Οι Γερμανοί κτίζουν στη Μεσσαρά

ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ / Τους ελκύουν πλέον  και τα χωριά της ενδοχώρας για μόνιμη κατοικία, διακοπές και βραχυχρόνια μίσθωση

1.972

Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών κατά βάση Γερμανών, ο κρητικός νότος της Μεσσαράς όπου γίνονται ανάρπαστα δεκάδες οικόπεδα στην ενδοχώρα των Αστερουσίων για την ανέγερση κατοικιών που αξιοποιούνται  για ιδιωτική χρήση αλλά και για τη χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Δεκάδες ξένοι επενδυτές κυρίως Γερμανοί, ερευνούν σχολαστικά τα διαθέσιμα ακίνητα χωρίς να περιορίζονται στις   παραθαλάσσιες εκτάσεις του κρητικού νότου αλλά επεκτείνουν το ενδιαφέρον τους και στην ενδοχώρα που αποτελεί προνομιακό πεδίο για την αναζήτηση αδόμητων οικοπέδων.

Έτσι, εκτός από το Καλαμάκι τα Μάταλλα, το Σίβα, τον Κουσέ, το Λήσταρο, το Καμηλάρι,  και τα Πιτσίδια που πρωταγωνιστούν στην αγοραστική ζήτηση, στο στόχαστρο μπαίνουν και άλλες περιοχές όπως η Αληθινή, το Λαγολιό και η Πόμπια όπου αναζητούνται ελεύθερα ακίνητα για να κατασκευαστούν νέες πολυτελείς κατοικίες  με σκοπό τη βραχυχρόνια μίσθωση.  Το 80% των επενδυτών είναι Γερμανοί τονίζει με δηλώσεις του στην «Π»  ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης ο οποίος σημειώνει ότι είναι αμείωτο το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών το οποίο αναπτύσσεται ζωηρά  εκτός από την παραλιακή ζώνη και προς τα ορεινά χωρία των Αστερουσίων.

Αυτό συμβαίνει επειδή στην ενδοχώρα οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο ελκυστικές και οικονομικές πράγμα το οποίο σημαίνει ότι  είναι πιο εύκολο να επενδύσουν. Άλλωστε τα ορεινά χωριά δεν υπολείπονται από τα παραθαλάσσια με την έννοια ότι έχουν εξαιρετικές κλιματολογικές συνθήκες και την ίδια στιγμή πολύ όμορφη φύση, γεγονός που αξιολογείται σαν στοιχείο για την κάθε επένδυση. Όπως εξηγεί ο κ. Νικολιδάκης θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όταν μιλάμε για επενδύσεις δε μιλάμε για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Μιλάμε  για βίλες των 150-250 τετραγωνικών μέτρων ανάλογα με το βαλάντιο του κάθε επενδυτή. Πρόκειται για πολυτελείς κατοικίες που απευθύνονται σε  υψηλά εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα το μοντέλο των επενδύσεων το οποίο συναντάμε συχνά, είναι ότι οι  ξένοι αγοραστές, αποκτούν ένα ακίνητο στο οποίο κατασκευάζουν κατοικίες όπου και διαμένουν τους χειμερινούς μήνες, και  για ένα μικρό διάστημα κάνουν και τις διακοπές του καλοκαιριού. Στη συνέχεια φεύγουν από το σπίτι και το αξιοποιούν στην πλατφόρμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ώστε με τον τρόπο αυτό έχουν και εισπρακτικά οφέλη από το ακίνητο τους.

Υπάρχουν και επενδυτές οι οποίοι δε μένουν καθόλου και χρησιμοποιούν το ακίνητο για εισπρακτικούς λόγους αλλά και εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν τα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην περιοχή. Το γεγονός αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος συνδέεται άρρηκτα με το υψηλό επίπεδο των προνομιακών χαρακτηριστικών της περιοχής, που προσφέρεται για την ανάπτυξη, πολλών και διαφορετικών ειδών τουρισμού,  γεγονός που μοιραία μαγνητίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Νικολιδάκης εξηγεί ότι παλαιότερα οι επενδυτές επέλεγαν την αναπαλαίωση παλιών κτισμάτων αλλά τώρα δεν καταφεύγουν εκεί επειδή προτιμούν άρτια και οικοδομήσιμα ακίνητα  προκειμένου να χτίσουν από την αρχή το κτίσμα τους με σύγχρονους όρους ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις των επισκεπτών. Με τον τρόπο αυτό αλλάζουν χέρια σημαντικές περιουσίες της ενδοχώρας του Ηρακλείου, με την πώληση δεκάδων ακινήτων τα οποία οδηγούνται σε ξένους επενδυτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει