βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου, στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ στο Ηράκλειο. Είναι μια δουλειά  που συζητήθηκε όσο λίγες τη χρονιά που πέρασε, κατορθώνοντας να γεφυρώσει κάθε απόσταση μεταξύ σκηνής και θεατών, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, με την αρωγή της σταθερής τους ομάδας, κατάφεραν να αφουγκραστούν ακόμη μια φορά τους κραδασμούς της εποχής κι ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους, δημιουργώντας μια νέα μοναδική καλλιτεχνική πρόταση, που ξεχώρισε για την ορμή και το δυναμισμό της.

Ώρα έναρξης: 21:30. Οι πόρτες ανοίγουν: 20:30. Τιμές εισιτηρίων

Early Βird: 16€. Προπώληση: 18€. Στο ταμείο τη μέρα της συναυλίας: 20€. Προπώληση εισιτηρίων :  Ticketservices.gr

Βιβλιοπωλείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει