ΤΟ ΠΑΖΛ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Εκλογές στις 25 Ιουνίου και μετά… δημοτικές εκλογές

Εκλογές αμέσως μετά τις… εκλογές της 25ης Ιουνίου, έρχονται σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες αναμένεται μάλιστα να είναι πολύ πιο σκληρές και περισσότερο δύσκολες. Ο λόγος ασφαλώς γίνεται για τις αυτοδιοικητές εκλογές, που ενώ απέχουν σχεδόν τέσσερις μήνες (η προγραμματισμένη ημερομηνία για την πρώτη Κυριακή διεξαγωγής τους έχει οριστεί για τις 8 Οκτωβρίου), συγκεντρώνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον κι έχουν δημιουργήσει αρκετές συζητήσεις, αλλά και κόντρες.

Όπως είναι φυσικό, για την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στο Δήμο Ηρακλείου, όπου φαίνεται ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον έξι υποψηφιότητες.

Υποψήφιοι υποψήφιοι

Ήδη οι Γιώργος Αλεξάκης, Αλέξης Καλοκαιρινός και Γιώργος Σισαμάκης όχι μόνο έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να κατέλθουν υποψήφιοι Δήμαρχοι στο Δήμο Ηρακλείου, αλλά έχουν παράλληλα οργανώσει σχετικές εκδηλώσεις με μέλη και υποψήφιους των παρατάξεων τους, δηλώνοντας… ετοιμοπόλεμοι.

Ο Γιώργος Αλεξάκης
Ο Γιώργος Αλεξάκης
Ο Γιώργος Σισαμάκης
Ο Γιώργος Σισαμάκης

Και οι τρεις υποψήφιοι μάλιστα, προχωρούν κανονικά των προεκλογικό τους αγώνα, ενώ είναι ιδιαίτερα δραστήριοι ως προς την παραγωγή δελτίων τύπου, ανακοινώσεων, αλλά και… περιοδειών.

Ο τέταρτος υποψήφιος, ο Δημήτρης Δουλουφάκης, μπορεί να μην δραστηριοποιείται τόσο όσο οι υπόλοιποι τρεις, ωστόσο αποτελεί την επιλογή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της Λαϊκής Συσπείρωσης για το Δήμο Ηρακλείου και θα είναι ο επίσημος υποψήφιος που θα έχει τη στήριξη του Περισσού.

Από κει και πέρα, υπάρχουν δύο ακόμα ονόματα ενδιαφερόμενων, που ενώ έχουν ακουστεί κι ενώ φαίνεται πως κινούνται αρκετά στο παρασκήνιο, δεν έχουν βγει ακόμα επίσημα στο προσκήνιο, όπως το πράττουν οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης
Ο Δημήτρης Δουλουφάκης

Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο Κώστα Βαρδαβά, ο οποίος επίσης ακούγεται ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο και είναι γνωστό πως έχει κάνει αρκετές κινήσεις στην κατεύθυνση εξεύρεσης υποψήφιων συμβούλων και της κεντρικής ομάδας που θα τον στελεχώσει, όμως προς το παρόν, επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι.

Ο έκτος κατά σειρά υποψήφιος για το Δήμο Ηρακλείου είναι ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Καραμαλάκης. Ενώ είναι γνωστή η πρόθεση του πρώην αρχηγού να ασχοληθεί με τα κοινά κι ενώ έχει διαρρεύσει  ανεπίσημα πως ενδιαφέρεται για τη θέση του δημάρχου Ηρακλείου, η υποψηφιότητά του ακόμα δεν έχει επίσημα ανακοινωθεί, ούτε κι έχουν ανακοινωθεί κάποιες κινήσεις του σε πολιτικό επίπεδο.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο επικεφαλής της παράταξης Ηράκλειο 3.7.5. Γιάννης Κουράκης δεν έχει ακόμα πει την τελευταία του λέξη. Προς το παρόν ο επικεφαλής της παράταξης ζυγίζει δεδομένα και καταστάσεις, προκειμένου να αποφασίσει την τελική του κίνηση αν είναι  εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.

Κόμματα

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα βέβαια στο Δήμο Ηρακλείου έχει να κάνει και με το ποιες θα είναι οι πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Επίσημα, κανένα κόμμα δεν έχει εκφράσει την στήριξη του σε κάποιον υποψήφιο, ωστόσο είναι δεδομένο πως μετά τις εκλογές, όλα τα κόμματα και ειδικά Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο θα εκφράσουν τουλά- χιστον την… προτίμησή τους. Το ζήτημα βέβαια είναι ποιο θα είναι το ειδικό βάρος κάθε κόμματος μετά τις εκλογές και πόσο θα μπορεί μια στήριξη σε κάποιον υποψήφιο να επηρεάσει την εκλογή του.

Ο Μιχάλης Καραμαλάκης
Ο Μιχάλης Καραμαλάκης
Ο Γιάννης Κουράκης
Ο Γιάννης Κουράκης

Εφόσον πάντως υπάρξουν στηρίξεις, το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Μιχάλη Καραμαλάκη να στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, τον έχει επιλέξει ως συνεργάτη του στην κυβέρνηση στη θέση του Γραμματέα, οπότε είναι πολύ πιθανό να τον στηρίξει και στο αυτοδιοικητικό βήμα, εφόσον αυτό γίνει και επίσημα.

Από την άλλη, ο Κώστας Βαρδαβάς θεωρείται δεδομένο πως αν κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, θα έχει εξασφαλίσει από το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο και τους συνδέει προσωπική φιλία χρόνων.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός επίσης είχε ακουστεί πως πιθανά θα μπορούσε να στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις  αλλά το ερώτημα είναι ποια δυναμική θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο την επόμενη ημέρα.

Οι Γιώργος Σισαμάκης και Γιώργος Αλεξάκης, αν και προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι επενδύουν περισσότερο σε ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα, που δεν βασίζεται σε κόμματα, αλλά σε ανθρώπους. Ανεπίσημα βέβαια, δεν φαίνεται να αρνούνται την οποιαδήποτε στήριξη, αν και θα είναι πολύ δύσκολο να δεχθούν ένα καθαρό κομματικό χρίσμα.

Ο Κώστας Βαρδαβάς
Ο Κώστας Βαρδαβάς

Την ίδια ώρα, αναφορικά και με τους υπόλοιπους υποψήφιους, τίθεται το ερώτημα αν επιθυμούν μια ανοικτή και ξεκάθαρη στήριξη από κάποιο κόμμα ή αν τελικά αυτό τους βλάψει περισσότερο αντί να τους ωφελήσει.

Όλα θα αρχίσουν να φαίνονται από την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών, όμως μέχρι τώρα το σκηνικό στην αυτοδιοίκηση μοιάζει καυτό. Ειδικότερα σε μικρότερους δήμους έχουν βγει τα… μαχαίρια εδώ και καιρό, ενώ οι τόνοι έχουν ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να έχουν ψυχραθεί μεταξύ τους ήδη παλιοί συνεργάτες, κουμπάροι, ακόμα και  συγγενείς. Η θέση του δημάρχου ή ακόμα και του αντιδημάρχου ή προέδρου οργανισμού κι εταιρείας αποτελεί ιδανική και μοναδική επιλογή για αρκετούς, οι οποίοι μοιάζουν ικανοί να χρησιμοποιήσουν θεμιτά, αλλά και αθέμιτα μέσα προκειμένου να την αποκτήσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει