Στο τι έφταιξε και το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις απερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε στον ΑΝΤΕΝΝΑ: «Εμείς δεν καταφέραμε, δεν μπορέσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν πραγματικά το πρόγραμμά μας. Αντίθετα, οι πολίτες, στον βαθμό που άκουσαν το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25, άκουσαν μια διαστρεβλωμένη έκδοση, στην οποία εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε μια συζήτηση, ούτως ώστε να γίνει κτήμα του κόσμου. Γίνονταν συζητήσεις για το πρόγραμμά μας χωρίς εμάς», είπε αρχικά.
Και συνέχισε: «Λίγο πολύ γνωρίζουμε τι μορφή θα έχει η κυβέρνηση. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι τι αντιπολίτευση θα βρει μπροστά της στη Βουλή. Η Βουλή έχει μεγάλη ανάγκη αριστερής, πραγματικά πλουραλιστικής και αυθεντικά οικολογικής αντιπολίτευσης. Μια φωνή που να μην φοβάται, ξέρετε εμείς το έχουμε κάνει αυτό στη Βουλή, εμείς δεν λαϊκίζουμε, είμαστε το μόνο αριστερό κόμμα που μιλάμε για δημοσιονομική στενότητα την ώρα που η κυβέρνηση, υποτίθεται συντηρητική, μιλάει για κατορθώματα και δημοσιονομική άνεση. Και φυσικά μια φωνή που δεν φοβάται να αποκαλύπτει πρακτικές και συμφέροντα όσο ισχυρά κι αν είναι αυτά».
Στην ερώτηση, για το αν το ΜέΡΑ25 πήγε να στοχεύσει σε μια… αντισυστημική ψήφο κι αν αυτό ήταν το λάθος του, είπε: «Ο κόσμος πραγματικά είναι κουρασμένος και θέλει μια επίπλαστη σταθερότητα. Όμως όταν εμείς λέμε αυτό που πιστεύουμε και πιστεύουμε αυτό που λέμε, το εννοούμε. Εμείς δεν στοχεύουμε σε κάποιο κοινό. Δεν κάνουμε focus groups για να δούμε τι είναι αυτό που περνάει για να απευθυνθούμε σε αυτό το κομμάτι της κοινής γνώμης και όχι στο άλλο, να ξαναθυμίσουμε στον κόσμο το 2015…
Το πρόγραμμα, το οποίο καταθέσαμε, είναι αυτό που πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα. Ο “Οδυσσέας”, για παράδειγμα που αντικαθιστά τον “Ηρακλή”, για μένα, αλλά και για το ΜέΡΑ25 συνολικότερα είναι απαραίτητο συστατικό βιωσιμότητας της χώρας. Ανεξάρτητα ποιος είναι στην κυβέρνηση αυτή την στιγμή έχουμε 2 εκατομμύρια ακίνητα που θα βγουν στο “σφυρί” ή θα μπουν μέσα σε παράγωγα, με αποτέλεσμα γύρω στα 70 δισ. να φύγουν από τη χώρα και να πάνε στα Cayman Islands.
Αυτή η οικονομία, όποιος και να είναι κυβέρνηση δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Υπάρχει ένα αφήγημα από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το οποίο σιγοντάρει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε βγει από τα μνημόνια, ότι είμαστε μια ανεξάρτητη χώρα της Ευρώπης και είναι το θέμα τώρα πώς θα διαχειριστούμε αυτή την κανονικότητα.
Εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν το πιστεύουμε αυτό. Οπότε όταν μιλάμε για ριζικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο ουσιαστικά έβαλε την κυβέρνηση να δανειστεί 5,5 δισ ή να χρησιμοποιήσει 5,5 δις από τα ταμεία για να επιδοτήσει τους παρόχους ενέργειας».
Για το σχόλιο του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα που είπε από τη Νίκαια ότι “μην ψηφίσετε μικρά κόμματα είναι χαμένη ψήφος”, είπε: «Χαμένη ψήφος είναι μία ψήφος για ένα κόμμα που ήταν κάποτε αριστερό, το έχει σφιχταγκαλιαστεί με όλες της τρόικες, τις εξορύξεις, το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο και εισήγαγε.
Για μας δεν είναι χαμένη ψήφος. Είναι κερδισμένη ψήφος για ένα κόμμα σαν το ΜέΡΑ25, που θα βάλει στη Βουλή -που θα γίνει αυτό θα το δείτε. Μια ανάσα είμαστε κι αυτή η ανάσα θα αναπληρωθεί-μια πραγματική αριστερή φωνή και οι πολίτες θα αποφασίσουν αν αυτή τη φωνή τη θέλουν στη Βουλή».