Κατά παρέκκλιση δόμηση: Τρέχουν για τις προθεσμίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ

10.424

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατούν δεκάδες ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους κατά παρέκκλιση ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης, οι οποίοι θα πρέπει να τρέξουν με τα πόδια στην πλάτη για να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες προκειμένου να πάρουν έγκριση οικοδομικής μέχρι την τελεσίδικη προθεσμία για την έκδοση της, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο έλεγχος των εκατοντάδων φακέλων που έχουν κατατεθεί στην Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου έδειξε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και σοβαρές ελλείψεις που απαιτούν χρόνο για την προσκόμισή  τους και το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αν πραγματικά θέλουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους, θα πρέπει να φροντίσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή, να καλύψουν  τα κενά.

Ειδικότερα η Πολεοδομία διαπιστώνει ότι υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες με την προσκόμιση δικαστικών αποφάσεων ή πρακτικών συμβιβασμού, ή διόρθωση συμβολαίων για την απόδειξη αρτιότητας. Επίσης υπάρχουν εκκρεμότητες για τις εγκρίσεις γραμμών πλημμύρας ρεμάτων, για την επικαιροποίηση τοπογραφικών διαγραμμάτων…

Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, μετά τον πρώτο έλεγχο έχουν αποσταλεί για διορθώσεις στους μηχανικούς 224 φάκελοι, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου 34 αιτήματα και έχουν εκδοθεί 48 άδειες.

Αυτό το οποίο ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους από την Πολεοδομία είναι ότι τόσο οι ιδιοκτήτες των ακινήτων όσο και οι μηχανικοί τους θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να βιαστούν, ώστε να συμπληρωθούν οι ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί, διότι οι βεβαιώσεις των όρων δόμησης θα πρέπει να εκδοθούν πριν από το τέλος του Σεπτέμβρη, προκειμένου να υπάρχει περιθώριο υποβολής αιτήματος για έκδοση προέγκρισης μετά από τον έλεγχο της υπηρεσίας είτε αιτήματος για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με ευθύνη του μηχανικού.

Ο κ. Καραντινός
Ο κ. Καραντινός

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προέγκριση, αφού εκδοθεί, ισχύει για δύο χρόνια σύμφωνα με τον νόμο, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να εκδοθεί οικοδομική άδεια με ευθύνη του μηχανικού του κάθε ιδιώτη. Στο πλαίσιο αυτό η Πολεοδομία απευθύνει έκκληση στους ιδιοκτήτες των κατά παρέκκλιση ακινήτων να σπεύσουν προκειμένου να καλύψουν τα κενά των φακέλων τους  εμπρόθεσμα για να μη χάσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης της ιδιοκτησίας τους.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων εκτός σχεδίου πόλης 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2.000 τ.μ. εφόσον δεν έχουν καταφέρει να εκδώσουν οικοδομική άδεια, θα στερηθούν τη δυνατότητα αυτή, με αποτέλεσμα το ακίνητό  τους να μετατρέπεται ουσιαστικά σε αγροτεμάχιο και να πέφτει κατακόρυφα η αγοραστική αξία του.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και να μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν το ακίνητό τους είναι καταδικασμένοι να το διαθέσουν όσο – όσο με μια τιμή που ασφαλώς θα είναι κατώτερη και καθόλου αντάξια του κόστους αγοράς του. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γ. Καραντινός, στη μεγάλη πλειονότητα των φακέλων που έχουν κατατεθεί  έχουν γίνει παρατηρήσεις και οι περισσότερες έχουν προβλήματα.

Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες είναι ότι χωρίς μετεγγραμμένους  στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο τίτλους ιδιοκτησίας δεν έχει καμία τύχη το αίτημα της  βεβαίωσης όρων δόμησης. Επίσης αυτό το οποίο είναι σημαντικό να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι, παρά την υποστελέχωσή της η Πολεοδομία κατά προτεραιότητα, έχει ρίξει όλο το βάρος στην εξυπηρέτηση των δημοτών που έχουν στην κατοχή τους κατά παρέκκλιση οικόπεδα.

Όμως επειδή είναι τόσο πολλές οι ελλείψεις, πολύ φοβάμαι ότι θα είναι αρκετοί αυτοί που δεν θα προλάβουν να έχουν όλα τα δικαιολογητικά, ώστε να τα ελέγξει η υπηρεσία εμπρόθεσμα”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει