Σήμερα Τρίτη 20 Ιουνίου φίλοι, συγγενείς και μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας θα αποχαιρετήσουν ένα εξέχον μέλος της, τον Ηρακλειώτη ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σηφάκη.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου στις 4 το απόγευμα, όπου και θ’ αναπαυτεί.
O Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης επισημαίνει σε ανακοίνωση του για την μεγάλη απώλεια:
“Είναι πολύ δύσκολο να αποτιμήσει κανείς τα όσα προσέφερε στην Κρήτη και τα Γράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής του στη ζωή, ο Ηρακλειώτης ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σηφάκης.
Η αγάπη του για τον τόπο, οι ξεχωριστές αρετές του και η πολύπλευρη μόρφωση που τον διέκριναν, του επέτρεψαν να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο Πανεπιστημιακό Δάσκαλο και να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην πνευματική εξύψωση των νέων επιστημόνων και του επιπέδου των σπουδών τους.
Ο Γρηγόρης Σηφάκης δεν λησμόνησε ποτέ τον τόπο καταγωγής του. Συνετέλεσε στην διεθνή αναγνώριση του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Ιδρυμάτων του, με την διαρκή και την αδιάκοπη προσωπική προσφορά και παρουσία του.
Υπήρξε από τις πνευματικές “κορυφές” της πατρίδας μας, που έκαναν υπερήφανη την Κρήτη και τους Κρητικούς, παγκοσμίως.
Για την ανεκτίμητη προσφορά του, θα τον ευγνωμονούμε πάντα και θα εμπνεόμαστε από τις πολύτιμες και μοναδικές παρακαταθήκες του.
Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του”.
Το όνομά του στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Συγκλήτου
‘’Η συνολική προσφορά του στο Ίδρυμά μας υπήρξε ανεκτίμητη’’ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης. “Ο Γρηγόρης Σηφάκης”, συνεχίζει, “επέδειξε εξαιρετική ικανότητα στην «πλοήγηση» του πολύπλοκου ακαδημαϊκού χώρου και αποφασιστικότητα στον καθορισμό στόχων και στη λήψη αποφάσεων. Σε κρίσιμες χρονικές στιγμές της ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το όραμά του και η αγάπη του για αυτό συνέβαλαν, ώστε το Πανεπιστήμιο Κρήτης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού τοπίου της Κρήτης.
Ο Γρηγόρης Σηφάκης θα μείνει για πάντα στη μνήμη της πανεπιστημιακής κοινότητας για την προσφορά του, αλλά και την προσωπικότητα και το ήθος του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ως φόρο τιμής στην «κληρονομιά» του, αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομά του στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Συγκλήτου στην έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο».
Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» αποχαιρετά ‘’τον πολύτιμο συνεργάτη της, τον άνθρωπο που επέδειξε τόσο ενδιαφέρον και διαρκή συμπαράσταση στο κάθε της βήμα. Καθοριστικός ο ρόλος του όπως και η συμβολή του, στα ελληνικά γράμματα και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τόσο του νησιού μας, όσο και της χώρας μας.
Ευεργέτησε αρκετά το νησί μας, ενισχύοντας τις πνευματικές του εστίες.
Πάντα με ανιδιοτέλεια και γενναιοδωρία, με καλοσύνη και προθυμία, με διάθεση προσφοράς.
Η «Β.Δ.Β.» με απέραντο σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπό του, τον ευχαριστεί, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του”.
Το «Συμπόσιο Πολιτισμού» αποχαιρετά τον Γρηγόρη Μ. Σηφάκη, πανεπιστημιακό δάσκαλο με πολυεπίπεδη επιστημονική και πολιτιστική προσφορά σε διαφορετικά πεδία. Οι μελέτες του για την δημοτική ποίηση, το αρχαίο δράμα, την μεσαιωνική λογοτεχνία κ.λπ., αποτελούν σημαντικές παρακαταθήκες. Ταυτόχρονα, η ενασχόλησή του για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ι.Τ.Ε, σε διοικητικό επίπεδο, ήταν μία άλλη πτυχή του πολύπλευρου ταλέντου του αλλά και του πάθους του για την Κρήτη. Το πνευματικό του έργο θα κρατά ζωντανή τη μνήμη του.
Η Βικέλειος Μορφωτική Εταιρεία (Β.Μ.Ε.) θρηνεί τον ανεκτίμητο φίλο και σύμβουλο από τα πρώτα βήματα τής επαναδραστηριοποίησής της, το 2006 και σημειώνει μεταξύ άλλων:
‘’Ο Γρηγόρης Σηφάκης, στενός φίλος του Νίκου Γιανναδάκη, που οραματίστηκε και ίδρυσε την Εταιρεία φίλων της Βικελαίας Βιβλιοθήκης, το 1994, και του Μιχάλη Καραταράκη, ιδρυτικού μέλους, αγκάλιασε τη Βικέλειο Μορφωτική Εταιρεία και υπήρξε ανιδιοτελής συμπαραστάτης της σε όλη της την πορεία, παρακολουθώντας διακριτικά όλες τις δραστηριότητές της.
Με την έκδοση, το 2007, με δικά του έξοδα, σε αυτοτελές φυλλάδιο, του δοκιμίου του: “Λόγος για μια Σύγχρονη Δημόσια Βιβλιοθήκη – Η Περίπτωση της Βικελαίας”, αφιερωμένου στη μνήμη του Νίκου Γιανναδάκη, όπου διατυπώνει βασικές ιδέες και θέσεις, επίκαιρες μέχρι σήμερα, για τη μορφή και τη λειτουργία μια σύγχρονης Βιβλιοθήκης σε μεγάλη πόλη, όπως το Ηράκλειο, βοήθησε την Εταιρεία στον αγώνα της για να σχεδιαστεί το Μέγαρο Αχτάρικα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης βιβλιοθήκης και να αποδοθεί ολόκληρο στη Βικελαία Βιβλιοθήκη, την περίοδο που ανακαινιζόταν και είχε μεταστεγαστεί η Βιβλιοθήκη. Ταυτόχρονα συνέβαλε και στην εδραίωση και ουσιαστική αναγνώριση της Β.Μ.Ε.
Για μας θα παραμένει πάντα πρότυπο ήθους και αξιοσύνης.
Θεωρούμε χρέος μας να τον τιμήσομε στο άμεσο μέλλον στο μέτρο που του αξίζει”.