Ηράκλειο: Στα… κάγκελα οι κάτοικοι του κέντρου με τους καταστηματάρχες για την ηχορρύπανση

1.235

Ένα σκληρό μπραντ ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους κατοίκους του κέντρου του Ηρακλείου και τους καταστηματάρχες εστίασης, με φόντο την πολύκροτη υπόθεση της ηχορρύπανσης.

Ήδη το 1ο Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων και αιτημάτων για τη δραστική λήψη μέτρων σε βάρος καταστημάτων τα οποία ηχορρυπαίνουν από πολίτες που διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι η ζωή τους έχει γίνει μαρτυρική. Αποδέκτης του αιτήματος αυτού και ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης νομού Ηρακλείου που συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το βράδυ προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

Όπως προκύπτει, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού  είναι ισχυρότατες οι πιέσεις και τα παράπονα που καταγράφονται από κατοίκους του κέντρου της πόλης που διαμαρτύρονται για τα ασυγκράτητα ντεσιμπέλ που όπως υποστηρίζουν τους κάνουν το βίο αβίωτο και δεν μπορούν να βρουν ησυχία.

Παράλληλα τονίζουν ότι καταστρατηγούνται πλήρως οι κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας στο οποίο θα έπρεπε να πειθαρχούν και όχι να κάνουν μαρτυρική τη ζωή όσων ζουν στο κέντρο και ενώ οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, δεν μπορούν να ανοίξουν τα παράθυρα τους για να δροσιστούν, διότι ζουν τον εφιάλτη της ανεξέλεγκτης ηχορρύπανσης.

Στον αντίποδα όλων αυτών η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης κ. Μαρία Αντωνακάκη, με δηλώσεις της στην «Π» τονίζει ότι  πράγματι υπάρχει αντίδραση ως προς τη λειτουργία των καταστημάτων και ιδίως στο κέντρο της πόλης μας

από ανώνυμους πολίτες όπου προβαίνουν σε καταγγελίες κατά των καταστηματαρχών ως προς το ωράριο λειτουργίας όσο και για την ηχορρύπανση ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα. Εμείς, ως Σύνδεσμος έχουμε έρθει  σε επαφή με τους καταστηματάρχες και βλέπουμε ότι σε ελέγχους που τους έχουν γίνει δεν έχουν διαπιστωθεί ουσιαστικές παραβάσεις και επειδή άτυπα το ωράριο που εφαρμόζουν όλα τα μαγαζιά είναι πάνω από τις 11, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφόσον δεν μπορούν να τους βεβαιώσουν παράβαση για τα desibell τους βεβαιώνουν για το ωράριο κοινής ησυχίας».

Η κ. Αντωνακάκη τονίζει ότι  «αυτό είναι καταστροφικό εν μέσω της τουριστικής περιόδου που ο κόσμος και κυρίως οι ξένοι επισκέπτες μας θέλουν να ψυχαγωγηθούν και να διασκεδάζουν.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι εμμονικοί και προκαλούν πρόβλημα συνεχώς στους επιχειρηματίες.

Σεβόμαστε τους πολίτες της πόλης μας και εννοείται ότι αν υπάρχει παράβαση θα πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος με ό,τι προβλέπεται αλλά όχι χωρίς λόγο κι εφόσον γίνονται τόσο συχνοί. Εχουμε έρθει ήδη σε επικοινωνία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, γιατί πρέπει και εμείς να διαπιστώσουμε αν όντως υπάρχει θέμα, καθώς υπάρχει τρόπος η μουσική να περιορίζεται με την νέα τεχνολογία. Δεν βλέπουμε λοιπόν το λόγο γιατί θα πρέπει να καταδικάζουμε κάποιους ανθρώπους που έχουν κάνει τόσες επενδύσεις σε μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος και απασχολούν τόσους εργαζόμενους.

Όταν υπάρξει καταγγελία  οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν και να εφαρμόσουν το νόμο, εφόσον δεν υπάρχει θέμα με τα ντεσιμπέλ, η επόμενη παράβαση είναι κατά του ωραρίου όπου επιτρέπεται μετά τις 11 μόνο στα κέντρα μαζικης  εστιασης κ με την ειδική άδεια χρήσης μουσικής που χορηγεί ο Δήμος που στην ουσία δεν δίνεται σε κανέναν.

“Ωστόσο η ίδια προειδοποιεί ότι «αν υπάρξει μια ανακοίνωση ή απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων στις 11, αυτό θα σημαίνει μείωση ωραρίου, μείωση προσωπικού, απόλυση εργαζομένων, επομένως θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση από την κυβέρνηση για τη νομοθεσία και το θέμα της αλλαγής ωραρίου προκειμένου οι επιχειρηματίες να μην βρίσκονται υπόλογοι συνεχώς όπως και επίσης από την πλευρά του Δήμου στο θέμα της αδειοδότησης”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει