ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ: Έρχονται κατασχέσεις από τη ΔΕΥΑΗ!

Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων σε ρολόγια του νερού σε όσους χρωστούν πάνω από 1.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΗ και δεν αξιοποιούν τη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στην ευνοϊκή τακτοποίηση των χρεών τους σε δόσεις.

Η Δημοτική Επιχείρηση εμφανίζεται διατεθειμένη να «δείξει τα δόντια» της στους καταναλωτές που καταγράφουν  μακροχρόνιες απλήρωτες οφειλές ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρέη αυτά θα δηλώνονται στην εφορία, θα μπλοκάρουν ΑΦΜ και παράλληλα θα αφαιρούνται υδρόμετρα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι για να μη συμβεί αυτό θα πρέπει να σπεύσουν όλοι όσοι έχουν οικονομικές εκκρεμότητες να τις τακτοποιήσουν άμεσα μέσα από το ευνοϊκό καθεστώς των δόσεων που θα βρίσκεται σε εξέλιξη ως τις 14 Αυγούστου.

Όπως προκύπτει ενώ η ρύθμιση λήγει σε δύο μήνες, μέχρι σήμερα δεν έχουν ρυθμιστεί περισσότερα από 150 χιλιάδες ευρώ, την ίδια ώρα που το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΥΑΗ προσεγγίζει τα 17 εκ ευρώ. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Γιώργος Βουρεξάκης τονίζει ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τόσο ανακουφιστικό οικονομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών, και δυστυχώς το ενδιαφέρον των οφειλετών είναι σχεδόν αδιάφορο.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να ξέρουν ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις παρενέργειες των επιλογών τους καθώς οι οφειλές τους θα δηλωθούν στην  εφορία θα μπλοκάρουν ΑΦΜ και παράλληλα θα αφαιρούνται υδρόμετρα. Για να μη συμβούν όλα αυτά είναι σημαντικό οι πολίτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους εμπρόθεσμα.

Προσοχή στις  πολυκατοικίες

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερη έμφαση στο όλο θέμα θα πρέπει να δώσουν οι ένοικοι των πολυκατοικιών και να ελέγξουν τους διαχειριστές τους. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι ένοικοι αποδίδουν τα ποσά που τους ζητά ο διαχειριστής, ο οποίος όμως δεν τα πληρώνει στη ΔΕΥΑΗ, με αποτέλεσμα πολίτες ξαφνικά να ενημερώνονται για την ύπαρξη χρεών που δεν υποπτευόταν καν ότι υπάρχουν. Για το λόγο αυτό – τονίζει- οι πολίτες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και ασφαλώς σχολαστικοί με την απόδοση των χρημάτων που πληρώνουν ζητώντας αποδείξεις από τους διαχειριστές.

Ο ίδιος σημειώνει  ότι ένα άλλο ζήτημα το οποίο επίσης αφορά στις πολυκατοικίες είναι ότι σοβαρό μέρος των οφειλών αντιστοιχεί σε προσαυξήσεις που τώρα είναι κυριολεκτικά χρυσή ευκαιρία να τις ρυθμίσουν.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει, πρόσφατα ήρθε διαχειριστής μικρής πολυκατοικίας να τακτοποιήσει την οφειλή της που αφορούσε σε ένα χρέος 10 χιλ ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 6 χιλιάδες ήταν τόκοι και προσαυξήσεις και τα υπόλοιπα χρήματα αφορούσαν στις απλήρωτες χρεώσεις του νερού.

Πώς θα ρυθμιστούν οι οφειλές του νερού

Ο  πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης, με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει μεταξύ άλλων ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες που έχουν απλήρωτα χρέη είναι ότι για κανένα λόγο δεν θα πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 14 Αυγούστου, η οποία τους δίνει τη δυνατότητα να γίνει παραγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%.

Σε αντίθετη περίπτωση όπως διαβεβαιώνει, η ΔΕΥΑΗ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μαζικές αφαιρέσεις ρολογιών για όσους έχουν οφειλές από 1000 ευρώ και πάνω, αξιολογώντας το πόσο διάστημα εκκρεμούν οι απλήρωτοι λογαριασμοί και τον αριθμό των οφειλετών που όπως τονίζει ο κ. Βουρεξάκης δεν έχουν άλλοθι για να μην ταχτοποιήσουν τα χρέη τους.

Όπως είναι γνωστό, με βάση τη ρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όποιον πληρώσει εφάπαξ την οφειλή του γίνεται παραγραφή των προσαυξήσεων σε ποσοστό έως και 95%. Η δεύτερη εναλλακτική λύση που θα έχει ο πολίτης είναι η εξόφληση σε έξι μήνες με ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% του ποσού της οφειλής. Στην περίπτωση αυτή θα εξοφλείται το 80% των προσαυξήσεων. Το 15% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται κατά την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται μέχρι έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η τρίτη εναλλακτική λύση της  ρύθμισης δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους σε ένα χρόνο, με 12 ισόποσες δόσεις και προκαταβολή το 15% του ποσού της οφειλής. Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το 70% των προσαυξήσεων. Το 15% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση της ρύθμισης που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος, και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η τέταρτη εναλλακτική λύση που δίδεται στον πολίτη είναι να εξοφλήσει το χρέος του σε δύο χρόνια με 24 ισόποσες δόσεις και προκαταβολή του 15% της οφειλής.

Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείται το 15% των προσαυξήσεων. Το 15% του τελικού ποσού θα καταβάλλεται με την αίτηση του ενδιαφερομένου και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Δυνατότητα υποβολής στη ρύθμιση θα δίδεται μέχρι τις 14 Αυγούστου και κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει