«Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση»

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΕ ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ

«Είμαι σίγουρος ότι θα προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές», τόνισε στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξής του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για να κατηγορήσει το Νίκο Ανδρουλάκη για ανεύθυνη στάση, λέγοντας πως «ενδόμυχα επιθυμεί την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας».

«Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» τόνισε για πολλοστή φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει αναφερόμενος στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλασάτα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλύ περισσότερες γυναίκες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε αιχμές και στον τρόπο με τον οποίο είχε χειριστεί συγκεκριμένα θέματα η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επανέλθουν σε πλήρη κρατικό έλεγχο και να φύγουν από το υπερταμείο και την άμεση εποπτεία του.

«Αυτό θα γίνει πράξη με τη δική μας κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Ένα από τα πιο επίμονα ψέματα που διακινήθηκαν στην περίοδο των εκλογών ήταν η ιδιωτικοποίηση του νερού».

Σε σχέση με το προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας ήταν «ο ουσιαστικός περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, η ταχύτερη εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου και η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών πτυχών του προσφυγικού», όπως ήταν τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.

Άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, ο οποίος -όπως είπε- στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν αναφέρθηκε καθόλου στους διακινητές, «αυτά τα άθλια υποκείμενα που είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο τόσων ανθρώπων». Πρόσθεσε δε ότι το Λιμενικό πάντα θα προστατεύει τους ανθρώπους σε ανάγκη. Ερωτηθείς για το θέμα που προκλήθηκε με τους μειονοτικούς βουλευτές στη Ροδόπη, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι έλαβε εμπιστευτική έκθεση από την ΕΥΠ για το εύρος της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στη Θράκη και επανέλαβε ότι «ενημέρωσα τον κ. Τσίπρα για την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για συγκεκριμένους υποψηφίους στη Ροδόπη.

Του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την παρέμβαση», σημειώνοντας ότι αυτό έγινε «πολύ πριν από τις εκλογές», όταν ακόμα ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός.

«Ανεξαρτήτως εάν η Ροδόπη είναι ροζ, γαλάζια, πράσινη ή κίτρινη, εγώ την επόμενη ημέρα θα εφαρμόσω απαρέγκλιτα την πολιτική μας για τη μειονότητα», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα θίξει το θέμα στον κ. Ερντογάν. «Δεν στέλνω μήνυμα μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κ. Ερντογάν, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε εξωτερικές παρεμβάσεις στα θέματα της μειονότητας», είπε.

Τόνισε ότι θα έχει την ευκαιρία να δει τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, σημειώνοντας ότι «σταδιακά μπορεί να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ακόμα και αν δεν γεφυρωθούν οι μεταξύ των δύο χωρών διαφορές». Αναφορικά με τα εξοπλιστικά, είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία δυνατότητα να υπαγορεύσει στην Ελλάδα τι αγορές θα κάνει».

Σε ερώτηση για το τι κυβέρνηση θα σχηματίσει, είπε: «Εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα είναι μια κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα της προηγούμενης κάλπης είναι μεγάλο βάρος, μεγάλη ευθύνη της εντολής που μου δίνει ο ελληνικός λαός. Θα δώσουμε έμφαση στην ικανότητα των προσώπων να υπηρετήσουν τις πολιτικές στις οποίες έχουμε δεσμευτεί», είπε και πρόσθεσε: «Για μένα το ιδεολογικό πρόσημο δεν είναι τόσο σημαντικό, το “μπόλιασμα” της Ν.Δ. με ικανά στελέχη είναι συνεχές».

Αναφερόμενος στα θέματα της υγείας και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άφησε το ΕΣΥ να καταρρέει, είπε: «Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις. Για μένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα. Το ΕΣΥ δοκιμάστηκε στην πανδημία, έδειξε και αρετές και αδυναμίες. Προβληματίζομαι όταν μου λένε ότι ένα τακτικό χειρουργείο αργεί μήνες. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην αναμόρφωση των επειγόντων περιστατικών και στην ανακαίνιση των κέντρων υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αν προσθέσετε εμπεριστατωμένη πολιτική πρόληψης και πρωτοβάθμια φροντίδα, έχουμε ολιστική προσέγγιση. Στο μεσοπρόθεσμο δεν συμπεριλαμβάνονται ποτέ οι προσλήψεις, θα έπρεπε αυτό να το γνωρίζει ένας πρώην πρωθυπουργός. Θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές. Δεν έμαθε τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαίου.

Τα ίδια έλεγε και λέει. Είναι προσβλητικό να λέει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πρόσβαση στην πιο δύσκολη και ακριβή θεραπεία, οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα».

Ερωτώμενος για την οικονομία και τα όσα είπε ο κ. Στουρνάρας για τη φοροδιαφυγή και πώς θα την αντιμετωπίσει, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έγινε πρόοδος στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, κυρίως μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές».

«Δεν φτάνει όμως αυτό. Δρομολογήσαμε τη σύνδεση των μηχανών με την εφορία και θα προσθέσουμε σημαντικά έσοδα ώστε να μειώσουμε κι άλλο τους φόρους» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν και σήμερα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ προσέθεσε ότι «για μας ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι σημαντική πτυχή του σχεδίου μας».

Σχετικά με την αύξηση μισθών και πώς μπορεί να τίθεται ο στόχος αυτός και για τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ότι «η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς.

Οι μισθοί αυξάνονται όταν γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία ώστε να αποκτά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ο εργαζόμενος. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση αυξήθηκε επειδή η πολιτική μας αποδίδει. Δεν υπάρχουν χέρια, λένε οι εργοδότες και τους λέω πληρώστε καλύτερα. Απαραίτητο εργαλείο η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει