Το 8ο Γυμνάσιο στη Σεβίλλη

H πρώτη κινητικότητα του 8ου Γυμνασίου Ηρακλείου έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: “Σχολείο, μια μεγάλη αγκαλιά”. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν 6 καθηγητές που υπηρετούν κατά το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας, οι: Σφακιανάκης Γεώργιος, Κατσαμάνη Ροδοθέα, Κακούτης Ηλίας, Κοκκινάκης Κων/νος, Κρυσταλλά Μερόπη και Ξηρουχάκη Καλλιόπη.

Η επιμόρφωση είχε τίτλο “Deal with conflicts – End Bullying” και έλαβε χώρα στην Σεβίλλη της Ισπανίας. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε από τον οργανισμό idevelop Training S.L.

«Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης όσοι καθηγητές συμμετείχαμε είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους από άλλα σχολεία της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα της Ισπανίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, να συζητήσουμε μαζί τους και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες από τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αυτών. Επίσης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τον πολιτισμό μιας κατά κύριο λόγο πολυπολιτισμικής χώρας, η οποία έχει διαμορφωθεί ιστορικά μέσα από την αλληλεπίδραση και τη σύνθεση πολλών διαφορετικών κουλτούρων και όχι μόνο της Ευρώπης.

Το ευρωπαϊκό, το αραβικό, το λατινοαμερικάνικο, το εβραϊκό και το τσιγγάνικο στοιχείο, ήταν τόσο εμφανή και στη νοοτροπία των κατοίκων της Σεβίλλης, όσο και στην αρχιτεκτονική της πόλης, η οποία αποτελεί ένα πολύχρωμο και δαιδαλώδες παζλ αντιθέσεων.

Η επιμόρφωση επικεντρώθηκε όχι μόνο στις θεωρητικές ερμηνείες και στους ψυχολογικούς μηχανισμούς που λειτουργούν στο υπόβαθρο  των επιθετικών συμπεριφορών, αλλά κυρίως σε τρόπους αντιμετώπισης οι οποίοι ξεφεύγουν του στείρου διδακτισμού και χρησιμοποιούν άλλους επικοινωνιακά πιο ενδιαφέροντες και αποτελεσματικούς τρόπους προσέγγισης των μαθητών.

Η μετακίνηση προσέφερε σε όλους  πλούσιες εμπειρίες, αξέχαστα συναισθήματα και πολύτιμες γνώσεις, αλλά προπαντός μας άνοιξε δρόμους και αναζωπύρωσε την θέλησή μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της σχολικής βίας τουλάχιστον στον βαθμό που περνάει από το χέρι μας» αναφέρει το σχολείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει